Mother Mink

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 26 september 2016

Fanny Wistrand är sångerskan i Stockholmsbandet Mother Mink. Vi möts för ett samtal om deras musikaliska referenspunkter, Quentin Tarantino-soundet och den nya singeln 'Doobie Doobie'.

'Doobie Doobie' är väl inspirerad av Quentin Tarantinos filmer och inte minst då filmernas soundtra-ck, med Dick Tale som ändå får sägas vara en tydlig influens. Varför ville ni göra en "Tarantino låt"?
– Det var faktiskt inte meningen från första början att skriva en "Tarantino låt" men många vänner som fick höra låten innan den släpptes tyckte att den påminde om det. Det började med en saxofonloop från en loop-pedal som det lades trummor till. Men detta utvecklades senare till ett "surfgroove" som ju krävde sin Dick Dale-gitarr. Det var därefter som vi hittade vi på "Doobie Doobie" ramsan ...

Och min bror, som är operasångare, sjöng in den ljuva tenorinsatsen.

Som en cocktail av Dick Dale, Yma Sumac och Melt Banana fast toppat med våra egna idéer.

Vad är era musikaliska referensramar?
– Vi inspireras av allt ifrån jazz till pop och punk. Vi vill beskriva vår musik som energifylld och svängig. Samtidigt vill vi stå för bra grejer. Ett viktigt tema för oss är miljön.

Men Mother Mink är som en färgglad energibomb, klackarna i taket, nu kör vi!

Vem är bandets andra hälft Johan Axelsson?
Johan är en glad, positiv och extremt musikalisk person. Hans idérikedom tar aldrig slut. Han kör aldrig fast utan hittar alltid en intressant väg vidare i sin kreativitet. En multintrumentalist av rang. Johan kan också med extrem precision härma en koltrast. En fågelsångsmästare!

Hur hade han beskrivit dig?
– Som ett energiknippe med många dolda talanger i många olika sammanhang. Att jag har har en unik röst och ett sinne för harmonier och att jag har tusen kreativa idéer. Och att jag tidigare har varit svensk mästare i Voltige, alltså akrobatik på hästrygg! (skrattar)

"Doobie Doobie"?
– Vad titeln betyder får lyssnarna själva bestämma. Men för oss är titeln "Doobie Doobie" en slags referens till när man går och nynnar på en låt som man tycker om utan att kunna texten. Låten är en hyllning till magkänslan och de förväntningar som den känslan bär med sig.

Du vet när det pirrar till i magen och man känner att något bra och kul kommer att hända.

Den här låten släpptes nu i fredags. Firadessläppet på något sätt?
– Vi firade med att hänga i studion där spelade vi in sång till våran nästa låt. Sen så kom en polare förbi med några öl, vi skålade och hamnade sedan på en bar i tillsammans med fina vänner. Vi beställde bubbel och ostbricka och gick sedan vidare till biljardsalongen och körde några stötar. Det gick sådär.

Sen cyklade vi hem, Så med andra ord var det en väldigt trevlig kväll.

Men det känns jättekul att äntligen få dela denna låt med andra. Vi har fått väldigt positiv respons. Många har delat låten och lagt till den i sina spellistor. Folk har bland annat sagt att de haft låten på repeat hela dagen och att vi är deras nya favoritband. Vissa har undrat när nästa låt kommer. Många peppande ord.

Det ger oss väldigt mycket energi, tack alla! Vi är förväntansfulla, stolta och glada!

Vilken låt lyssnar du själv på hela dagarna nu?
– '
Falling of a horse' med Felix Laband.

Har ni kommande spelningar nu om man vill höra 'Doobie Doobie' live?
– I slutet av november kommer det bli flera spelningar i Stockholm, Örebro och Borlänge. Vi håller alla uppdaterade på sociala medier och även på vår hemsida. Det blir utan tvekan på I Lasses kvarter som är Sveriges bästa musikscen. Vi vill förmedla glädje och skön energi på scen. Viktigast är att ha kul och våga släppa taget. Det behöver inte vara perfekt. Vi vill ge publiken kärlek och energi!

Ibland bjuder ni upp andra musikanter med er upp på scen?
–  Vill vill bjuda på en musikalisk bredd, vilket gör att vi ibland har med oss våra musikvänner. Vi vill också vara flexibla och spelningarna kommer således att se olika ut från gång till gång.

Vilka musikanter vore drömmen att spela med?
– 27klubben.

När blir det fler låtar?
– Vi har planer på att släppa en EP-skiva och vi förbereder oss även för nästa släpp.

Just nu jobbar vi för att nå ut med 'Doobie Doobie'.

Vilken är din favorit bland alla Quentin Tarantino-rullar?
– Det finns många bra. Men det får bli 'Inglourius Basterds' och 'Pulp Fiction' på delad första plats!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com