Mahan Moin

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 27 september 2017

I början av sommaren släppte Mahan Moin singeln 'Deja Vu'. Nu är även musikvideon här. Intervjun tog kontakt för att få veta mer om artistlivet för den svensk-iranska sångerskan.

Det finns alltså nu också en musikvideo till din låt 'Deja Vu'. Vad var tanken bakom?
– Tanken var att vi skulle få känslan av deja vu i de olika rollerna jag spelar. De olika ombyten jag har i videon ska föreställa samma person fast i olika personligheter ...
 
Hur var den att spela in?
– Inspelningen var jätterolig! Jag och min kompanjon, Jana Julian, brukar göra musikvideos ihop. Hon har varit med i sju-åtta av mina sexton videos och bäst jobbar vi när vi är nästan helt själva! Denna videon spelades in i en verkstad i Gränna utanför Jönköping.

De lysande hålen man ser som vägg i videon är gjord av Jana själv. Vi använde en hel del rökmaskin också, vid flera tillfällen var hela verkstaden så full av rök att vi inte såg våra egna händer!
 
Hur har den låten levt vidare sen den släpptes tidigare i somras?
– Responsen har varit väldigt god! Jag är en sån perfektionist och jobbar med riktigt duktiga människor som är likadana, så vi fick ut singeln precis innan sista racet av alla utskick till radio. Men singeln fick ändå fäste, i alla fall hos alla de producenter som lyssnade på den innan deras sommarlov.

Vad handlar den om?
– Det handlar om den känslan man har när man är så kär och bara vill förbli i just det där ögonblicket. Man vill vara fast i ett 'Deja Vu' moment!

Hur kom den till?
– Låten kom till med tankarna i Thailand, Koh samet, då min kära pojkvän friade! Den känslan att bli så uppvaktad av hela ön och framförallt av honom knäandes framför mig var mäktig och det ville jag uttrycka i denna låten. Ofta kommer låtar till på detta sättet för mig ...

Jag har en euforisk eller frustande stark känsla som jag vill uttrycka.

Hur sätter du sedan ord och melodi på dina känslor?
– Jag har en melodislinga som jag nån kväll innan har drömt om eller nynnat fram och det förmedlar jag till mitt team, denna gång Andreas Hagos och Georgie Dennis, och vi börjar hitta ackord på en gitarr eller ett keyboard. Ord och fraser föds fram samtidigt som melodin tar plats och i samma veva dansar de rätta elementen i produktionen in i låten.

Och voilá, här kommer nästa singel!
 
Vad blir du inspirerad av?
– Jag kan bli inspirerad av det mesta. De bästa stunderna har varit när jag jobbat mycket med musik och varit på låtskrivar-camps. Kanske beror det på att man är på springande fot och har en längtan där hemma som inspirerar. Mest har jag fått idéer och inspiration när jag har varit på ett arbete ...

Som att servera mat i restaurang, som jag gjorde förr, eller som ergonom i tjänst i bilen mellan olika kundmöten, eller som PT medan jag haft kund. Den är lite svårare, för jag är så beroende av att spela in och dokumentera allting som dyker upp i mitt huvud! Det har hänt att jag bett kunden att vänta en stund så har jag gått iväg och spelat in melodin i mobilen.

Du gör även musik på persiska? Hur tacklar du låtskrivandet annorlunda då?
– Att skriva persiska texter är inte min starka sida. Persisk lyrik är så djup och gestaltar det gamla sättet att beskriva en känsla på att min förskolepersiska inte riktigt räcker till. Men jag har idéer ... jag är full av de. Så jag brukar komma med förslag på hur och vad jag vill säga med min känsla i låten och då brukar min persiska mentor, Soheila Ghodstinat, som bor i USA hjälpa mig över Skype att skriva texten.

Melodierna är på samma sätt som i västerländsk musik, men i persiskt musikskapande har jag friare händer, eftersom jag jobbar med icke-perser oftast när jag producerar, därför får mina musikaliska och galna idéer mycket plats i persiskt musikskrivande. I det västerländska musikskrivandet är utmaningen oftast att inte lägga in för mycket Mahan eller popo i musiken, för allting jag skriver är inte till mig själv.

Popo?
– Egen genre ... pop oriental.
 
Vad får en låt inte sakna?
– Passion, lek och bus.
 
Du har nyligen även medverkat på 5napback's 'Rain on Me'?
– Jag skriver många av mina feature-låtar på Skype eller via mail, som min låt 'Spirit' med DJ Gromee i Polen som sålt Platinum. Vi hade aldrig hört varandras röst i telefon eller skypat. Vi e-mailade endast. Och när låten hade sålt guld träffades vi för första gången i Krakow och åt middag och firade...

På samma sätt kom låten 'Rain on Me' till. Men den är så pass ny så ännu vet man inte om det blir guld eller platinum, men den spelas på den största radiokanalen i Belgien just nu!

