LeeAnna Vamp

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 24 januari 2018

LeeAnna Vamp övervann sitt utanförskap genom att omfamna sin kärlek för sci-fi och skräck. Efter år som cosplaymodell och utklädd till sina anti-hjältar medverkar hon nu i slashern 'Pool Party Massacre'.

När började du först stå modell inom cosplayscenen?
 – Jag började med cosplay för några år sedan, det måste vara elva-tolv år sedan nu. Det är en lång tid sedan, helt galet faktiskt, jag är en gammal dam vid det här laget (skrattar). För mig började det till en början med olika mässor som jag besökte och började blogga om privat. Det var helt oplanerat att börja själv. Cosplay fanns heller inte på samma sätt då. Det var då bara några få nördar som gillade att gå till filmmässor och klä ut sig tillsammans. Jag tyckte det såg kul ut så efter det började jag göra dräkter själv också.

Och det utvecklades därifrån. Det är så roligt att få leka runt och vara kreativ och förvandlas till de här karaktärerna, faktumet att du kan få vara vemsomhelst och att inte bara få uttrycka sin kärlek till karak-tärerna utan också få vara dem. Det visade sig vara väldigt tidskrävande, men så länge man är tålmodig fortsätter det vara kul. Inledningsvis var jag orolig över att mina dräkter skulle falla isär eller att besökarna skulle driva med mig (skrattar). Men sen det gick över har jag varit helt hemma i det ...

Vilken var den första dräkten du gjorde?
– Den första dräkten jag gjorde var nog Chewbacca-baserad tror jag. Men jag cosplayade även som Super Mario väldigt tidigt, precis i början där ...

Blir det aldrig svårt att fortsätta hitta intressanta karaktärer så här många år senare?
 – Det kan vara svårt att välja ibland, men jag försöker hitta sådana karaktärer som tilltalar mig person-ligen och inte bara sådana som råkar vara populära för stunden eller bland andra. Jag älskar att göra sånt som sticker ut lite och som inte har gjorts en miljon gånger innan. Ofta är det karaktärer som jag haft en relation till en lång tid eller under min uppväxt. Karaktärer som jag vet allting om efter att ha sett filmer och läst olika serietidningar. Det är det viktigaste när jag väljer ... det börjar alltid med karaktären.

Men det är också viktigt att jag ska kunna addera min egen fantasi och kreativitet till dräkten och inte bara göra nån rak kopia.

Hur lång tid lägger du på en endaste dräkt?
– Det beror på dräkten i sig. Vissa kan ta veckor och andra tar bara några dagar. Den längsta tog en månad.
Oftast kommer jag bara på nån och tänker att det skulle vara kul, googlar bilder och sätter igång. Det bru-kar dock också oftast luta mot att bli skräckrelaterade dräkter för mig. 

Jag älskar åttiotalsskräck!

En av dina populäraste dräkter är väl just Freddy Krueger från 'Terror på Elm Street'?
– Jag älskar att klä ut mig till Freddy ... alltså på riktigt älskar. Älskar! Jag växte upp med att kolla på så många skräckfilmer, redan som liten kollade jag och mina vänner på filmer som 'Exorcisten' och 'Terror på
Elm Street' och satt och var rädda. Har alltid blivit inspirerad av skräck och sci-fi från den tiden.

Så efter 'kanske' tolv år är du själv med i en åttiotals inspirerad skräckfilm?
– Säg hej till 'Mrs. Stevens'! Jag filmade för ett år sedan nu, det var i slutet av 2016, tillsammans med det bästa gänget någonsin. Det var så roligt att få vara en del av det.

Vad handlar filmen om?
I 'Pool Party Massacre' får ni se rika bikini-brudar tampas med en åttiotals-inspirerad seriemördare i Las Vegas. Det är framförallt en film som ska vara kul att se. Det är dumt, sexigt och våldsamt.

Är skådespelandet något du vill fortsätta göra mer av?
– Jag vill absolut göra fler jobb som skådespelerska. Jag har aldrig "bara" velat hålla på med cosplay utan vill ha olika projekt vid sidan om också. Har länge haft flera egna bolag där jag fokuserar på annat som kläder och värdinnejobb. Jag är även modell vid sidan om och gör en hel del modeplåtningar. Det finns fler grenar av underhållningsvärlden jag vill upptäcka och utvecklas i och filmer är något jag alltid velat göra.

