Little L

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 30 augusti 2016

Intervjun möter grooviga nykomlingen Anders "Little L" Ny för ett samtal om att aldrig sluta tro på sig själv, samarbetet med Pomona Dream och allt om nya singeln 'Don't Stop'.

Du har släppt musik på svenska tidigare, men det här är din debut på engelska?
– Jo, det känns väldigt bra. Att skriva en låt och att få den helt klar är en väldigt intensiv och känslosam process, i alla fall för mig. Så det känns bra att den äntligen är ute och att jag kan andas ut ett tag. Jag har fått bra respons från de allra flesta. Är skitglad för det!

Man är alltid lite nervös innan ett släpp. Så det värmer lite extra när folk gillar det.

Nu vidare på nästa grej! (skrattar)

Är det lättare att skriva på engelska eller på svenska?
– Jag tycker om att sjunga och skriva texter både på svenska och på engelska så det har gått bra. Men det blir på något sätt alltid lite mer personligt och naket att sjunga på svenska.

Det är mitt hemspråk och man har en annan koppling till det liksom.

Blir det fokus på engelska framåt?
– Ja, planen är att släppa en EP-skiva på engelska nu i vinter.

Var det språkändringen som föranledde namnbytet till Little L också?
– Precis! Jag bestämde mig för ett tag sen att sjunga både på engelska och svenska, och inte bara på svens-ka, och då kändes Little L som ett bättre namn. Typ så. Skulle inte säga att jag vill byta ny mark annars. Men det blev nog ett lite annat sound nu också eftersom att en annan producent har producerat den här låten. Jag tycker det är kul att testa nya sound ... så länge det känns som mig är jag nöjd.

Det är Pomona Dream som producerat?
– Exakt! Dom är riktigt bra. Deras sound och deras låtar är precis i min smak. Jag och Sandra har dessutom spelat i samma band tidigare och jag har även varit deras livegitarrist några gånger. Dom var och kollade när jag spelade på Kåken förra året och därefter bestämde vi oss för att ses och jamma lite.

Det gick hur bra som helst! Dom är väldigt duktiga, kreativa och produktiva. Det rullade på väldigt bra.

Vad är det för sound de bidragit med?
– Cleant, lekfullt och groovigt.

Vad handlar låten om?
– Ibland kan det bli lätt att lyssna för mycket på vad andra människor och vad samhället tycker att man ska göra, att man till slut glömmer att tänka på vad man själv vill. Låten handlar om att aldrig sluta tro på sig själv trots att det kan kännas jobbigt och att det kan finnas många hinder i vägen. Jag lyssnar generellt själv inte speciellt mycket på texter. Så länge melodin är bra så är jag nöjd.

Men när jag skriver en text så ska det komma från hjärtat. Texten ska kännas genuin. Jag tycker att en text ska vara ganska enkel och inte för detaljerad.

Vad var det här om att du varit med i ett band innan?
– Jo, jag har spelat både i band och som livemusiker åt andra artister. Banden som jag spelat i är Lifestyle, Åh Lilla Emo, Skimret och The Moves. Det var bra erfarenheter som har gjort mig till en bättre musiker. Nu när jag är helt solo får jag ju bestämma allt själv. Det är ju skönt på ett sätt.

Men när man är i ett band blir det ju mer ge och ta och det i sig kan leda till någonting helt nytt och unikt som inte hade hänt ifall man var solo. Så jag tycker definitivt om båda delarna.

Måste ändå vara lättare att sätta igång när man jobbar tillsammans ...
– Jag har inte nån särskild rutin direkt eller så, men jag jobbar bra när jag har människor runtomkring mig. Med rörelse och folk som är mitt uppe i nånting. Jag älskar även att sitta på ett café med min laptop och hålla på. Då får jag inspiration och kan komma på saker som jag sen går jag hem och spelar in. Det där kommer och går väldigt mycket faktiskt. Ibland kan det gå flera dagar utan att jag håller på.

I vissa perioder non-stop dygnet runt typ.

Hur hittade du först till musiken?
– Jag började spela gitarr när jag var tretton år och kanske två år senare köpte pappa mig ett musikprogram och en synth. En helt ny värld öppnade upp sig för mig då. Jag har alltid haft musik runtomkring mig då min pappa spelar gitarr och mina systrar också sjunger. Musik framkallar så mycket känslor.

Man blir glad, ledsen, sentimental, taggad och lugn. Det finns vissa saker som alltid återkommer och som man identifierar sig med och för mig är det musik. Musiken betyder väldigt, väldigt mycket.

Någon speciell låt du dras mot när du vill känna?
– Vet inte om det finns någon speciell textrad, men 'Imagine' med John Lennon är ju sjukt stark. Jag lyssn-ar annars väldigt mycket på discofunk som typ Jamiroquai men också mycket åttiotal och mycket synthar.

Jag älskar synthar! Hmm, tycker också Veronica Maggios senaste är bra!

Finns det många spelchanser i Sverige för en artist på din nivå?
– Jag spelade som Little L några gånger förra året och det var alla lyckade spelningar. Nu det här året har jag varit mest fokuserad på att skriva nytt. Men idag och i Sverige känns det som att mycket låter likadant. Jag vill göra musik som jag tycker om och som känns fräsch, sen är det ju så klart en subjektiv fråga vad som känns nytt och vad som inte känns nytt. Första spelningen på PSB var speciellt eftersom att det var min första spelning med Little L och det kändes som att alla på stället hade en riktigt fin kväll.

Jag vill komma ut och spela mer, absolut! Men jag håller på att spela in nytt just nu så det kommer i första hand. Det är där jag vill lägga energin just nu. Men det kanske händer saker nu i höst!

Det är en sjukt nice känsla precis innan man går på scen. Den vill jag definitivt uppleva snart igen.

Vad är annars din förhoppning på hösten? Utöver spelningar?
– Att kreativiteten flödar och att min EP-skiva blir färdig nu i vinter. Jag är taggad!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com