Lwam Feshatzion

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 15 februari 2019

I trakterna av TLC och Beyoncé. Norska RnB-artisten Lwam Feshatzion firar alla hjärtans dag med att släppa albumet 'Wreckless Love'. 90-tals doftande musik om passionerad kärlek och brustna hjärtan.

Alla låtarna på nya albumet är färska spår, gjorda just för albumet, var det annorlunda nu att göra ett helt album från "from scratch" efter att väl egentligen bara fokuserat på att göra singlar innan?
– Det har alltid varit mitt mål att skriva ett album, men det tog lite tid att komma dit. Singlarna var alla del av en process där jag ville hitta fram till ett sound för albumet. Skriva, släppa, skriva, släppa ... i den or-dningen. Det sista spåret på albumet som heter 'No One' var den första låten jag skrev för albumet, men det var inte förrän jag skrev 'Mesmerize Me' som jag kom fram till något och insåg att jag ville bygga ett helt album kring den låten. Mitt skrivande blev mer ärligt och jag lyssnade på mig själv mer än jag gjort innan.

En kanske inte så långsökt tanke sett till att två av låtarna ju faktiskt heter 'Mary J Blige' och 'Like 90's R&B' men du och soundet känns rätt nere med 90-tals nostalgi som TLC och Destiny's Child?
– Jag tycker det är coolt att RnB och hiphop-kulturen håller på att bli mer populär i de nordiska länderna i dagar som dessa, jag skulle säga att det är ganska likt här i Norge som i Sverige. Men nittiotalet har alltid varit min egen favoritera när det kommer till RnB-musik, så jag har alltid influerats av de sen jag var liten.

Jag började för ungefär tio år sedan nu, även om musiken alltid har varit en stor del av mig ...

Men det har alltid handlat om bra hooks för mig!

Såg du till att jobba med några som befann sig på samma sida?
– Nu har jag jobbat mycket med en svensk producent som kallar sig Lowgan, vi var en riktigt bra match för det här projektet. När jag letar efter folk att samarbeta med är det viktigt att jag känner att de är passion-erade över det vi ska göra och han har en väldigt bra uppfattning om vad som är hett och inte.

Och utöver det är han även fokuserad på att hjälpa sina artister utvcckla nått nytt soundmässigt ...

Så att det låter unikt!

Det är inte den första svenska producenten du jobbar med?
– Jagne ... det hände faktiskt genom Lowgan. Jagne ville samarbeta med en norsk artist så Lowgan samma-nförde oss två med varann och vi hade en grym tid tillsammans när vi samarbetade.

Var det alltid tänkt att handla om kärlek och brustna hjärtan?
– Inte egentligen, riktigt, men jag antar att jag bara är en kärlekslysten "lovey-dovey" personlighet av nat-uren, jag skrev bara om de saker jag själv gick igenom vid just den tidpunkten. De flesta av mina egna favoritlåtar handlar också om kärlek på något sätt eller i en eller annan form.

Så det är väl ett väldigt relaterbart ämne ...

Så vad skriver du om när du inte förblindads av all "amour"?
–  Bra fråga. Eftersom det ju är nästan hela tiden! (skrattar) Men jag har en del låtar på albumet, som 'Big Loop' och 'Mary J Blige' där jag sjunger mer om livet och om nostalgi.

Som tonåring kunde jag nog även bli ganska mörk men jag är mer fokuserad på att vara positiv nu.

Även när mörkret kanske skulle vara ärligast?
– Både ja och nej. Så länge jag själv kan relatera till vad jag sjunger om eller i alla fall känner samhörighet med det på något sätt, så behöver det inte vara en hundraprocent exakt historia om mitt eget liv.

Om du förstår vad jag menar?

Ja, även om man hävdar motsatsen härstammar ju ens låtskrivande alltid ur nånting, må det vara medvetet eller inte. Är det nån av låtarna du själv kan känna ligger dig närmare hjärtat än de andra?
– Mitt favoritspår fortsätter hela tiden hålla på att förändras, men just nu måste jag säga att det är 'Wreck-less Love'. Även om jag nästan kastade demot i soporna eftersom jag inte tycktes kunna sluta skriva på den. Jag hade slut på idéer för den så jag gav nästan upp hoppet om den.

Det tog mig ett år att avsluta det spåret. Men jag absolut älskar hur den blev till slut!

Den handlar om när två personer i ett förhållande börjar växa ifrån varandra. Kärleken är inte helt borta än men det kommer krävas en hel del ansträngningar för att komma tillbaka till hur det brukade vara igen.
När man vill att allt ska gå tillbaka till den nya, galna, rastlösa och konsekvenslösa kärleken.

Men den handlar också om att antingen gå all in eller all out!

Lite kul kuriosa är att temat i låten inspirerades av en Alicia Keys-låt med samma titel.

Själv gillar jag 'Big Loop' mycket. Vad handlar den om?
– 'Big Loop' handlar om att leva och att hitta lycka i ögonblicket, att sakta ner lite ibland och inte alltid be-höva jaga efter eller vänta ut att nästa sak ska hända för att man ska känna sig nöjd. Jag känner att vi män-niskor, särskilt vi i väst, aldrig är riktigt nöjda med alla de välsignelser vi får ta del av i den här världen.

Vi vill alltid ha mer, så vi blickar alltid framåt. Vilket inte alltid behöver vara en dålig sak, men vi glömmer av att leva i nuet och helt plötsligt hittar vi oss själva i autopilotläge, med ett ouppfyllt liv ...

Och levandes i en ständig slinga.

Som när du drog iväg och gjorde musikvideon till 'Mesmerize Me'?
– Ja, det var lite spontant, eftersom jag skulle resa till Los Angeles tillsammans med mitt skivbolag så best-ämde vi oss för att spela in den medan vi ändå var på plats där. Jag visste bara att jag ville göra en stillsam och enkel musikvideo med många bra vibbar till sig. Jørn Dalchow filmade och regisserade den videon!

Hur skulle en drömvideo till vilken som av de andra låtarna se ut?
– Åh, då tänker jag mig att jag då gör en mörk, tropisk och konstnärlig video till 'On Me'. Det är en lite lån-gsammare låt för alla sanna RnB-älskare, så videon borde nog vara lite fuktig och lite sexig.

Perfekta läget att spela skulle ju vara nånstans i Jamaica!

Alla Hjärtans Dag-firare kunde fira med dig i Oslo igår. När får vi fira med dig?
– Jag älskar Sverige, jag skulle älska det! Jag gillar att stå på scen men jag har alltid lite nerver oavsett hur stor eller liten publiken är. Växte upp med scenskräck så jag gissar att en pytteliten del fortfarande lever kvar i mig. Inte för att jag har upplevt något alldeles för galet på scen.

Det känns däremot ganska coolt när folk sjunger med i låtarna och reagerar på ens texter.

Hur ser det annars ut för dig nu 2019 musikaliskt och romantiskt sett?
– Ska pusha ut albumet, släppa singlar och förhoppningsvis göra en hel del spelningar. Romantiskt sett?

Det måste man nog lyssna på mitt nästa projekt för att få reda på ...

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com