Marble Mammoth

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 24 november 2017

På sin debut-EP vandrar Marble Mammoth till synes sömlöst mellan klassiska genrer i en dynamisk smältdegel av energisk, riffbaserad, rock. Sångaren Tobias Bergholm pratar mer om släppet.

Ni hade ganska just precis en releasefest på Obaren inför släppet av EP:n. Hur var kvällen?
– Den var fantastisk! Det känns som en evighet sedan vi spelade in EP:n. Man har varit så himla mycket inne i det. Nu när den är ute och blivit firad känns det väldigt förlösande.

Hur har tiden varit sen ni släppte eran första singel i september? 
– 'Wrecked Ship' var det första vi släppte med Marble Mammoth ... så det kändes väldigt speciellt och förväntansfullt. Det var kul att den fick ett så bra mottagande! Sedan den kom har vi släppt ytterligare två singlar, gigat, planerat inför releasen och samtidigt påbörjat inspelningen av ett gäng nya låtar.

Så det har varit både kul och intensivt.

Vilka är de fyra andra spåren på skivan?
– Förutom de andra singlarna 'Glitter Amongst Gravel' och 'The Girl of a 1000 Thrills' är det ytterligare två spår på EP:n. Den något lugnare 'Our Love' och den något längre 'The Water'. Det är en EP med humörsvängningar. Även om låtarna kan ha lite olika karaktär så är dem sprungna ur samma musikaliska smältdegel och förenas under ett sound. Vi ville att det skulle låta ”på riktigt”.

Det var också därför vi valde att spela in live på rullband. Det och att man tvingas fatta beslut. Ett rullband har ju en viss längd så det finns inte plats för en massa extratagningar. När man spelar in digitalt kan man sitta och pilla ihjäl sig. För mycket valmöjligheter blir lätt jobbigt och tar en massa tid.

Spelade ni in den här på Studio Möllan?
– Vi var där och spelade in för några veckor sedan, men det var nytt material inför nästa släpp. Den här EP:n spelade vi in i en källare på Roslagsgatan tillsammans med Labros Liaropoulos, som sedan stack till Grekland för att mixa den där ...

Hur ser det ut när ni skriver på nya låtar?
– Ofta kommer jag till lokalen med en idé. Det kan vara allt från ett riff, en melodi eller en brusig röst-anteckning i telefonen. Sen jobbar vi fram det tillsammans. När jag sen ska skriva texter består processen mest av ren ångest. Inspirerad kan jag bli av det mesta. 

Det finns ju så sjukt mycket inspirerande saker, det gäller bara att vara uppmärksam på dem.

Det är svårt att placera er i något specifikt fack. Det är en väldigt dynamisk mix av olika genrer?
– Vad roligt att du tycker det. Det kan lätt kännas instängt i ett fack. Det sätter begränsningar. Vi vill låta musiken utvecklas med oss, och vi med musiken. Vi har lite skilda musikaliska bakgrunder med olika genres. Det har nog haft en stor betydelse för hur vårt sound har utvecklats. Det är många influenser.

Vi har en grogrund i sextio och sjuttiotalsrocken men det händer så sjukt mycket spännande i genren just nu. Så otroligt mycket bra modern psykedelisk pop- och rockmusik att inspireras av!

Hur blev det så att ni började spela tillsammans som Marble Mammoth?
– Det kom inte till lika mycket som det växte fram. Jag och Mackan drog till min repa med två sexpack folköl nån gång 2014, och på den vägen är det. När namnet kom till var vi bara två vänner som gillade att jamma tillsammans, namnet var inte så viktigt då. Kommer faktiskt inte ihåg hur det kom till. Förmo-dligen ur nåt smart fyllesnack. Men jag gillar namnet, tycker att det speglar hur vi låter på något sätt.

Vi har liksom vuxit in i det och nu känns det lika självklart som att snö heter snö och jag heter Tobias.

Får nog säga att jag gillar 'The Girl of a 1000 Thrills' mest av de här låtarna ...
– Den handlar om att vara i ett förhållande med någon som fått nya antidepressiva som inte funkar utan bara gör det sämre. Jag tycker själv väldigt mycket om 'The Water'. Den hade jag velat lyfta som en singel om det inte var för att den är åtta minuter lång ...

Den känns väldigt nyanserad med olika partier som går samman och berättar en historia.

'Wrecked Ship' fick en musikvideo. Hur var det att filma den?
– Den var intensiv och varm och inte bara vädermässigt. Jag hade typ fyrtio-graders feber när vi spelade in. Men Milja Rossi som vi spelade in den med är grym! Så sammantaget var det jävligt kul!

Blir det fler videos?
– Ingenting vi har planerat. Nästa video blir nog i samband med nästa släpp. Men man vet aldrig ... det är kul med musikvideos.

Hur ser det ut med spelningar så här på sluttampen av året?
– Vi håller på att planera in 2018 just nu. Spelningar blir det garanterat. Dem flesta spelningar är minnes-värda. Fast på olika sätt. Alltifrån att spela för fulla lokaler till att spela för ett fåtal fulla människor.

Vad har ni för visioner och drömmar nu bortom den här debut-EP:n?
– Vi är ett nytt band. Allt vi har är visioner och drömmar.

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com