Maline

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 23 oktober 2017

Malin Johansson, aka Maline, har tidigare haft framgångar som låtskrivare utomlands och har arbetat med några av branschens bästa. Men framöver kommer hon fokusera på nytt material till sig själv.

Du har rört dig i musikbranschen länge men det är nu som du börjar satsa på material till dig själv?
– Jag blev först signad som låtskrivare och det var väl så som jag kom in i branschen kan man säga, nu går jag dock all in med material till mig själv som artist. Jag tycker att det är en ganska stor skillnad på att skriva till andra och till mig själv. När jag skriver till andra artister anpassar jag mig alltid efter deras sound, både när det gäller melodi och text. När jag skriver till mig själv skriver jag om sådant jag själv kan relatera till eller har varit med om och blir mycket mer personlig.

Det mesta hamnar också i ett mer minimalistiskt fack gällande prodd och drar åt pop och RnB hållet.

Varför just nu och inte tidigare?
– Jag har alltid velat att satsa på min egna artistkarriär och kände helt enkelt att det var nu eller aldrig!

Du har förstås musiken i familjen, din syster Wiktoria har vi också sett av både här och var. Var mu-siken alltid en stor del av vardagen för er systrar där hemma?
– Ja, musik var absolut en del av vardagen när vi växte upp. Både mamma och pappa är väldigt musikintre-sserade och musikaliska. Pappa brukade spela mycket piano, oftast blues, och mamma sjöng gärna när tillf-älle gavs. Deras intresse smittade av sig på oss tidigt.

Jag är en annan som också kommer ifrån Borås-trakterna ursprungligen och kan inte direkt dra till minnes en jättelevande musikscen. Hur var det att växa upp där sett till musikintresset?
– Nej, Borås är väl mer en modestad än en musikstad. Jag upplevde alltid ett enormt stöd från mina vänner och min familj när det kom till musiken dock, de flesta tyckte bara att det var väldigt roligt.

Kanske just för att det inte var så vanligt ...

När tog du dina första steg mot att jobba i branschen?
– Jag har sedan jag varit barn vetat om att jag vill jobba som artist och låtskrivare och skulle faktiskt säga att jag har jobbat mot min dröm sedan jag kan minnas.

Det började med sånglektioner och pianolektioner när jag var liten och steg för steg så har jag tagit mig framåt och till sist hamnade jag i Stockholm, inom musikbranschen.

Minns du den första låttexten du skrev?
– Ja, konstigt nog! (skrattar) Jag skrev en låt som handlade om min pappa, har för mig att jag måste ha varit nio år eller något sådant. Ganska gulligt egentligen.

Vad kan du idag bli inspirerad av när du skriver nya låttexter?
– Jag blir inspirerad av allt möjligt, egna upplevelser, nya ställen jag besöker, till och med vädret ibland. Jag brukar alltid känna efter hur jag mår när jag ska ha en session och låter oftast det styra mig åt vilken typ av låt jag skriver just den dagen.  Ibland kan jag ha med mig färdiga textidéer också om det är något jag gillar och vill utveckla. Vissa gånger börjar vi skriva musiken direkt från scratch, men det kan också hända att producenten har ett färdigt track med sig som vi väljer att skriva en så kallad topline på istället.

Som låtskrivare har du kanske framförallt haft framgångar utomlands. Bland annat i Moldavien?
– När jag har skrivit låtar till andra jobbar man oftast internationellt på grund av att det helt enkelt är en större marknad än Sverige då det bara bor 10 miljoner här. Asien är framförallt populärt eftersom att de säljer mer skivor och inte har samma streaming system som vi har.

Ibland hamnar också låtar någon annanstans än man tänkt från början.

Som exempelvis i Mellon i Litauen eller Moldavien som du nämnde.

Några svenska låtar som vi känner till?
– Det har mest vart till andra länder som jag har jobbat mot, så tyvärr tror jag inte det.

Vad tycker du i stort om musikscenen vi har här i Sverige?
– Jag tycker att Sverige ligger i framkant när det kommer till grymma artister och låtskrivare! Nivån här är extremt hög och känd i resten av världen, folk åker liksom hit från Los Angeles för att jobba.

Det är väldigt roligt att få vara en del av det.

Finns det något som kan bättras på?
– Något jag tycker kan förbättras lite är att våga tänka utanför boxen. Många här har lite en "formel" att skriva musik efter, när jag har skrivit med amerikaner, till exempel, så vågar de gå lite mer på känsla och helt enkelt skriva om det de känner för. Vi kan bli lite väl matematiska ibland tycker jag ...

Just nu är du aktuell på en låt tillsammans med Maximani. Hur kom det här samarbetet till?
– Jag och Maximani lärde känna varandra när vi båda var signade på Songs of Sweden och har hållit kont-akten sedan dess. Jag tycker att vi kompletterar varandra väldigt bra och framförallt har vi väldigt roligt ihop. Maximani är grym på att prodda och att få fram ett eget unikt sound.

Och jag bidrar med mina vokals och min topline!

Vad kan du berätta om låten?
– 'Longer Road' handlar om ett trasigt förhållande som man vill ska fungera, men tyvärr är slutsatsen den att man behöver extremt mycket tid och tålamod för att det egentligen ska hålla.

Därav titlen 'Longer Road'. För åtminstone mig kom den ur egna erfarenheter.

Kommer vi behöva vänta länge på att dina första egna låtar kommer ut?
– Jag jobbar på nytt material just nu. Exakt när det släpps kan jag inte säga i nuläget ...

Men det kommer bli inom en snar framtid!

Har du kommit att uppträda något som "Maline" än?
– En del, det kommer att bli ännu mer när jag släpper nytt material.

Som någon som framförallt rört sig mycket i produktionen bakom kulisserna. Vilket föredrar du?
– Jag föredrar att få uppträda med min musik. Det är så fantastiskt att få en direkt reaktion från lyssnaren när man står på scen. Det kan man inte få i en studio på samma sätt.

Jag tycker att man känner sig mycket mer levande på scen!

Något du vill hälsa till läsarna innan de tar och lyssnar på 'Longer Road' i väntan på din egen musik?
– Denna låten är skriven från hjärtat, förhoppningsvis berör den er lika mycket som den berör mig!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com