Magneta

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 16 mars 2018

Födda ur viljan att göra något slamrigt och brötigt möter vi duon som gärna krånglar till det lite för sig själva. De två fiktiva frontfigurerna Magnus och Agneta utgör tillsammans Magneta.

Namnet Magneta är alltså en fusion mellan namnet på era fiktiva huvudpersoner?
– Det är korrekt! Vi är Magnus och Agneta. Vi gillar att dansa och att försöka sjunga rätt.

Man blir ju genast nyfiken på att veta mer om vad hela det här projektet kom ur ...
– Vi lärde känna varandra för några år sedan och vi lyssnade mycket på musik ihop och kände att det var brist på musik som är dåligt spelad, men som ändå låter bra. Innan hade vi harvat runt och spelat en hel del musik på olika sätt i olika sammanhang, konstant med känslan att det finns nåt mer kul man kan göra musikaliskt där ute, men vi visste inte riktigt vad. Så vi bytte till instrument vi inte riktigt kunde spela och tryckte på record. Det var så jävla kul ...

Och blev ett kul resultat också.

Är det bara fritt och spontant eller finns det nån slags bestämd vision mitt i allt också?
– Ibland när det går dåligt i skrivandet känns det som att vi håller på med referensfrågesport. När jag ropar "Devo!" skriker Agneta "Fela Kuti!" ... vi har helt skilda referenser faktiskt.

Men när det går bra så skrålar och skriker vi bara för full hals.

Det märks säkert i att vi gör lite musik som kanske inte är ultra-mainstream, utan skaver lite. Tror att man antingen köper hela grejen och gillar det. Eller så hatar man det? (skrattar)

Så brukar det ju vara när man får något "experimentellt" till sig men med er känns det ändå som ett mer enhetligt och bestämt kaos vilket gör det medryckande. Man kan ju dansa till 'Fel i Hjärnan' ...
– Skulle väl kalla den synthpunkig. Den är rätt brötig och skramlig. Tror vi spelade in trummorna med MacBook-mikrofonen samtidigt som vi försökt nödsminka den med lite fulsynthar.

Vad handlar den om?
– Hjärnklaustrofobi. Att få panik för att man inser att man sitter fast i sin egen skalle. Man inser att ligg-ande stolen inte går helt jämnt ut. Men också att det kanske inte är du som har fel bara för att folk omkring dig säger att du har det. Det finns flera sätt att tolka texten, men den är i grunden byggd på frustration om hur man kan känna sig instängd i sin egen skalle.

Det har också blivit en musikvideo till den här låten?
– Ja, alltså resultatet blev ju svinkul tyckte vi. Den är gjord av några kompisars kompisar, som gått igång på låten när de fått höra den innan den var släppt. De skickade lite skisser till oss och vi sa: "Kör i vind!".

Vi var ju tyvärr inte själva med under inspelningen, men det verkar som dom hade kul! Även guldfisken. Han hette Erik och fick tydligen hotella i ett lånat akvarium under inspelningen.

Musikvideos är ändå något ni satsar på. Även första singeln 'Jävla Svin' fick sig ju en. Det är ändå inte jättevanligt bland lite färskare artister som er att så blir fallet nuförtiden?
– Vi kollar inte särskilt mycket på musikvideos själva faktiskt, och att göra videos i samband med våra släpp har inte varit vår plan. Men tydligen och lyckligtvis har några olika filmfolk hört av sig och velat göra videos till låtar de hört. Vi har nämligen läckt ut en del låtar till vänner ...

Vänner som har visat för folk som hört av sig till oss. Om det är något musikvideo-snille där ute som läser detta, hör gärna av dig så kanske vi kan hitta på något kul.

'Jävla Svin' var en kampsång mot allt hat på internet?
– Nja, alltså låten handlar om sviniga människor generellt, dom som gjorde videon valde att göra den om näthat. Vi har fått och får fortfarande fina ord om den låten, men videon var det liksom lite delade men-ingar om. Vi fick en del haters, slynglar och troll på halsen, vilket vi i och för sig tyckte var ganska kul.

Hade ni ingen erfarenhet av haters på internet innan dess?
– Nej inte direkt. Men som sagt, låten handlar ju om människor som beter sig som svin, och det har vi erfarenhet av. Det har nog alla.

Brukar ni skriva om sådant ni själva är med om annars? Som när ni stöter på nått svin ...
– Ja, vi brukar få bra feeling när vi skriver om nått som känns inuti. Nått som gör så att man står och stud-sar och vill vråla. Typ frustration. Men det finns ju även fina känslor som kan få en att vilja studsa omkring och vråla också. Vi gillar att skriva metaforiskt och tvärtomspråkigt ibland också.

Kan vara kul att krångla till det ibland!

Har ni studsat och vrålat fram några fler låtar som inte släppts än?
– Ja då, vi har massa låtar! Har sparat på dom bästa så klart. Nu ska vi bara lyssna klart på dom själva först tills vi tröttnar, sen kan alla andra få höra.

Har ni spelat något live än?
– Vi håller nollan! Vi har en live-setup med sju personer som vi har repat med. Vi trodde inte det skulle vara möjligt att göra det här live, men det blir faktiskt riktigt fett. Får se när vi drar till med premiärgig!

Det är på gång och det kokar.

Hur ska vi fira låtsläppet av 'Fel i Hjärnan' på våra egna håll fram till dess?
– Lyssna högt! Vi drack själva öl och skypade med varann. Det var kul. Vi bor oftast på olika ställen ...
Skype är bra för oss, och öl också.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com