Mindy Sterling

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 6 april 2017

Intervjun möter skojiga skådespelerskan Mindy Sterling i ett samtal om hur det är att vara Dr. Evil's kärleksintresse, hennes tid i The Groundlings och röstskådespelandet i bland annat 'Batman'.

Hur kom det sig att du började agera?
- När jag var väldigt liten ville jag till en början bli sjuksköterska, men eftersom jag inte gillar blod så fick det bli skådespelare istället (skrattar). Det var sedan något som jag strävade efter att bli under en lång tid, jag började studera teater i skolan och gjorde hela vändan med skolpjäser och allt sånt.

Sen var även min pappa, Dick Sterling, i branschen. Han var också skådespelare och komiker. Mina föräldrar var alltid väldigt stödjande när det kom till min vilja att agera, de ville bara att jag skulle vara lycklig. Min mamma var väldigt rolig också.

Du började sedan i The Groundlings?
- Ja, jag kom från en impovisationsbakgrund och fick chansen att vara en del av hela den grejen där. En hel del fantastiska personer har haft sin start där, som PeeWee Herman, Jennifer Coolidge, Will Ferrell, Kristen Wiig med flera. Det finns en del Saturday Night Live människor att finna där.

Jag älskar att improvisera, älskar att bara komma upp med olika saker. Från och till händer det att jag kommer tillbaka dit och uppträder med dem igen.

Vilka andra var en del av gänget när du först gick med?
- Jon Lovitz, Edie McClur och Phil Hartman bland andra. Phil var verkligen den som jag brukade se upp till en hel del under den tiden.

Nu är du kanske mest känd i rollen som Frau Farbissina i 'Austin Powers'. Vad lockade dig till henne?
- Jag känner mig så välsignad över att ha fått spela den rollen. Jag älskar henne och det var en trevlig åktur som jag hade med henne. Du vet, direkt när jag läste manuset till den första filmen som vi gjorde så kände jag att: "Herregud, det här skulle vara en så rolig roll att spela". Hon var en så stark och auktoritär figur, så jag kände att jag skulle älska att spela någon som var så kraftfull och annorlunda, det finns inte så många andra kvinnor som henne.

Men också det att samtidigt som hon är en stark kvinna så menar hon väl och under den tuffa ytan så finns det en annan sida av hennes personlighet som också var väldigt trevlig att spela. Farbissina har ett hjärta av guld, men hon är van vid ett särskilt sätt ...

Den rollen och även hela filmserien kom ur The Groundlings på ett sätt?
- Det är sant. Jag tror att det var Julia Sweeney som tog in Mike Myers som gäst till The Groundlings för att improvisera tillsammans med oss. Jag tror det här var innan han kom till SNL. Ett litet tag senare kom han tillbaka och berättade då att han ville göra en egen show hos The Groundlings. Han hade några särskilda karaktärer i åtanke som han ville leka runt med, Austin Powers och Dr. Evil. Han hade redan tänkt ihop en stor del av det, men han hade också mig och jag tror det var två andra skådespelarkollegor som slog oss samman och hjälpte honom och fanns där som stöd under tiden han höll på med projektet.

Sen en tid efter det kom filmen på tal istället, och han hade ett manus, och jag fick provspela för det.

Man skulle kunna tro att han vid det laget redan skulle veta om din förmåga då?
- (Skrattar) Ja, men det var väl regissören också, och ingen visste vem jag var på den tiden. Jag minns att jag var riktigt nervös, då det var en roll som jag verkligen ville ha. De sa till mig att improvisera och det gjorde jag.. När jag var klar och lämnade trodde jag att jag hade varit hemsk. Men en vecka senare fick jag ett samtal där de sa att de ville ha mig.

Vad var det första du gjorde då?
- Jag ringde min far och gav honom de goda nyheterna. Jag minns att han direkt gav mig några goda råd om hur rollen skulle tas an.

