Luke Potter

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 11 april 2018

I samma landskap som Ed Sheeran och OneRepublic hittar vi brittiske pop-artisten Luke Potter. Med sin blandning av singer-songwriter texter och modern tropical house-atmosfär spås han framtiden.

Du har skrivit 'It's Easy' tillsammans med Jörgen Elofsson, känd från att ha skrivit hitlåtar till Britney Spears och även 'When You Tell the World You're Mine' för prinssesbröllopet i Sverige ...
- Jag blev först introducerad till Jörgen av Michél på skivbolaget och vi möttes sen upp vid hans hemma-studio under två dagar för att skriva tillsammans. Efter den första dagen hade vi skrivit 'It's Easy' vilket vi följde upp med ytterligare en låt som sannolikt kommer! Det var fantastiskt och Jörgen erbjöd sig där och då att vara en mentor för mig. Jag har varit tillbaka flera gånger sen dess och vi skriver varje månad.

Han är en sån inspiration och han får verkligen ut det bästa av mig. Nu planerar jag också bara att han ska komma och hälsa på hos mig i Storbritannien för att spela lite golf och skriva lite mer.

Det här är inte den första låten du skrivit tillsammans med svenska låtskrivare?
- Först och främst, jag älskar Sverige och jag tror det finns bra kemi när jag skriver med låtskrivare där-ifrån. Jag reste till Sverige första gången när min amerikanska manager, då det begav sig, föreslog att jag skulle försöka samarbeta mer med andra låtskrivare. Det var ungefär för fyra år sedan och jag spenderade då en vecka i Malmö, på Roasting House ... mestadels tillsammans med den fantastiska låtskrivaren Dave Fremberg. Följt av ytterligare tio dagar i Stockholm med många olika låtskrivare runtom i staden.

En av låtarna jag skrev då var 'Do You Love Me (Yet)' med Maria Marcus och jag kom tillbaka senare igen för att mastra den innan jag släppte den självständigt. Det var under det besöket som Maria presenterade mig till Marcus Lindberg och Hjalmar Wilén . De har blivit goda vänner till mig och vi har skrivit och spelat in många låtar både i Stockholm och här i England i min egen hemmastudio.

'Something More' skrevs faktiskt i min studio tillsammans med dem och det gick väldigt fort med bara en sånginspelning. Det var en sång som skrevs från hjärtat och jag tror det är därför som människor berörs så av den. Ett år eller två tillbaks blev jag också involverad i ett bandprojekt som Charlie Arme på Tileyard i London satte ihop. Jag skrev massor av låtar både i London och Stockholm för dem, men de flesta av de bättre låtarna var tillsammans med de svenska låtskrivarna.

Vilka fler låtskrivare var det runtom i Stockholm?
– Det var bland annat Johannes Andersson, Robin Padam, Jade Ell, Josefin Glenmark, Simon Gribbe, Chris Snyder, Sara Biglert, Matts Berntoft och många fler. Jag spelade in en femspårs-EP med Matts, som han producerade, men allt lades på is när jag fick de fantastiska nyheterna om att Sony och Family Tree ville släppa 'Something More'. Jag har fått några riktigt bra vänner borta i Sverige och jag hoppas att jag kommer att få spendera en hel del mer tid där borta och skriva och spela in med dem.

Vart spelade du in 'It's Easy' nånstans?
- 'It's Easy' skrevs och spelades in i Jörgens hemmastudio. Han är så snabbt och är otrolig att se på i studio-miljön. Jag kommer bara ihåg hur upprymd och stolt jag kände mig över att vi spelade in tillsammans.

Vad handlar låten om?
- Den handlar om att finnas där för andra människor. Vi har alla varit i situationer där vi behöver trygghet eller hjälp och att det finns någon där som ser en ... jag känner att det är så viktigt.

"If you feel like breaking down, I will keep you safe and sound"

När allt kommer omkring är det pop-musik, antar jag, med en somrig tropical-känsla och melodi, men jag hoppas också att budskapet är bra. Vi behöver alla hjälp ibland och det värmer att tänka att det finns någon som kan lägga armarna omkring en när man behöver det.

En del av dina låttexter verkar ganska tunna och med fokus på melodierna, medan vissa tar sig an lite personligare och seriösare ämnen. Finns det någon tanke med vad du vill förmedla? 
- Jag skulle gilla om folk tar till sig saker från musiken som skulle kunna hjälpa dem. Många av mina låtar är som brev till mig själv och jag tror att det kan finnas vissa saker i dem som kan hjälpa alla. Jag får ganska många meddelanden som tyder på att det är så, vilket alltid känns fint att läsa.

En tjej i Australien hade till och med tatuerat in den första raden från min låt 'Storms' över hennes arm, "Forget about the storms inside", som ett sätt att övervinna hennes ångest. Det betyder verkligen så mycket för mig att den faktiskt kan ha hjälpt henne.

Men det finns inga regler för mig. Det kan vara så att raderna kommer till mig, att jag spelar gitarr och att melodierna kommer fram, eller bara en trumslinga som jag spelar till. Låtar kan komma från olika platser, allt jag behöver göra är att försätta mig själv på de platserna och fånga in idéerna och arbeta med dem.

Detta här är nu din andra singel som släpps via Sony och Family Tree men det är den allra första där du faktiskt är på riktigt signad hos dem? Hur gick det till när du blev signad där?
- Sony och Family Tree närmade sig mig efter att min manager skickat dem 'Something More'. De fick den remixad av Andrelli och jag skrev på ett licensavtal med dem för den låten. De har verkligen stöttat den låten och uppmuntrat och stöttat mig genom att introducera mig till andra låtskrivare, så som Jörgen.

