Leona Griffin

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 8 mars 2020

Är Norge världens nya popfäste? Med namn som Leona Griffin på musikhimmeln är det ett säkert argu-ment. Den Oslo-baserade sångerskan vill inspirera andra unga tjejer att våga älska sig själva mer.

Norska artister, som Julie Bergan, Kygo, Astrid S, och Lwam Feshatzion, har kanske satt norsk pop-musik i ett nytt större ljus, som vi inte alltid sett, åtminstone inte sen A-ha tider ... men det får ju sägas vara några år sedan. Men det pratas mycket om er nu. Vad tror du vi ser det här hända just nu?
– Först av allt har jag väldigt tur som får göra musik just nu. Som du säger, så har många fantastiska nors-ka artister sett till att Norge är en del av det internationella musiklandskapet. Jag är väldigt tacksam för detta. Jag tror att, i Norge, lever vi efter "sharing is caring". Om en artist är framgångsrik så är det en vinst för oss alla. Vår musikbransch handlar om att marknadsföra varandra! Kanske är det därför ...

Kanske är det därför som när en artist lyckas, så kan andra följa i deras fotspår.

Utanför Norge finns förstås många lyssnare i Sverige, kommer du ta dig över gränsen snart?
– Jag skulle älska att komma över gränsen för att göra några spelningar i Sverige. Just nu fokuserar jag på att skapa musik, och vi har inte satt upp en turné än. Men, om en turné händer ...

Så kommer Sverige definitivt att vara ett av mina första stopp!

Gillar du att vara på scen?
- När jag är på scen känner jag som att jag är i min naturliga miljö (skrattar) Jag känner mig fri och salig.

Självklart blir jag nervös, men mest njuter jag av varje sekund.

Något särskilt minnesvärt?
– En av de mest minnesvärda stunderna på scenen måste ha varit när jag var del av VG-listans turné i No-rge. Jag framförde framför nästan femtontusen människor, som alla hade samlats för att lyssna och dela en musikupplevelse med varandra. När jag tittade ut över publiken minns jag att jag tänkte hur vackra de var.

Efter att ha varit i branchen ett tag nu, vad har förvåntat dig mest?
– Att folk i musikbranschen har varit väldigt hjälpsamma. Till en början tänkte jag att om man vill få sak-er gjorda, måste man göra allt själv. Lita inte på någon och så vidare. Men, jag tror en del av att ta en risk, att sikta mot toppen, är om att lita på andra. Jag vet att jag har det bästa teamet runt mig, som vill det bäs-ta för det här projektet. Du måste göra mycket själv, men ingen har någonsin lyckats ensam!

Vilka artister och vad för musik lyssnade du på när du växte upp?
– Jag växte upp med att älska artister som Ne-Yo och Usher, och Michael Jackson så klart, och så många fler. I vårt hus brukade vi alltid lyssna på musik och det gör vi fortfarande.

Jag vill verkligen göra en cover av Ne-Yo, så jag kanske gör det!

Musik, som din, som är lätt att lyssna på men som på något sätt även lyckas vara tankeväckande och meningsfull är ganska sällsynt. Det finns mening i texterna, medan det också är lekfullt. Man vill da-nsa, men också lyssna. Hur balanserar du det, är det viktigt att det du gör alltid känns så här äkta?
– Jag tycker det är väldigt viktigt att jag alltid är äkta. Jag skulle inte ha det på något annat sätt. Att göra musik kommer sig ganska naturligt för mig. Meningsfulla budskap och lekfulla upptempo-melodier är inte en motsägelse. Även om jag öppnar upp mig om mina känslor, så behöver det inte bli en sorglig låt.

Varje upplevelse gör en starkare!

Musik är som ett annat språk, som tillåter dig att komma i kontakt med dina känslor. Anledningen till att jag släpper min musik är för att jag vill att folk ska känna något, vad som helst. Musik finns överallt, och olika låtar kommer med olika känslor och tillfällen. Jag vill att folk ska se sig själva genom mina berättelser.

Och känna sig mindre ensamma.

