Lisa Ajax

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 23 december 2016

Intervjun möter Idol-vinnaren Lisa Ajax i ett samtal om barndomens julfirande, sin kommande medverkan I Melodifestivalen 2017 och allt om nya julsingeln, 'Santa Bring My Baby To Me'.

Innan något annat! Det står klart att du återvänder till Melodifestivalen igen nästa år?
– Jag tyckte det var så otroligt kul förra året så det kändes nästan lite självklart att vara med, men bara låten fanns så klart. Så när vi hittade låten var det bara att köra!

Jag är väldigt tidigt ute nu men finns det nåt du kan avslöja om ditt bidrag? Det är ju jul ...
– Vill inte berätta allt för mycket, men på ett sätt liknar den lite 'My Heart Wants Me Dead'. Den handlar om kärlek. Det är två stycken som egentligen inte är bra för varandra men de bryr sig inte om vad alla andra säger utan vill vara med varandra, även fast det kan göra riktigt ont ibland.

Mello och Idol är känt. Men det nämns inte lika ofta att du tävlat i musik sen du var åtta bara?
– Ja, när jag var liten tävlade jag för att få visa upp mig ... vilket fortfarande är anledningen till att jag tävlar i musik. Vill visa det svenska folket vad jag går för. När jag var liten visste jag att jag ville stå på en massa stora scener. Jag sa till mamma att jag skulle stå på Idol-scenen ...

Var det samma med Melodifestivalen. Fanns det några tidiga drömmar kring det också?
– Jag ville garanterat stå på den scenen också. Även fast jag inte nämnde det. Nämnde nog aldrig Mello.

Vad är "musiken" för dig idag med tanke på hur länge du hållit på nu?
– Hittade nog musiken samma sekund som jag föddes ... (skrattar). Musiken har kommit till mig väldigt naturligt, så det finns inget speciellt tillfälle som jag liksom "hittade den". Men musik är ju verkligen ett sätt att uttrycka sig på. Jag gör det med min röst, eftersom jag inte skriver eget så sjunger jag oftast inte om något som riktigt har hänt mig personligen. Men jag tycker inte att det är det som behövs för att kunna förmedla en känsla. Jag lyckas alltid känna något när jag sjunger och det är en härlig känsla ...

Man tänker inte på en massa annat just då och därför betyder musiken mycket.

Vad har du för relation till julmusik?
– Älskar julmusik och vet att det går hem, det var därför jag ville släppa en egen jullåt nu! 'Last Christmas' känns som en låt jag måste höra. Jag har mina favoriter men när jag hör den känns det verkligen som jul. 

Inga guilty pleasures?
– Gillar nog inga låtar i smyg, men jag har varit lite nördig när det kommer till julmusik ... så det är många låtar som ingen riktigt lyssnar på förutom jag (skrattar). Julen betyder mycket för mig! Jag älskar julbak, julmarknader, att ge och få presenter, snö och allt som hör till! Men det bästa är all mat, även fast jag nästan bara äter köttbullar och prinskorv, så älskar jag julbord.

Nu undrar man ju om 'Santa Bring My Baby To Me' handlar om en kille eller julbordet ...
– (Skrattar) Låten handlar om att det enda jag vill ha av tomten är min kärlek. Titeln säger egentligen allt om handlingen ... 'Santa Bring My Baby To Me'.  Jag spelade in den ganska sent faktiskt.

Inte långt innan den skulle släppas!

Oftast hör man ju om att jullåtar spelas in när sommaren är som mest påtaglig?
– Ja, så det kändes superkul så klart. Hade lyssnat in mig på låten ett bra tag så det gick ganska smidigt när jag var i studion. Eftersom den spelades in i november så var det ändå lite julstämning och jag vill ju att julen ska börja så fort som möjligt så det kändes bra att den började där.

Vilket är ditt allra finaste julminne?
– När jag var liten åkte vi alltid till min farfar som bodde uppe i Krångede och firade. Det var en massa god mat, oftast en massa snö, fin julgran och så klart tomten. Älskade verkligen att vara där. Man kommer bort från stressen som kommer när man är i en storstad som Stockholm. Där finns det kossor på andra sidan vägen och deras centrum har ungefär tre butiker ...

Är det därifrån ditt speciella efternamn kommer ifrån?
– Ja, det kommer ifrån en gård där uppe i Krångede som hette 'Ajax-gården'. När soldaterna skulle välja sina namn var det en man som jag tror bodde på den gården som valde namnet Ajax. Min farfar berättade hela den historien för mig när jag var liten men det är det här jag kommer ihåg i dag.

Vad vill du hitta under granen i år?
– Svår fråga! Har nästan inte önskat mig någonting faktiskt ... Lite smycken kanske?

Vad tycker du om VR som årets julklapp? Är det hiss eller diss?
– Hiss!

Julgran eller mistel?
– Julgran ...

Tycker det här blev ett fint julfirande och en kul säsongsavslutning. Några sista ord om allt du kom-mer ha för dig med jul, nyår och Melodifestivalen-comeback i januari?
– Det är väl lite det som väntar nu, och man satsar ju allt på Melodifestivalen just nu. Planerar framåt gör man alltid men vi fokuserar på Mello nu. Det kommer att bli lite julsplningar, det kommer det att bli! Har redan varit i Falkenberg och sjungit på 'White Christmas' där men det kommer något litet nu också.

Vilken var årets bästa spelning?
– Det var i Karlskoga i somras. Har aldrig varit med om en bättre publik. Jag hade så himla kul med dem.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com