Mabes

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 14 januari 2020

I dag Billericay, i morgon världen. Småstaden är inte stor nog för sångerskan och låtskrivaren Mabel Rogers, mer känd som Mabes. Efter flera motgångar har den brittiska artisten ett lovande år framför sig.

En lite, eller väldigt, yngre version av dig läste på dramaskola. Samma tjej som sen sågs i den lilla, el-ler stora, tv-serien 'Primeval' ... det måste vara över tio år sen ... hur var din tid som "barnskådis"?
– Innan jag plockade upp en gitarr var min dröm som barn att vara en skådespelerska. Jag hade turen nog att provspela och få den rollen i 'Primeval', och jag flögs ut till öknen för att spela in ... det var fantastiskt!
 
Inga "Macaulay Culkin" ögonblick av för tidig berömmelse som steg dig åt huvudet?
– Jag kan helt säkert säga nej, jag provspelade för många roller men fick dom tyvärr inte. Jag blev bara utan efter att det kommit ner till de sista två där jag spelade Jane i en West End-uppsättning av 'Mary Poppins'!
 
På vissa sätt är låtskrivande motsatsen till att "agera ut" ... åtminstone i den mening att istället förs-öka förmedla sina sanningar i tankar snarare än i handling. Så hur började du skriva låtar istället?
– Jag har alltid älskat kreativt skrivande, Shakespeare och poesi i skolan, och har alltid älskat musik, men det var när jag hörde Laura Marlings album 'Alas I Cannot Swim' som jag bestämde mig för att jag ville sp-ela gitarr ... jag var så inspirerad av Lauras texter, hennes ord i sig själva är ... i mina ögon ... perfekt konst.

Och jag ville prova att skriva själv.
 
Minns du första låten du skrev?
– Ja, den heter 'The Summer and Me'. Den är faktiskt inte så dålig sett till att det var mitt första försök ...

Men jag kommer inte släppa den.
 
Vad inspirerar skrivandet nu?
– Precis allting och vadsomhelst ... en överhörd konversation på ett kafé, en titt på en främlings ansikte på tåget, och uppenbarligen sånt som jag går igenom själv. Är alltid ärlig. Men jag kan aldrig förutse eller pla-nera när mina idéer ska komma in i mitt huvud. Ofta går jag längs en väg och sjunger in memos i mobilen.

Jag får lite konstiga blickar ibland!

Du vet i alla fall när du inte är kreativ?
– Förmodligen det första på morgonen.

Du var på skrivresa i Nashville i fjol?
– Ja, Nashville var otroligt. Så mycket kreativ energi på ett ställe. Jag har aldrig upplevt något liknande ti-digare. Jobbade med några fantastiskt begåvade människor där med, jag kan inte vänta på att åka dit igen.

'Wait & See' är ett minialbum med akustiska låtar som du skrivit under åren. Och 'Saint' exempelvis är en låt du skrev redan när du var femton år. Vilken är den äldsta låten som nu är med på albumet?
– Ja, 'Wait & See' 'är den äldsta, även om jag skrev 'Little Love' strax därefter när jag var sexton år. Och det är roligt ... för jag kan fortfarande lyssna på de här låtarna och känna varje ord. Så här flera år senare reso-nerar fortfarande mina låttexter med mig. Jag tror att det är för att jag alltid har varit ärlig.

Vad handlar låten 'Wait & See' om?
– Jag gillade inte skolan särskilt mycket. Jag var alltid kreativ men inte en särskilt flitig student. Jag hade alltid något pågående drama med mina vänner också ... barn kan vara extremt grymma mot varandra ... och jag tillbringade massor av stunder i sängen när jag skulle sova med att oroa mig över skolan nästa dag.

Och min mamma brukade hålla mig i handen och säga,

"Allt kommer kännas bättre på morgonen, vänta och se vad lite god sömn och lite solljus kan göra"

Nu har du miljontals lyssningar bara på Spotify, men det måste också ha varit tider där du inte kände att det rörde sig i rätt riktning, eller i någon riktning överhuvudtaget, och om någon ens lyssnade?
– Ja, absolut. Den här grejen är en ständig kamp med mig själv och självtvivel. Jag har redan haft några mo-tgångar, men jag försöker att ta det med mina egna steg, eftersom jag vet att detta inte är en enkel väg!

Men det är därför jag måste göra det för min kärlek till det och ingen annan anledning.

Kommer det nya påfrestningar med att slå igenom med?
- Sociala medier är någonting helt nytt med att "slå igenom" som jag inte hade tänkt på ... och jag har egent-ligen aldrig varit en "selfietagare", men jag försöker! Men det är fantastiskt att använda som plattform.

Och för att göra det möjligt för alla att upptäcka mina låtar.

Hur mycket är annorlunda nu än det var för ett år sen?
– Tja, den här tiden förra året jobbade jag med att rekrytera byggare på heltid. Nu sitter jag i en studio, och inte vid ett skrivbord. Det ser ganska annorlunda ut. Jag kan koncentera mig på min musik på heltid nu.

Och jag har ett bra team som jag älskar att arbeta med.

Vilka har du varit i studion med?
– 2019 var ett otroligt år för mig och jag fick träffa många nya producenter och låtskrivare. Jag älskade ve-rkligen att jobba med Adj Buffone och Matt Ingram. Och jag har nyligen också samarbetat med artister.

Som Quarry, som är otrolig, och även Riley Biederer.

Din första spelning som headliner sålde ju ut snabbt. Hur känns det ... bara sett till vad det betyder för dig ... att stället där ditt artisteri och din musik började nu visar sitt stöd för dig på det sättet?
– Jag kan inte sätta ord på det, men jag ska försöka ... det är häpnadsväckande, överväldigande och helt och hållet inspirerande. Jag är otroligt tacksam för allt stöd jag har haft hemifrån. Särskilt från min familj och mina vänner. Att se människor i publiken sjunga med i mina låtar med mig är den bästa känslan.
 
Känner mig levande när jag är på scen och jag kan inte vänta på att göra  massor av spelningar i år.

Jag älskar att framföra och sjunga mina låtar live!

Några kommande spelningar nu det närmsta?
– Många brittiska spelningar och festivaler är på gång för 2020, inklusive Live at Leeds, Great Escape, och två headline-spelningar i min hemstad, och jag kommer att göra många mer supportspelningar med.

Efter minialbumet, kan det bli ett stort album?
– Jag har skrivit sååå mycket under det senaste året, så jag har definitivt tillräckligt med låtar för album.

Har fingrarna korsade för att det kommer vara under 2020!

Du måste ju hinna komma till Sverige i år med?
– Sverige är till hundraprocent på min 2020-bucket list! Kan inte bärga mig för att få komma på besök ...

Och att förhoppningsvis göra några shower!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com