Mimi Werner

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 5 februari 2018

Dagarna innan tävlingen är planerade in i minsta minut för 'kinnatösen' Mimi Werner. På lördag går hon upp inför Melodifestivalens miljonpublik för andra gången med country-låtbidraget 'Songburning'.

Lördag blir andra gången som du deltar i Melodifestivalen. Vad lockade dig till att vara med igen?
– Anledningen till att jag sökte igen var min låt 'Songburning'. Vi har hållit på och jobbat intensivt med lå-ten i mer än ett år och när vi äntligen fick till den som den är nu så kändes det så rätt i hjärtat att skicka in till tävlingen, så det gjorde jag, och kom med! 2016 års Melodifestival betydde mycket för mig. Det var otr-oligt roligt, hela processen från det att vara i Nashville och skriva låten, till att få komma hem och få dela med sig av den, och nå ut till så många människor på en gång. Det är stort. Det roligaste av allt är utan tve-kan de tre minuterna på scenen, att få dela med sig av sin låt och få förmedla sin känsla.

Den upplevelsen borde alla få vara med om någon gång i livet!

Du sa då att du såg det mer som "ett stopp på vägen" och en chans till att kanske få synas mer?
– För mig är min karriär och min musik ett livslångt projekt, något som jag kommer hålla på med resten av mitt liv. Om man ser det på mitt sätt är det fortfarande "ett stopp på vägen" i positiv bemärkelse, som jag sa sist. Men självklart så är det ett viktigt, lärorikt och fantastiskt roligt stopp som ger mig mycket kärlek.

Men den "spelning" som jag varit mest nervös över i hela mitt liv var när jag sjöng på mitt gudbarns dop.

Hur ser din vecka ut? 
– Dagarna nu innan tävlingen är planerade in i minsta minut för att allt ska hinnas med. Allt från rep och inspelning av sång i studion för nya plattan som släpps efter Melodifestivalen till klädprovningar, kamera-rep, röstträning, med mera. Så nu är det fullt fokus på 'Songburning' ända till den tionde februari!

Så ett album kommer?
– 2018 kommer bli ett fantastiskt år. Jag kommer släppa ett album direkt efter Melodifestivalen ...

Och sen är det ut på vägarna och spela, längtar redan!

Du kommer ju som jag ursprungligen ifrån Borås och alla däromkring tänker väl lite att man "egentl-igen" kommer ifrån Göteborg. Så känns det lite som hemmaplan att få gå upp i Göteborg på lördagen?
– Vad kul att du också är från Borås! Nu känns det genast mycket tryggare! Jag är ju ursprungligen från Kinna, som är en söt liten by som ligger tre mil utanför Borås ... så jag skulle inte säga att jag känner mig som "göteborgare" ... mer som en "kinnatös" eller "boråsare". Men när jag var med i Bingolotto i söndags så kändes det faktiskt lite som att komma hem på något sätt. Det är ju faktiskt bara 45 minuter ifrån Borås.

Är faktiskt med bara född i Borås och uppvuxen i samma ort som dig. Då kom countryn naturligt?
– När jag var liten var jag ganska blyg som barn, sa inte så mycket ... mitt sätt att uttrycka mig på var att skriva dikter ... och det förde mig rakt in i countryn. Då texterna och meningen med låtarna är väldigt vik-tig i countryn så tror jag att det var därför jag kände mig så hemma i sättet att skriva musik på.

Sen har min pappa Göran alltid lyssnat mycket på country och därav har jag blivit väldigt inspirerad.

Det kommer ju ganska ofta på tal att Jill Johnson är din faster. Var hon också en stor influens sett till hur det blev just all countrymusik i livet. Hur mycket av en inspiration var hon tidigt in för dig?
– Precis ... Jill är fantastisk ... inte bara för att hon sjunger med en sån självkänsla och är en otroligt duktig artist men också för det drivet, kraften, som hon har och för affärskvinnan hon är.

Hennes driv har inspirerat mig mycket!

Vilket är det bästa countryalbumet som gjorts om du bara får välja ett enda?
– Dolly Partons 'Here you come again' från 1977.

Hur var det att själv spela in din debut-EP i Nashville? Vill du inte tillbaks?
– Sjävklart! Jag hoppas på att få åka dit redan i år! Det var helt fantastiskt. En resa jag aldrig kommer att glömma. Att få stå i studion och sjunga in sång samtidigt som några av Dollys bästa musiker spelar in min första singel. Att få vara med när allt spelas in i en gammal och legendarisk studio.

Det var ett av det största jag har vart med om ... helt otroliga musiker.

Finns det en tillräckligt stor scen för countrymusik här hemma i Sverige?
– Så länge det är en bra låt med en anledning till varför låten finns, så behövs det bara en scen som är en meter ... om ens det ... bara det finns en anledning till varför låten finns.

Det är kanske inte alltid lätt att beskriva en låt, men om du skulle försöka?
– Varm, kraftfull, kärleksfull och ärlig!

Är den någonting liknande ditt förra bidrag 'Aint No Good'?
– Långt ifrån 'Ain't No Good' ... men ändå i samma genre.

Vad handlar 'Songburning' om?
– 'Songburning' handlar om lågan och kraften som brinner inombords, i hjärtat, min kraft som gör att jag orkar gå genom tunga perioder, den kraften som alltid finns där och aldrig sviker mig. Den kärlek och den värmen som jag vet att jag är skapad för att uttrycka. Jag vill säga till alla som tittar att känna med hjärtat!

Den första singeln du släppte från Nashville EP:n var ju en tolkning av 'Strövtåg i Hembygden'. Vem skulle du vilja tolka av alla de andra artisterna som är med och tävlar i årets Melodifestival?
– Eftersom jag inte hört någon av de andra bidragen så är det svårt och säga, men om jag skulle välja någon artist så skulle jag gärna sätta mig ner med Kalle Moraeus och ta en öl, prata, och sjunga. 

Blir det några utsvängda byxor på lördag?
– Det blir byxor ... men inga utsvängda.

Någon sista hälsning medans vi väntar?
– Hoppas ni kommer gilla det jag gör ... det är viktigt för mig. Stor, stor kram!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com