Levvyn

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 15 augusti 2017

Uppsalasonen Jonathan Garcia drömde aldrig om en karriär som artist. Men nu står han likväl med debutsingeln 'Mistake' och storslagna planer för sin artistpsuedonym Levvyn.

Tänkte först Levvyn som en auto-correctad variant på 'Loving' men det är det alltså inte?
– (Skrattar) Yeah loving. Det blir bara bättre! Jag ville ha ett kort namn som reflekterar min musik och som inte bara låter bra på engelska och fult på svenska eller vice versa. Säger man "lev vyn" snabbt låter det som du talar flytande engelska. Eller kanske om kärlek ... (skrattar)

'Liveview' är att våga bemöta det som skrämmer en. Som ur en låt jag skrev för länge sedan: "Somwhere just beyond your reach is the boundary between your dreams and our reality".

'Mistake' är en låt som är lätt att dansa till, men lyssnar man inser man ju också att den är rätt mörk?
– Precis, men dansa gärna. Den handlar om en känsla, att man inte riktigt vågar tro på sig själv men att man kommer till ett vägskäl då man får nog och ba' ding ding ding. En lampa tänds. Det är lugnt, vi kan lära oss från våra misstag. Responsen har varit bra, det går verkligen undan. Testa att träna till den!

Det är inte bara en stark låtdebut utan också en bra poplåt i stort. Vad gjorde du innan det här?
– Hade aldrig tänkt bli musiker så det dröjde arton år innan jag lärde jag mig sjunga. Hamnade på Dreamhill Music Academy. En skola som Anders Bagge startat. Jag hade inte riktigt tålamodet att lära mig spela cov-ers så jag skrev egna låtar istället. Hade svårt för covers förut så jag skrev det jag ville höra och sjunga och speciellt om det jag kände för. Låtar som inte fanns förens jag sjöng dem ...

Som 'Mistake' när den kom till för några somrar sen, det kan hända att jag sitter för mig själv någon kväll och plinkar på gitarren och så skrivs låten av sig själv. När jag sjunger känns det som jag kan koppla på känslorna på ett annat sätt.

Covers-görandet åt sidan. Vilka är dina musikaliska inspirationskällor?
– Oj, oj, oj! Allt möjligt. Hiphop, klassisk musik och japansk rockmusik, L'arc en Ciel. Jag gillar också Gorillaz och Lorde. Lärde mig spela Attention här om dagen ... en skön låt med Charlie Puth.

Är en allätare med andra ord.

Är 'Mistake' talande för hur du kommer låta fortsättningsvis också?
– Lite för den kommer från samma sommar. Som min kompis sa: "This is some next level shit" . Nästa låt har lite mer beskrivande text och är inte lika avslöjande och är lättare att tolka på olika sätt. Kan avslöja att den heter 'Easier (Not Gonna Get)'

Hur är en bra poplåt?
– Hmm, svår fråga. Min nästa låt har dessa karaktärer som utgör en riktigt bra poplåt. Kontraster, dyna-mik och ett budskap som får en att tänka om lite och som för människor tillsammans. Musik betyder glädje, sorg och alla känslor som går att ha. Vi kan dela dem tillsammans.

Den 15 augusti ska jag till producenten jag jobbar med, Swinskog, för att finslipa nästa låt som egentligen är färdig. Släpps antingen i september eller i november.

Kan du tänka dig att skriva poplåtar på svenska i framtiden också?
– Har skrivit en låt på svenska för sex år sen. Det går, men jag föredrar engelska. Älskar ord och engelska så därför känns det ganska naturligt för mig att skriva på det språket. Men har sjungit en reklam låt på spanska en gång (skrattar). Det var svårt.

Har du hunnit spela något live än?
– Nej inte än, men snart så!

Vad vore en riktig drömspelning?
– Drömgig vore ju att höra folk sjunga tillsammans på Tele2 Arena, eller helt avskalat i ett vardagsrum eller nån mysig källare i Gamla Stan. Skulle kanske kalla det för ett 'Levvyn Room Live Gig!'

Är det något du vill hälsarna till läsarna innan de tar sig an debutsingeln 'Mistake'?
– Tack för att ni läst så här långt och att ni lyssnar på låten! Jag lovar att det blir mer musik snart.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com