Hur var det att jobba med Mike Myers?
- Han är en väldigt generös man, jag älskade att arbeta med honom, det var bara en massa lek. Jag hade en fantastisk tid under inspelningen och jag älskade att komma tillbaka till den miljön efteråt igen också och träffa den fantastiska ensemblen. Det var så mycket roligt som pågick, vi fick hela tiden göra vårt bästa för att inte skratta ihjäl oss under inspelningen.

Det har varit på tal om en fjärde film i serien i en evighet nu ...
- Jag skulle älska att göra en fjärde om det faktiskt skulle bli av, och det här är förmodligen den fråga som jag får oftast. Jag vet att det cirkulerar en del rykten om att det kommer att bli en, men vid det här laget tror jag inte att det kommer hända. Jag anar att hon måste bli ett kärt minne som jag kommer hålla nära hjärtat för alltid. Det var en roll som öppnade många dörrar för mig.

Din roll i 'The Legend of Korra' är också den här starka typen. Blir du typecastad?
- (Skrattar) Ja, jag antar att jag har spelat en hel del av samma typ av karaktär nu.. så kanske är det så! Just nu gör jag förvisso en massa för barn, på Nickelodeon och Disney, men varje karaktär är lite arg och kontrollerande, så ja, det är väl vad jag gör.

Om man tittar på ditt CV har det varit en hel del röstarbeten senaste tiden?
- Ja det stämmer. Jag antar att det som är intressant när det kommer till det här är att vi ofta spelar in rösterna först, men sedan efter några veckor eller till och med månader får vi komma tillbaka och göra en del ändringar, kanske att någon dialog har skrivits om eller så, och då får vi se hur allt, det visuella, animationerna, har kommit till liv ...

Det är verkligen den mest givande delen av det.

Men hur går du till väga för att bygga upp en karaktär när det är röstarbete?
- Ibland så visar de dig en bild i början. Så då får man en sorts uppfattning därifrån och kan sen föreställa sig vem karaktären är. Hur skulle den karaktären röra på sig, hur skulle den låta, hur hon skulle hon vara?

Är din bakgrund med improvisation något som kommer till hands under de här jobben?
- Absolut! Det är ofta som det är inspelningar där vi testar en massa olika saker, som ljud och annorlunda tillvägagångssätt för dialog. Man leker omkring med olika fraser och tar reda på vem en karaktär är genom att helt enkelt experimentera runt en hel del.

Hur fungerar egentligen improvisation. Är det något som kommer ur ögonblicket eller ur planering?
- Mycket av det kommer inifrån, ur en själv, vi är alla lite galna om vi tillåter oss själva att vara det. Jag kan hitta en hel del inspiration från att titta på hur andra arbetar, eller att bara titta på människor i allmänhet. Jag älskar att observera människor, olika manér, klädval och hur de för sig, hur de pratar ...

Jag antar att jag finner allt sådant fascinerande och att jag sedan snappar upp saker från lite varstans.

Vad av det du gjorde mer nyligen skulle du säga har varit det mest minnesvärda?
- The Legend of Korra har varit väldigt roligt och något som jag njutit av att göra. Mina söner är lite äldre nu, men innan och till viss del även nu så har de verkligen gillat den serien. De tycker att den är fantastisk. De kom till mig tidigt och sa: "Mamma, det här kommer bli ännu större än Austin Powers". Sedan måste jag naturligtvis nämna Frau Farbissina och hennes skrikande också.

Det är åtminstone vad jag har fått höra. Människor tror att det där skriket hör till karaktären, men det är bara hur jag på riktigt låter när jag skriker (skrattar)

Så vad händer härnäst?
- Vad jag mest har fått prata om den senaste tiden är en väldigt rolig webbserie som heter 'Con Men', som jag har gjort tillsammans med bland andra Alan Tudyk och Nathan Fillion. Det är en crowdfundad-serie som vi avslutade precis i och med den andra säsongen nu i januari. Den var väldig roligt att göra. Så nu är det en del filmer, en del komedier, några drama, och så har jag ju gjort en röst i en kommande 'Batman' film!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com