Lite av snacket runt dig har varit hur du representerar självkärlek och självförtroende, i en tid där många unga tjejer är osäkra visar du att inte alla är det. Så klart handlar det mest om att visa att det är okej att vara självsäker och ambitiös, att resa sig, men i tider av Instagram, kanske det redan finns lite för mycket självkärlek, som helt klart påverkar många unga negativt. Vad är dina tankar där?
– Jag tycker det är väldigt viktigt att älska sig själv, som jag gör. Men det betyder inte att jag inte har några osäkerheter, det har vi alla. Jag har inget specifikt tivel. Jag tror att livet är mycket upp och ner, och vissa dagar är det svårare att vara runt andra människor eftersom du inte vet hur du ska vara eller vad du ska säga. Jag försöker vanligtvis vara mig själv och hoppas att det är tillräckligt. Min åsikt är att unga tjejer lä-tt kan underskattas, trots att många av oss kämpar, är vi faktiskt ganska smarta och vi vill ta kontroll öv-er våra egna liv. Genom mina låtar och min närvaro på sociala medier vill jag lyfta självkärlek i alla former.

Tror du att det, som konstnär och kreativ person, finns nått som kan kallas för "dålig" inspiration?
– Jag har faktiskt aldrig tänkt på det här, men jag tror inte att det finns någonting sådant som "dålig" inspi-ration. Jag blir inspirerad av de känslor jag känner och de upplevelserna jag får, oavsett om det är en bra el-ler dålig sådan. Då jag skriver mina egna låtar får jag skriva om mitt liv.

Och mitt liv, som alla andras, är mycket upp- och nedgångar.

Jag skriver låtar hela tiden, varje dag. Jag har tur som blir inspirerad av nästan allt, och hela mitt liv hand-lar om att samla ord och melodier, och att föra dem samman med min gitarr på kvällen. 

När känner du dig som mest kreativ?
– Jag känner mig mest kreativ när jag antingen är i studion, omgiven av massvis med energi, eller när jag umgås med mina vänner och min familj. Men jag känner mig även väldigt kreativ när jag är ensam ...

Så när är du inte särskilt kreativ då?
– Jag blir mindre kreativ när jag är trött, så jag borde sova mer. Jag är också mindre kreativ när jag är min-dre social. Eftersom jag älskar att vara social. Jag behöver definitivt lära mig att vara ensam oftare.

Förra året var ett väldigt kreativt år för dig, minst sagt. Kan vi hoppas på lika mycket i år?
– Jag är så tacksam för det här senaste året, det var absolut bortom mina förväntningar. Även om vi hade många planer för 2019 förväntade jag mig aldrig att allt det skulle hinna bli färdigt! Jag kommer definitivt försöka toppa 2019 med 2020. Jag jobbar riktigt hårt och vi har många bra saker planerade.

Jag är superexalterad för att mina följare ska få se vilka projekt jag har jobbat på.

Du har ju precis börjat det här året med att släppa 'Stars In Our Eyes' som är ett samarbete med kill-arna i duon Pepperjuice. Hur blev det här samarbetet av och hur var det att göra det här med dem?
– Att göra 'Stars In Our Eyes' var en underbar upplevelse. Det började med att jag tänkte på hur det är att bli äldre, för jag fyller arton det här året, och det är ganska skrämmande. Så vi skrev en vers och en refrän-g, och just då samarbetade mitt skivbolag mycket med franska producenter. Pepperjuice gjorde ett fantas-tiskt jobb med låten, och efter releasen. Jag tycker att de verkligen adderade någonting speciellt till låten.

Och den skulle inte ha blivit densamma utan dem.

Blickar du vidare mot flera samarbeten?
– Ja, det gör jag! Men det kommer få förbli en hemlighet för stunden (skrattar) 

Så handlar den verkligen om att åldras?
– 'Stars In Our Eyes' handlar om att växa upp. Tiden flyger förbi så fort, och någon gång kommer jag tvin-gas att växa upp. Jag tänkte tillbaks på mina barndomsdrömmar, och hur jag alltid ville bli någonting.

Så det är en låt om att jaga sina drömmar.

Den är tänkt som en glad och inspirerande låt, så jag hoppas att man känner det!

Och kom ihåg att man kan åstadkomma vad som helst, överge aldrig era barndomsdrömmar!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson
Fotograf: Jostein Vedvik

danieljohn@intervjun.com