Märtha Frans

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 21 maj 2017

Intervjun möter Märtha Frans karismatiska ena hälft Johan Schön för ett samtal om kontrasterna mellan det tunga och det lätta, att inte "vara i gapet" på andra och inte minst en bäddsoffa som är till salu.

Hur blev det att ni släppte två singlar på en och samma gång?
– Varför inte, det är roligare än en! Vi ville göra en gammaldags singel med en A och en B-sida. Det har varit positivt. Många glada emoji-frukter på sociala medier. 

Vad gör Sofia idag?
– Tyvärr har Sofia fått halsfluss så hon ligger mest i sin säng och äter pencillin.

Hör de två låtarna ihop på något sätt?
– Vi ville skapa en suggestiv kontrast mellan tungt och lätt. Den röda tråden i producerandet av de här låtarna är att lämna ett tolknings och ifyllnadsföreträde till lyssnaren. Det handlar både om att kunna känna en melodi som inte finns där men också att kunna relatera till den okomplicerade texten vi valt att fylla i med personliga upplevelser. Vi försöker skriva enkelt och nära.

Den som lyssnar får bestämma vad låtarna kan handla om, men vi tänker att 'Pga dej' handlar om att vara utelämnad till en människa, som Valerie Solanas i 'I Shot Andy Warhol' var typ. När annan person har väldigt mycket makt över en. 'Släppa taget' kan handla om att gå vidare kanske i livet, en förändring. Ibland tar livet nya vändningar och ibland byter saker namn. Statoil till Circle K och så vidare, saker omkring oss, femkronan och enkronan försvinner.

Både stora och små händelser som vi måste hitta oss själva i.

Skriver ni ofta på låtar?
– Det är det vi gör när vi hänger. Oftast börjar det med en liten idé som vi går upp i båda två och vaknar upp ur några timmar senare med en demoskiss. Ibland faller ögonen för små detaljer i livet, sånt kan bli intressant när man sjunger om det och zoomar in på dem. Vi är nog ganska impulsiva och tycker om att göra tvärtom ibland. Musiken är en blandning mellan electroballader, synth och huspop.

Vår vision är att kunna bli autonoma, att inte vara i gapet på andra eller annat för mycket.

Hur då menar du?
– Vi känner ingen press över att behöva passa in i någon mall. Vi inspireras av varandras musik och erfar-enheter i livet. Man måste inte göra musik i bara en genre. Men det går ju så klart i vågor.

Hur fann du och Sofia varann i 'Märtha Frans'? Ni kommer båda från ganska olika bakgrund ...
– Det var rätt timing i bådas liv, vi klickade snabbt musikaliskt och ville lägga lika mycket tid på musiken.

Ni har varit rätt effektiva tillsammans?
– De flesta låtarna släpper man ju inte heller ... så vi sitter ganska mycket i studion. Det är roligt och vi lär oss massor hela tiden på Youtube, bland annat. Vi mixar nu våra låtar själva också. Det känns så himla ut-vecklande. Hade gärna fått ett bidrag så man kunde sitta i studion mer för att sedan repa in de låtarna och köra dem live under en period. På vår EP:n som kommer innehåller den bland annat ett samarbete med ett annat band från Göteborg. Vi utforskar återigen elektroballader på svenska och dess tänjbarhet.

Vi har spelat några av låtarna live och får äntligen släppa ut dom!

Hur ser det ut med spelningar nu i sommar?
– I sommar har vi bokat in sju spelningar hittills. Vi börjar den 30 maj på PSB i Stockholm, sen kör vi runt om i södra Sverige. Ska bli kul! Ibland vill vi ge allt. Ibland vill vi spela ett groove. Ibland vill smeka trumman i hinnan utan att slå på den ...

Vilken har varit eran mest minnesvärda spelning så här långt?
– Vår mest minnesvärda spelning var på Arbis när vi var förband till Movits! En timma innan soundcheck får vi ett sms från vår trummis som säger att den är sjuk och kanske inte kan va' mä. Vi hade repat i över två månader inför just det giget och fick lite smått panik. Vi gjorde soundchecken och konstaterade att det inte alls lät så bra utan trummor och sen drog vi och käkade falafel. Vi försökte få tag i vår trummis men hen hade somnat så vi visste inte riktigt vad vi skulle göra. Timmarna gick och folk började höra av sig och sa att dom var så taggade på att se oss och vi bara svarade: "Mmmmm ..."

Vi åkte hem till vår trummis och bönade och bad att den skulle köra och vi lyckades övertala med logen och den fria tillgången till mat och dryck. Senare körde vi hundra procent, Det var askul, vi hade ju inte sound-checkat trummorna ordentligt men spelningen satt som en smäck och vi var jättenöjda efteråt.

Trots en hel dag med ont i magen.

Ni hade också en ganska annorlunda spelning i samband med eran debutrelease?
– Ah, precis, vi var aldrig på scenen då, varken Sofia eller jag. Eftersom vi inte hade instrument eller en Mac-dator för att spela live så ringde vi några samtal och samlade ihop sexton personer som fick vara 'Märtha Frans' istället. Vi klippte lite film och regisserade en show istället till våra inspelade låtar.

Sen så satt vi i publiken och kollade. Vi gav sken av innan att det skulle vara det konventionella sättet att framföra musik på men lurade nästan alla.

I alla fall, fick ni sålt den där bäddsoffan på Facebook eller kan man fortfarande höra av sig?
– Det går fortfarande att höra av sig angående bäddsoffan på Facebook. Den är otroligt skön och prisvärd, vi sänker till och med priset nu i denna intervju till tvåhundrafemtio kronor! Passa på, först till kvarn, den får plats i hissen ... bor på femte våningen i Norrköpings Kalabrien.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com