Loving Embers

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 31  mars 2018

Inspirerade av Feist och Daughter gör indiepop-bandet Loving Embers musik med ambienta inslag och fokus på svårmod och kärlek. Det här är deras första singel 'People Like You'.

Ni har varit ute på vägarna och spelade ganska mycket i höstas?
– Det var skitkul, vi var ute och spelade i större delar av landet och vi fick jättebra respons av publiken, vilket var väldigt inspirerande och gav oss energi att vilja satsa på bandet. Att spela live är verkligen det vi dras till, även om det är kul att skriva låtar och spela in ...

Det i mötet med publiken som musiken tar liv på riktigt.

Vilken live-venue var den mest givande?
– Under turnén så spelade vi för Grythyttans-studentsektion och det var ett sånt jävla bra ös och respons från publiken. Och när vi hade spelat färdigt så var det dansgolv men det var så röjigt att vi var tvungna att sätta upp en barrikad framför trummorna så att vi kunde rigga ned.

Kommer ni även fortsättningsvis spela mycket nu framåt våren?
– Just nu har vi jobbat på släppet av vår singel 'People Like You' och jobbar även på vår kommande EP. Men vi laddar inför turné och festivalspelningar mot sommaren!

Även om 'People Like You' är eran första singel så har det varit en årslång väg fram till den?
– Vi har känt varandra länge och har spelat ihop på olika håll. Elin ville sätta ihop ett band där det skulle spelas indie-pop så vi drog med oss våra instrument till en liten stuga i Klimpfjäll och jammade och skrev musik tillsammans i några dagar. Sen var vi som på gång. Till EP:n har vi har valt låtar som följt med oss ända från början. Dem är skrivna runt samma tid och det känns rätt att dom ska vara med varandra.

Var har ni spelat in den? 
– Vi har spelat in i en studio som ligger på Framnäs folkhögskola i Piteå!

Vad gav det att ha Pophjärtat-Gustav Afsahi som producent?
– Jättemycket! Vi klickade med honom direkt. Han fattar vår musik och vet precis vad som behövs för att lyfta den till nästa nivå! Vi är ett band som älskar reverb och ambiens, men musiken tar lite form från indiemusik med rockbandsättning till lite mer elektroniska inslag.

Vi försöker göra så mycket vi kan av det vi har.

Vad finns det för musikaliska influenser?
– Som band har vi fastnat för akter som Feist, Daughter och Amason med mera. Även om vi individuellt också har massa andra influenser förstås. Musiken låter så egen och personlig oavsett hur dem väljer att "klä den" med elektroniska inslag eller rockband och detta har vi anammat i vårt sound.

Kommer det låta som den här första singeln på det stora hela?
– 'People Like You' kommer inte vara med på EP-släppet då vi kände att den kan stå för sig själv. Men soundet är rätt och texterna håller samma röda tråd. I 'People Like You' är det lite rootsiga inslag och på EP:n kommer det vara lite modernare inslag, fast alltid med kärnan i rockband-lineupen! I nuläget så har vi det mesta inspelat, vi räknar med att få ut den i tid till sommarens spelningar.

Vi kommer inte att släppa någon mer singel innan dess, utan vi vill hellre få ut en EP!

Är det nån av EP-låtarna som är särskilt svårt att sitta och hålla på?
– När du skapat någonting så får du en speciell relation till det. Men om någon ska utmärka sig lite extra så måste det nog vara låten 'Trade' som behandlar konceptet "hemma" ...  var än det nu kan vara.

Vad handlar texten i just ‘People Like You’ om?
– När det gäller låttexter så vill vi inte vara alltför snabba med att säga åt folk vad dem ska läsa in i det. Olika personer kan hitta helt annan innebörd i samma låt och det är lite utav poängen med vår musik.

Kanske blir det mer abstrakt att tala om vad ni vill förmedla?
– Vi behandlar ofta ämnet kärlek i vår musik och vemodet en kan känna när saker inte står rätt till. Vi vill komma ut med budskapet att det är okej att inte vara perfekt och att man ska vara ärlig mot sig själv

Men det finns inte någon "mall" som vi följer när vi skriver musik ...

Inspirationen kommer när den kommer, ibland när en är ensam, ibland när vi är tillsammans. Men oftast brukar vi ta upp idéer i replokalen och experimentera fram saker.

Blir det nånsin bli på tal om kreativa oegentligheter?
– Det känns som att vi alla vet vad vi vill med detta band och även om vi kan gilla lite olika musik så har vi hittat hur vi låter tillsammans. Klart att det kan uppstå kreativa krockar, men det handlar om att våga ge varandra tid och att lita på varandra! När elden håller på att brinna ut så är glöden som varmast, och som skörast. Därför heter vi Loving Embers.

Vad väntar bortom EP-släppet i sommar?
– Släppa musik, spela musik och skriva musik!

Hur är det att just nu vara mitt i erat allra första singelsläpp med 'People Like You'?
– Det är både spännande och läskigt att släppa musik som man har jobbat med så länge. Vi är jätteglada över responsen vi har fått. Den har varit väldigt positiv! Detta är vårt första släpp men vi har lyckats bli spelade i radio och fått bra spridning för våra förutsättningar.

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com