Maia Wright

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 28  januari 2020

Som låtskrivare och feature-artist har Maia Wright redan synts till på Billboard-listan tre gånger. Nu är den tjugotvååriga artisten tillbaka i studion och går all-in med sin egen musik för popmassorna.

"Who cares what the world's gonna say. 'Cause you know they're gonna say it anyway". Även om du redan har runt åttio miljoner lyssningar och synts till på Billboardlistan tre gånger som låtskrivare och feature-artist, har det varit lite nervöst eller har du bara sett fram emot att få visa vem du är?
– Det var superpirrigt att släppa första singeln, även den andra, men jag har aldrig varit nervös ...

Utan bara tyckt att det känts kul att visa vem jag är som artist.

Att skriva för och sjunga med andra, som till exempel KREAM och Gryffin, när man är ett relativt nytt namn på artisthimlen definierar ju oundvikligen en del av konversationen kring en som artist. Folk placerar en kanske i en känsla eller genre som man egentligen inte bottnar lika mycket i. Är det något du tänkt kring? Förändrades din synvinkel när du istället bara kunde skriva för dig själv?
– Ja jag har tänkt på det en del. Jag tror mest att jag varit rädd att folk inte skulle tycka om min egen musik lika mycket som mina features. Men fansen som hittade mig från dansmusiken verkar uppskatta mina låt-ar lika mycket vilket är så kul. Har varit lite orolig att man alltid ska ha en "feature stämpel" men det är in-get som jag oroar mig för nu längre. Jag har alltid skrivit till mig själv innan dansmusiken, men hade inte riktigt hittat min grej när jag började skriva dans så det var ganska skönt att inte behöva analysera varen-da text och melodi som jag tidigare gjort med mina egna låtar. Att skriva dans lärde mig mycket.

Mycket om mitt eget också, till exempel att vara mer fri i den kreativa processen.

Du har fortsatt att skriva med David Kjellstrand och Tobias Reinerstam. Låtskrivare du tidigare äv-en skrivit med för andra artister. Var det självklart att ta dem med dig i det här kreativa rummet?
– Absolut var det självklart! Jag älskar att jobba med dem oavsett vem vi skriver till. Men de förstår verkl-igen min vibe så det är kul att skriva mina låtar tillsammans med dem! Dem ger mig energi och skratt i mä-ngder och är otroligt inspirerande. Dem är båda sjukt duktiga på de dem gör.

Och har egenskaper som jag inte har vilket gör att vi blir en bra kombo!

Jag har samarbetat med lite olika personer men har inte valt alla låtar som ska vara med än.

Är i studion och håller fortfarande på att skriva låtar till EP:n.

Blir det någon mer singel tills release?
– Yes det blir det ...

Vad har för skivan för något "mood"?
– Skulle säga att Ep:n är en samling av lite olika moods jag har. Det mesta jag skriver är inspirerat av tank-ar och känslor som snurrar runt i mitt huvud ... kompisar, kärlek, bra musik och andra bra artister.

Vilka är de mest personliga av låtarna?
– Jag skulle säga att både 'Decent' och 'Ride or Die' är lika personliga. Båda låtarna är skrivna när jag har kä-nt ett behov av att skriva av mig. Jag skrev 'Ride or Die' när jag kände mig lite ensam och ledsen på att kärl-ek suger ibland. Efter att jag hade skrivit texten så tänkte jag att jag ska fan inte bli kär förens det känns så här. 'Ride or Die' handlar om att vilja ge allt man kan till sin partner, att uppskatta den ...

Att finnas där för varandra när det krisar och peppa och stötta varandra i sina mål.

Du gjorde en video med Cornelia Wahlberg?
– Det var såååå kul! Det var min allra första musikvideo och Cornelia fick mig att känna mig så bekväm,

Peppade mig som fan och var så himla duktig på de hon gjorde.

Till skillnad från de andra lätarna du gästat, där du alltid varit med och skrivit texterna, så var du inte med och skrev texten till 'Body Back' med Gryffin. Så hur började kollaborationen mellan er?
– Det började med att jag bad min manager att pitcha en låt som jag hade skrivit till Gryffin.

Fick svar att de redan hade alla låtar till hans kommande album men att dem hade tre stycken som dem be-hövde features på. Jag tyckte att 'Body Back' var svinbra och sen spelade vi in den!

Det gav väl en ganska intensiv höst med större spelningar runtom i USA tillsammans med honom. Var det nåt annat än vad du var van med om du kanske mest sjungit i sessions och i studion innan?
– Det var inte likt något jag gjort innan. I två år hade jag suttit i studion och gjort mig bekväm där, hade al-drig haft ett gig som artist. Så det var sjukt att gå upp på scen för första gången inför 6500 personer.

Sen hade jag aldrig vart i USA innan heller, så det var en galen resa att göra helt själv.

Blir det gig igen här hemma också när allt med EP:n är klart?
– Det blir det absolut! Är supertaggad på att spela live här hemma.

När började musikintresset ... har det alltid funnits med dig?
– Jag har alltid haft intresse för musik och sjungit mycket hemma. Har härmat och velat lära mig att sjun-ga som mina idoler. Minns att när jag var runt tolv år satt jag i en vecka och härmade en run i första versen av 'The Voice Within' av Christina Aguilera tills jag satte den (skrattar) Det roliga var att jag inte hade ly-ssnat på hela låten än så det tog mig väl tio veckor att lära mig hela låten ... (skrattar)

Jag lyssnade mycket på Beyoncé, Rihanna, Britney, Ne-Yo, Kelly Clarkson och Pink.

Hade deras skivor så dem gick på repeat.

Finns de med dig än i dag?
– Absolut finns dem med mig, speciellt Beyoncé och Rihanna.

Vad tror du det är med musik som du dras till och älskar?
– Jag älskar att skriva musik för att det är ett sätt för mig att ta itu med mina känslor. Var som många and-ra tonåringen rätt splittrad i huvudet och hade svårt att sätta ord på mina känslor.

Så jag är väldigt säker på att jag alltid kommer känna ett behov av skriva vart jag än hamnar i livet!

Jag kan tänka mig att skriva musik är lite som att skriva dagbok. Jag har dock aldrig skrivit dagbok men när jag började skriva musik så var det som att olika låtar var olika sidor ur en. Älskar allt med musik. Jag känner så mycket, det är som att tonerna talar till mig, låter så flummigt (skrattar) Musik förstärker vare-nda tillfälle i livet, är man ledsen så är det så skönt att lyssna på en sorgsen låt och må skit ett tag. Är man glad så är de as nice att lyssna på nåt glatt. Är du ledsen men vill bli glad finns det musik som motiverar en som får en att känna sig hoppfull igen. Musik finns alltid där för en i alla lägen.

Tänk er ett bröllop, en fest, en film, ett träningspass utan musik. Det hade varit fett tråkigt (skrattar)

Skriver du fortfarande för andra artister med eller går all din energi in i den egna musiken nu?
– Jag har pausat skrivandet till andra och går all in för mina egna låtar just nu!

Om "telefonen ringer" och någon ändå vill ha med dig i studion nu, du måste släppa allt med EP-skiv-an ett tag ... vem hade det behövt vara för att du ändå inte skulle tveka en sekund över att säga ja?
– Finns så många (skrattar) Men om jag måste säga några så måste det va ...

Kehlani, Bazzi, Frank Ocean och Chris Brown. Kan inte välja en (skrattar)

Några avslutande ord innan vi lyssnar?
– Så kul att ni ville intervjua mig, hoppas vi hörs igen!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson
Fotograf: Beata Cervin

danieljohn@intervjun.com