Marcus Lindgren

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 19 januari 2018

Den 25-årige stockholmaren Marcus Lindgren har ett förflutet på den svenska rap-scenen där han bland annat varit med i duon Rapokalyps. Under de senaste åren har han hittat sig själv i soulpop.

Låten 'Någon Annan' handlar om något som många nog kan relatera till?
– En kväll som upprepar om och om igen. Ett tidigt stadie av att bli kär. Sorgen att den andra personen kanske inte känner samma sak. Jag träffade en person ute väldigt mycket ett tag. Vi hade alltid kul och jag började nästan bli kär. Men varje kväll slutade med att hen dansade med någon annan.

Är det oftast så att det är dina självupplevda historier som låtarna backas av?
– Jag utgår nästan alltid från egna historier, situationer och känslor. När jag börjar skriva en låt har jag oftast inte bestämt vad låten ska handla om innan utan det visar sig under gång. Nittionio procent av fallen blir det något som har med mina självupplevda historier att göra.

Vem producerade låten? 
– Karl Gunnarsson, som jag även skrivit låten tillsammans med.

Det är kanske inte en helt ny stil gentemot dina tidigare sologrejer. Den är fortfarande den där mixen mellan snygg pop och tyngre soul-rytmer som du gått lite närmre för var singel?
– Jag skulle säga att det är soulpop med en organisk grund. Sen kan låtarna dra åt lite olika håll inom den ramen. Jag kommer från en bakgrund som rappare så jag tar fortfarande väldigt mycket inspiration från det, främst när det gäller texter och en typ av direkthet.

Sen har jag lyssnat väldigt mycket på både klassisk soul och neo-soul senaste åren.

Vart hiphopen med Rapokalyps ditt första musikprojekt?
– Jag kommer från en väldigt musikintresserad familj med en mamma som är sångerska och en pappa som är stor musikentusiast och spelar gitarr på hobbynivå. Jag hittade hiphop på riktigt när jag var nio år och gruppen Fattaru släppte sin debutskiva 'Fatta Eld'. Jag provade att spela fiol, gitarr, sjunga i kör men det var först när jag som tolvåring provade att skriva min första raplåt som jag kände att jag hittat rätt.

Rapokalyps startades året efter och vi började släppa musik på nätet och spela live på fritidsgårdar. Så Rapokalyps blev mitt första riktiga musikprojekt. Just nu är Rapokalyps inte aktivt ...

Men det är inte nerlagt. Mixe som är den andra medlemmen i Rapokalyps är fortfarande min närmaste vän så det finns absolut en chans att det kan komma något mer från oss.

Hur hamnade du på solovägen istället?
– Under Rapokalyps-tiden startade jag ett reggaeband som hette DOM! Där började jag experimentera med melodier i min rap och rörde mig mer och mer mot att sjunga. Där började även tankarna om att göra ett soloprojekt. Men det tog tid innan jag hittade vad jag verkligen ville göra som solo-artist.

Så jag hade nog haft tankarna i några år innan jag väl började släppa musik solo.

Hur har tiden som "pop artist" varit då?
– Väldigt rolig. Jag har fått chansen att jobba med väldigt mycket duktiga producenter, musiker och låt-skrivare. En jag verkligen skulle vilja jobba med är Magnus Lidehäll. Jag tycker han gör fantastiska grejer. Det finns många! Eftersom det är mitt första soloprojekt har det även varit väldigt nytt och lärorikt på många sätt. Så det har varit tufft och roligt på samma gång!

Det är i alla fall många som lyssnar. Hur noga följer du det när det är så transparant som det är?
– Jag följer absolut hur lyssningen ser ut. Oftast är det bara roligt och intressant men jag kan så klart känna en viss stress ibland också ...

Vad händer nu?
– I nuläget är det inte säkert att det blir en video till 'Någon Annan', men om det skulle bli det tänker jag mig en mörk miljö upplyst av färgade lampor. Massa duktiga dansare. Alla har en färg var som de är upp-lysta av. Sen bara snygga enkla klipp i den miljön.

Jag kommer försöka spela så mycket som möjligt under 2018 och ny musik är påväg!

Vilket är det mest minnesvärda giget så här långt?
– Det första som kommer upp i huvet är min releasefest som jag hade i september 2017 på Boulevardteat-ern. Det var fantastiskt. Jag hade drömt om att få göra spelningen på en teater. Dessutom fick jag chansen att göra det med fantastiska musiker framför en magisk publik.

Hur firar du släppet av 'Någon Annan' senare idag?
– Just nu känner jag att jag vill ut och dansa med nära och kära, så om den känslan är kvar så blir det dans!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com