Hur kom ni först i kontakt med varandra?
– Jag jobbar nära en av mina förläggare i England, DWB Music, som satte ihop mig med 5Snapback i Belgien, efter att de hade hört mina tidigare features ville de skriva en låt med mig och jag tyckte att de verkade intressanta och musiken de skickade till mig gav mig inspiration, så jag satt på verandan i Frankrike ... Provence ... och blev kysst av den supervarma hettan och längtade efter regn och skrev text ihop med min kompanjon Christopher Wortley i England. Då kom låten fram.
 
Är man fel ute om man säger att du är som störst utanför Sverige?
– Man är helt rätt ute!

Hur kommer det sig?
– Det beror på flera faktorer. Jag var med i persiska Idol 2011 och kom trea, men var favorittippad som vinnare.  Det var cirka 55 miljoner tittare världen över via satellit, parabol och internet. Då var det perser och persisktalande folk som var intresserad av detta idol-likande programmet, som kallas Googoosh Musik Academy ... efter den stora persiska kvinnliga artisten Googoosh.
 
Hemma i Sverige känner nog de flesta igen dig från Melodifestivalen, men även VM i damhockey. Låten 'The World is Mine' betyder fortfarande mycket för många kvinnliga idrottare ...
– Låten är en av de viktigaste låtarna jag gjort i min musikhistoria. Den låten står för balans, passion och ett lika värde och respekt. Om alla skulle ta hand om världen som sin egen skulle vi ha en mycket bättre värld. Låten skrevs för Damkronorna inför Hockey VM 2015 och var deras öppningslåt och hymn.
 
Vilken av alla låtar du ha gjort betyder mest för dig?
– Svår fråga! Alla mina låtar är som mina små bebisar! Olika men ack ändå så älskvärda! Och sedan skriver jag för olika ändamål och därför blir känslan också olika. Låten 'Aleo' för Melodifestivalen 2014 betydde mycket, dels för att jag nu inför nästan fyra miljoner kunde få min röst hörd med just den låt som står för att ”det är våra olikheter som gör oss starkare”.

Jag ville verkligen förmedla känslan av vi, tillsammans, en styrka, i den låten.

De låtar som betyder mest för mig är låtar där jag förmedlar kärlek och respekt och människors lika värde och balans i samhället. Jag är lite emo när det kommer till sådana frågor. Till och med i min nya singel som släpps nu 'Bia Beraghsim' förmedlar jag med bus och dans att man ska släppa de negativa tankarna och fokusera på det positiva jaget och våga förlåta och bara dansa!
 
Vad har du för förebilder?
– Jag är gränslös när det kommer till genre. Persisk kulturell musik, indisk Bollywood, Aretha Franklin, Billy Holiday, Ella Fitzgerald, The Doors, System of a Down, Muse ... och U2.
 
Hur har det varit med spelningar nu det senaste?
– Jag hade många fler gigs i våras och i somras, och då i Polen. Spelade då på Sopot Festivalen och Radio Eska Award där vi fick en award för bästa producent och dj med låten 'Spirit' och flera andra stora festivaler, som öppningen på Luxury Weekend i Marbella.

Hösten är lite lugnare och det är jag super glad för då jag håller på att starta ett musikförlag vid namnet Music By Mahan och behöver all tid jag kan få på ”marken”. Men även arbetet mot min EP fortsätter!
 
Finns det någon chans att se dig live framöver?
– Bara om man är snäll. Jag har lite gigs i Polen, så om man vill ta sig ner dit, så kan man se mig. Planen kommer läggas på min hemsida.
 
Vad vill du ge på scen?
– Detta låter klyschigt, men jag vill ge kärlek! Glädje och beröra med mina texter.
 
Med uppträdanden framför miljonpublik både i och utanför Sverige.Vad har varit mest minnesvärt?
– Jag har spelat inför kungen och statsministern och spelat för 25000 frusna själar på flera ”Eldfesten”-fester med flera miljoner tittare i tv. Men den bästa spelningen var när jag var i Budapest och spelade i en liten persisk restaurang med cirka sjuttiosex personer i publiken med fullset band och jag körde gamla persiska låtar till egna låtar både på engelska och persiska för nyanlända studenter från Iran och folk från Ungern. Den spelningen glömmer jag aldrig.

Den var närvarande, gemytlig, kärleksfull och ett stort vi!
 
Någon drömspelning?
– En duett med Aretha Franklin vart som helst på jorden vore en dröm! Och så Tomorrowland med David Guetta eller Avicii kan man ju inte tacka nej till. Och om Kygo frågar snällt så kommer jag att skrika ja!
 
Vill du hälsa något till läsarna innan de tar sig en titt på musikvideon till "Deja Vu"?
– Hej kära lyssnare, när videon är slut, fortsätt se och lyssna på de andra låtarna, och super tack för att ni delar! Och prenumererar ni på min kanal kan ni alltid prenumerera på min vlogg 'Days By Mahan' så fås ännu mer insyn i en artists värld. Eller varför inte följa mig på Spotify!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com