Lili Päivärinta

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 16 december 2019

I årets julvecka välkomnar vi, först av allt, Lili. Lili slog igenom stort på 1980-talet med sin syster och popduon Lili & Susie. I år firar hon inte bara 20 år som djurrättsförespråkare utan även sin första jullåt.

Hon är ju med på ett hörn ... och ni har ju släppt egenmusik innan ... men det är ändå lite piff utan pu-ff ... i och med att du och Susie är så välkända tillsammans. Var det nånsin tal om att ge ut låten ihop?
– Nej , då låten sitter ihop med mitt djurarbete med Djurens ö tjugoårs jubileum. Då kändes det naturligt att jag själv sjöng. Men som ni sett i videon kanske så är ju Susie med ... och även på låten som kör.

Hade du gjort nån jullåt innan?
– Nej, inte jag, men med syster släppte vi singeln 'Jag drömmer om en jul hemma' ... en cover på 'White Ch-ristmas' ... med storband där även vår brorsa Totte spelade. Sjöng den i bland annat Jacobs stege.

Så vad fick dig att göra en nu? 
– Det var min ide då jag kom på själva refrängen redan förra julen och vi hade ju plan på att i samband med att Djurens ö Wildlife Rescue fyller tjugo år göra en låt. Jag tyckte en jullåt passade in då det är en tid av ef-tertanke, och gemenskap ... budskapet i låt och video är att på ett hoppfullt sätt sprida budskapet att göra en god gärning, bry sig ... fina budskap i videon där mina vänner, bland annat Susie och Micke Syd med fl-era, sänder fina budskap genom slängkyssarna. I avslutningen är det även klipp från Djurens ö tv-serier.

Där jag och medarbetare räddar djur.

Du och Johan Elander skrev den?
– Jag hade som sagt ideen och sjöng den i telefon för Johan som direkt gillade den. Johan är bra på texter och han gillade grundtexten och inriktningen som han och jag sedan arbetade fram.

Vi bollade via mail tills låten växt fram, då sågs vi i studion och testade ...

Hade ni skrivit tillsammans innan? 
– Vi har några låtideer vi påbörjat men det här är första låten vi släppt. Vi jobbar bra ihop och har kul! 

Du har ju skrivit med några av Sveriges kanske bästa och främsta låtskrivare samt producenter. Är det några särskilda låtskrivarstunder att blicka tillbaka till så här i lite mer nostalgiska tider?
– Så klart är det Ola Håkansson, Tim Norell och Anders Hansson , det teamet vi skapade våra största hits med, några man aldrig glömmer och har många minnen till! Det var en slags matchande magi mellan oss när vi jobbade ihop , något som trängde igenom i musiken och smittade av sig tror jag ...

Du och Susie slog ju igenom stort 1985. Nu trettifyra år sen. Hur länge hade du redan sjungit då?
– Vi hade sjungit sen vi var cirka sex-sju år, de allra första idolerna var Deep Purple och ABBA som vi även turnerade runt i villaområdet som barn och gjorde deras låtar och showade till, vi hade tagit sånglektioner för operasångerska och även körade i band, bland annat Suzzies orkester, innan vi släppte vår första singel 'Sommar i natt' som vi skrev med Niklas Strömstedt. Vi spelade även instrument, bland annat trummor.

Som var kul att nyttja då vi åkte på större turnéer då jag hoppade in på skoj.

Så hur gick det till när popduon Lili & Susie kom till?
– Vi var ju fokuserade på att bli artister sen vi var väldigt unga. Så direkt efter skolan började vi köra åt olika band. Vi la ner mycket jobb på koreografi och körarrangemang vilket gav resultat. Chefen på EMI såg ett tv-framträdande och hörde av sig och undrade om vi ville göra en demo. Där började det ...

Brukade ni sjunga mycket hemma just under julen?
– Vi sjöng alltid hemma hos oss då vi är uppväxta i musikerfamilj så det var i stort sett musik jämnt. Men på julen åkte vi ut med pappa och uppträdde för sjuka släktingar och även sjukhus och sjukhem och sjöng.

Vilka låtar måste du höra för att känna av känslan?
– 'Last Christmas' av Wham är en stark låt, en annan favorit är 'Driving home for christmas' av Chris Rea.

Vilket är ditt bästa minne från denna tiden av året?
– Dem är så många ... men dem bästa och starkaste minnena är från när jag var barn med våran familj! Allt kul med våra stunder av sång och musik. Saknar mamma och pappa otroligt mycket.

Att dem inte längre finns med. 

Och julen kan ju betyda väldigt olika saker för alla. Ibland känslor som så. Vad är den för dig?
– Att försöka koppla bort allt och ägna mig åt mys med nära och kära. Men också att försöka höra av mig till personer och släkt genom att ringa eller skicka en present och även till ensamma som jag vet uppskattar ...

Även uppmana att människor tänker på utsatta djur och människor.

En liten insats kan betyda mycket för den som är behövande.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com