Jag har nyligen blivit signad för en artist-deal och de gör ett underbart jobb med att få ut mig och mina låtar, vilket i slutet av dagen är vad en låtskrivare och artist vill åt allra mest!

Hur har mottagandet på låten varit så här långt?
- Det har varit riktigt bra. I Storbritannien blev den 'Record of the Day' som är lite prestigefyllt här. Jag har också fått väldigt mycket fin feedback på sociala medier. Den finns också med på några grymma Spotify-listor och responsen där har också varit väldigt bra!

Har du hunnit köra den live än?
– Jag har framfört låten live på några lokala spelningar och publiken har sjungt med och verkar tycka om den! Jag skulle gärna spela live i Sverige snart, och förhoppningsvis kommer det bli av inom kort. Jag skulle vara helt nöjd med en akustisk spelning, men samtidigt säger några av mina musiker-vänner på plats att de gärna skulle spela tillsammans med mig, så vi får vänta och se.

Jag tror att något av det bästa som jag har framför mig är att komma ut och spela många av de låtar som inte har hörts än och få se hur folk reagerar på dem. Jag kan fortfarande bli lite nervös inför att spela för en helt ny publik men samtidigt är det också väldigt spännande.

Jag gillar att prata om saker och jag vill att det ska vara personligt.

Dina fans kallar sig själva för "Dreamers"?
- Jag har alltid trott på att man borde följa sina drömmar och redan tidigt så skrev jag en låt som heter 'It's Okay to Dream' som folk som då följde mig tycktes känna med. För mig har musiken alltid varit min dröm och jag har turen att fortfarande få syssla med det här.

Din pappa var också med i ett band. Var musiken således ett naturligt steg för dig att också ta?
- Inte riktigt, men jag antar att jag alltid har varit omgiven av musik och att ha gitarrer tillgängliga gjorde det lätt för mig när jag väl var redo att sätta igång. Det fanns aldrig några krav, men sen jag började har mina föräldrar hjälpt mig oerhört mycket.

Vilken var den första låten du skrev?
- Den hette 'Streets of New York' och roligt nog får jag fortfarande några enstaka förfrågningar om att spela den när jag har lite mer lokala gig här hemma.

Om det inte var din pappa som påverkade dig till att börja spela. Vilka var det som inspirerade dig?
- Den första låten jag lyssnade på som fick mig att vilja skriva egna låtar var The Goo Goo Dolls 'Iris'. Den kändes verkligen för mig. Efter det plockade jag bara upp en gitarr och började skriva låtar. Nu i stunden lyssnar jag ganska mycket på Imagine Dragons också, men jag älskar även Maroon 5, The Chainsmokers och min tidigare producent Bleu, som är ganska fantastisk!

Det finns också ett nytt L.A. band vid namn Midnight som jag just nu lyssnar mycket på. Jag älskar många olika musikstilar och mitt eget skrivande återspeglar nog detta.

Vad får en bra låt inte sakna?
– Det måste finnas en bra melodi och en låttext som jag kan relatera till.

Du nämner själv producenten Bleu vilket för oss på att du inte bara hamnat i samma rum som svenska låtskrivare utan också varit iväg i USA och Kanada för olika slags samarbeten?
- Gången jag fick arbeta tillsammans med en av mina egna musikhjältar för första gången var så minnes-värd, Bleu i Los Angeles, det är många erfarenheter längs färden som alltid kommer finnas med mig. Det har varit en otrolig resa så här långt! Jag har haft turen att få arbeta med fantastiska människor på väldigt många underbara platser. Från toppen av mitt huvud kan jag också säga att ha arbetat med Ken Caillat på plats i Village Recorders Studios, som tidigare producerat Fletwood Mac's 'Rumours' skiva, var speciellt.

Vilken har varit din mest minnesvärda spelning hittills?
- Att spela en av mina låtar till en publik bestående av andra låtskrivare, på plats fanns även killarna som skrev 'Wind Beneath My Wings', I'm Yours' och många andra klassiker.

Vart var det här?
– På en ASCAP-mässa. Darrell Brown var värd för showen, och i slutet var både han och publikens reaktion fantastisk och jag fick så mycket lovord. Det är den bästa känslan när man får den sortens respons från sina jämlikar. Jag kände mig hög i flera dagar efteråt!

Jag har också spelat på The Cavern i Liverpool, det var väldigt speciellt! Även att spela live på The Hard Rock Café i Hollywood Boulevard och på House of Blues i Atlantic City var grymt.

Hur var det att spela på House of Blues där i Orlando?
- Det var ganska speciellt. Jag har sett The Goo Goo Dolls, Ed Sheeran, Parachute och så många fler av mina egna favoritband spela där, så att stå på den scenen och spela inför hundratals betydde mycket för mig.

Den här nya singeln liksom några tidigare ligger ute på Spotify och man kan förmodligen hitta ännu några till om man kollar runt på lite andra ställen. Vad händer nu efter detta?
- Jag skriver hela tiden och skivbolaget pratar redan om nästa singel. Förhoppningsvis kommer vi titta på ännu fler singlar efter det eller kanske till och med ett album.

Jag hoppas också kunna skriva fler låtar till andra artister.

Blir det någon musikvideo till 'It's Easy'?
- Vi har faktiskt filmat en musikvideo till låten som kommer att släppas ganska snart. Den spelades in i Marocko och inspelningen involverade att resa hundratals mil på bara några få dagar för att få med alla de rätta ställena. Det var en otrolig upplevelse och jag älskade det! Den demonstrerar också den support och det stora engagemang som Sony och Family Tree har.

Jag är så tacksam för allt stöd som de ger till mig.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com