Maja-Karin Fredriksson

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 14 februari 2018

För femton år sedan blev västkustens Maja-Karin Fredriksson drabbad av poeten Ebba Lindqvists verk. Nu gör hon suggestiv pop av hennes texter som vittnar om en återhållen passion.

Hur kom du i kontakt med Ebba Lindqvists poesi?
– Jag kom i kontakt med Ebba Lindqvists poesi genom den klassiska musiken. Jag spelade några av Gösta Nystroems tonsättningar. Tyckte mycket om musiken men blev framförallt väldigt berörd av texterna. Idén att tonsätta hennes texter kom till mig efter att jag lånat flera diktsamlingar på biblioteket. Jag satt och läste och kände att det kom musik till mig när jag läste.

Det skedde framförallt med texter som berörde mig på djupet, som jag kände att jag starkt relaterade till.

Hennes verk har ju tonsatts tidigare också. Var det något som fick dig att tveka inför det här?
– Efter lite efterforskningar förstod jag att många musiker och tonsättare med mig velat sätta musik till hennes texter. Detta visste jag dock inte när jag började arbeta med projektet vilket jag tror var bra. Hade nog fått lite prestationsångest om jag haft mer koll från början (skrattar). Nu vågade jag köra på ren och skär inspiration! Min unikhet är kanske att jag valt att göra pop av hennes texter.

Jag kände mig fri i arbetet och arbetade väldigt spontant och intuitivt.

Vad hade du gjort musikaliskt innan det här projektet kom till?
– Jag har hållt på med musik så länge jag kan minnas. Mer seriöst blev det när jag spelade med Göteborgs-bandet Bellaroush under en längre tid. Sen har jag satsat mycket på indie- och folkbandet Castlewoods där jag spelar tillsammans med Sofia Mono Assarson. Vi släppte albumet 'Penguin' i april 2017 ...

Något som jag är superstolt över. Det är en riktigt grym platta.

Hur gick då första steget mot att göra pop av hennes texter till?
– Jag började arbeta med idé för ungefär tre år sedan. Själva inspelningsprocessen var ganska kort sen är det så mycket mer som skall till i processen. Det blev Nacksving studio för att min absoluta favorit prod-ucent Anders Lagerfors har sin bas där. Har spelat in med honom tidigare i flera projekt och har varje gång känt att samarbete fungerat väldigt bra. 'Stormfågel' var den första av Ebba Lindqvist dikter som jag satte musik till. Melodin och känslan kom direkt till mig och blev faktiskt startskottet till att jag började ton-sätta Ebba Lindqvist texter. Är i övrigt väldigt nöjd med själva produktionen av låtarna. Tycker att en melankolisk och suggestiv känsla kommer fram i dem. Melankolisk pop, som går rakt in i hjärtat, baaam.

Jag tycker mycket om hennes diktsamling 'Fiskläge' ...

Är det havstemat som gör det?
– Jag är uppvuxen vid havet. För mig står havet för en trygghet. Havet kan alltid leda mig hem, vart jag än befinner mig i världen. Det känns fint att tänka så.

'Havet' heter också den sista låten på skivan. Den är ganska storslagen ...
– Ja, den är mäktig. Den är ett enda stort hav som breder ut sig. Det är min absoluta favorit på EP:n och den låt som betyder mest för mig. En textrad ur den dikten har fått ge EP:n sitt namn: "Jag begär bara havet".

Finns det svallvågor kring EP-släppet som vi kanske får höra senare? Fler låtar på havsbotten ...
– Jag har redan tonsatt fler dikter som jag har med när jag spelar live. Får se hur det blir med inspelning i framtiden. Har börjat skriva egna texter på svenska som jag är pepp på att spela in. Kanske blir det en kommande platta med både egna texter och någon Ebba Lindqvist-text.

Jag är så glad över att 'Sällskapet Ebba Lindqvist Vänner' har förtroende för mig och gett mig rättigheten till att använda hennes lyrik. Det har varit en kreativ och lustfylld process. Jag ville arbeta med ett solo-projekt och att göra pop av Ebba Lindqvist texter har varit väldigt spännande. Jag hoppas att hennes ord, genom min musik och tolkning, ska nå ut till en bredare publik. För mig betyder texterna mycket.

Även om de från början är hennes ord berättar de också om mig. Och kanske om dig?

Vad berättar Ebba Lindqvist om Maja-Karin Fredriksson?
– Vi har en hel del gemensamt trots att det skiljer exakt sjuttio år mellan oss. Vi är båda lärare och vi har båda rest mycket och varit borta längre perioder från Sverige. Kanske förenas vi i den längtan som hon så starkt ger uttryck för i sina texter. Jag har känt mycket längtan och saknad i mitt liv.

Blir det fler live-datum nu den närmsta tiden med dessa tolkningarna?
– Ja, jag ska ha en smygrelease i Askims Bastu i Göteborg innan skivan släpps. Sen blir det konsert i Högs-bo Kyrka den 21 februari och senare i Landvetter Kulturhus och Aktivitetshuset i Majorna. I sommar planerar jag att dra ut på turné på Västkusten. Tänkte börja med Kosteröarna i norra Bohuslän och spela mig neråt. På sikt vill jag göra en turné i Ebba Lindqvist fotspår.

Hon bodde både i New York, Nairobi, Libanon och Spanien under sin livstid ...

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com