Det finns ett fantastiskt community runt cosplay som öppnar upp ganska många möjligheter när man väl är på plats och etablerad.  Även om jag egentligen hade velat spela mördaren i filmen!

Vi behöver fler kvinnliga seriemördare i filmer! (skrattar)

Vad för mer möjligheter har cosplay-scenen gett dig?
– För mig har cosplay framförallt varit något som gett mig kraft och en starkare identitet. Innan det här var jag väldigt tillbakadragen och blyg men när man varit med på några mässor har man blivit tvungen att prata, ta bilder och verka social med främlingar. Det är bra för självförtroendet. Har alltid varit lång och jättesmal, vilket jag blev mobbad för när jag växte upp, även om mina bröder tog hand om mig. Mådde så dåligt över att det bara var pojkkläder som passade mig. Oavsett om man har fans och får uppmärksamhet för att folk gillar karaktären eller mig personligen känns det bra.

Karriärsmässigt har jag också som sagt också fått många möjligheter. Har inte bara fått resa omkring till olika städer i och utanför USA nästan varje helg utan också fått utforska många av mina andra intressen.

Hur långt bort har mässorna tagit dig som längst?
– Förra året reste jag en hel del. Då kunde jag vara borta halva året, komma hem några veckor, och sen resa iväg igen. Utan att överdriva är det idag olika mässor nästan varje vecka. Det blir mellan trettio och femtio stycken per år. Det längsta jag fått resa måste nog antingen vara till Dubai eller till Kina.

Jag är otroligt tacksam för att få resa världen runt ...

Jag har inte besökt många mässor men vad jag sett finns det stora skyltar där besökare undanbedes närkontakt med cosplayare. Hur är egentligen samröret med fans under sådana event?
– (Skrattar) Det är väldigt kärleksfullt faktiskt. Man behandlar varandra oftast med respekt och med kä-rlek. Vi är nästan som en familj på det sättet att ingen dömer ut en, även om det som med allt kan hända både bra och dåliga saker och det inte är till för alla. Men när allt kommer omkring så handlar det om att vi har samma intresse för kulturen. I början förväntade jag mig mer att människor skulle vara lite klumpiga (skrattar). Men de flesta man möter är snälla och trevliga och vi har en del av det ansvaret också.

Om något är jag nog den som inte kan låta bli att ta på folk lite för mycket ... (skrattar)

Aldrig några nedvärderande kommentarer?
– När jag började, för så många år sedan, kunde folk vara väldigt elaka faktiskt. Jag kunde bli väldigt ledsen och arg ... upprörd ... över att läsa några av kommentarerna då. Samtidigt kunde man ju inte låta bli för man är så nyfiken på att höra vad folk tycker. Men jag har kommit till insikten att jag gör det här för min skull, så vad andra tycker är inget jag behöver bry mig om eller ens bekräfta.

Vilka råd skulle du ge till de som själva funderar på att ge sig in i cosplay?
– Att inte ge upp även om det kanske går sådär den första tiden. Det kan ta lite tid innan allt funkar som det ska och vissa dräkter kan vara ganska svåra att göra, särskilt när man ska sy med krångliga tyger. Men det har blivit mycket lättare att göra dräkter nu än vad det brukade vara. Det kommer nya material och det finns idag tutorials som man kan kolla på Youtube. Det viktigaste är att man själv har kul.

Så länge som du själv mår bra finns det inga rätt eller fel. Även om du inte gör dina egna dräkter utan går direkt till affären och köper något. Försök bara hitta något i det som du själv älskar. Om jag själv inte tyckte det här var roligt skulle jag inte hålla på med det längre. Var dig själv och var inte nervös i onödan, vi finns alla här och backar upp varandra. Ha kul, gör vad du älskar, älska vad du gör ...

Finns det något du vill hälsa till våra läsare innan de tar och tittar på 'Pool Party Massacre'?
– Jag trodde aldrig att jag av alla skulle kunna stå modell och agera profesionellt, och att ha det här som karriär. Om du hade frågat mig för tio år sedan om jag skulle göra allt det här hade jag bara skrattat dig rakt i ansiktet. Det här har varit väldigt bra för mitt självförtroende och jag älskar fansen.

Med det sagt vill jag också passa på att tipsa om mig själv! Man kan se av mer av mig genom att ta sig till min hemsida där det även finns länkar till alla mina sociala medier. Följ mig där!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com