Louise Hoffsten

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 11 mars 2019

On the road again. I sex veckor har Louise Hoffsten nu turnerat längs landets vägar med ett större band och den här veckan gör hon den allra sista spelningen av sin konserthusturné. Vi hann med en kortare vju.

Du har ju mer eller mindre alltid turnerat, men visst är det några år sedan nu som du varit ute och spelat på det här sättet med en lite längre turné och tillsammans med en större banduppsättning?
– Efter att jag spelat in Så Mycket Bättre fanns det ekonomi att kunna turnera med ett lite större band. Det är en stor skillnad att turnera nu än för trettio år sedan. Det är mycket mindre budget och en tuffare konkurrens och efter turnén med mitt egna band så kommer jag att gästa med ett storband.

För att sedan göra en sommarturné med en mindre sättning musiker. Under våren spelar jag med Micke Nilsson, Anders Johnsson, Johan Glössner och Joel Sahlin. Ett mycket bra och tight band.

Vad har publiken haft att vänta sig?
– Publiken har kunnat vänta sig att få höra mina största hits och lite till.

Det är en trettioårig solokarriär du har bakom dig ... år som inte minst hyllades just i Så Mycket Bät-tre i... men också under åren som gått med Stjärnorna på Slottet, Rockbjörnar, Grammis, Cornelis, Karomelodikt och Evert Taube-stipendier. Men framförallt har du också blivit folkkär?
– Min storebror säger att jag är "Den felande länken mellan punkare och pensionärer" ...

Jag har en mycket fin publik.

Framgång betyder ju sällan något utan motgång. Vad har du tagit med dig som kan vara värdefullt även för andra artister som själva kanske försöker nå ut nu både genom bruset och kreativt?
– Var dig själv och öva, öva och öva. Låt det ta tid att hitta din groove!

Och till sist, "only the dead fish follow the stream" ...

Jag minns själv tiden för ditt genombrott väl ... 'Let the Best Man Win' ringade in 1993?
– Leffe Larson och jag skrev 'Let the Best Man Win' ihop ... ingen trodde på Leffe och mig från början när vi jobbade ihop och vi hade bara kul. Har tappat räkningen på alla band jag var med i innan det,

Din pappa var ju Gunnar Hoffsten ... musiker, musikjournalist, nattklubbs- och skivbutiksägare ... och din faster var 'Så tuktas kärleken' skådespelerskan Rut Hoffsten. Tror du kulturen funnits i ditt liv om det inte hade varit för att ha de människorna och deras värld runtomkring dig?
– Tveksamt ... jag drogs till det magiska scenrummet och att lyssna på jazz, folk och blues hemma.

Att spela är rena medicinen för kropp och själ.

Cornelis var en familjevän? Han var väl någon du såg upp till?
– Cornelis Vreeswijk var hemma hos oss men jag har inte träffat honom ...

Jag har många husgudar och jag får nya hela tiden.

Du ska nu avsluta din turné på onsdag. Och du har hunnit släppa ny musik mitt i allt detta?
Ja!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com