Laura Craft

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 25 april 2018

Finlandssvenska Laura Sipilä, mer känd som Laura Craft, blev överlycklig när hon 1996 upptäckte en kvinnlig tv-spelshjälte. Idag tillverkar hon sina egna cosplays och streamar sitt spelande på Twitch.

Hur länge sen är det du började med cosplaying nu? Vad fick dig först intresserad av att börja ...
– Jag har spelat spel, kollat på anime och läst manga böcker hela mitt liv, men spel har alltid varit en stor del av mitt liv. När jag började studera i gymnasiet så träffade jag en person, Nicole, som var intresserad av samma saker som jag. Vi satt en rast och ritade spel- och anime relaterade saker. Sedan sa jag: "Det skulle vara så roligt att kunna klä ut sig till sin favoritkaraktär och gå runt med det".

Hon vände blicken mot mig från pappret och sa: "Det heter cosplay". Efter det gjorde jag min första dräkt och har inte kunnat att sluta. Jag började med cosplay för tio år sen ...

Och dom senaste fyra åren har jag jobbat med olika företag.

Spelintresset kom alltså före cosplayintresset?
– Ja, jag älskar spel! Jag började spela redan som liten unge, med mina syskon. Vi hade olika spelkonsoler genom åren och sedan fick vi dela en dator.

Vilken var den första dräkten som du gjorde?
– Första dräkten som jag gjorde var Ayane från 'Dead or Alive' ... från ett fightingspel.

Hade du då nån tidigare erfarenhet eller i alla fall ett intresse för kläddesign och modellande?
– Jag var en väldig blyg ung finsk tjej då och vågade inte prata så mycket på grund av min dialekt. Så jag var aldrig intresserad av att vara modell, men istället tyckte jag att det var intressant att veta hur man gjorde spel. Min första dräkt var svår att göra, för att jag var inte så bra på att sy eller bygga saker. Sedan att det inte fanns så många tutorials på internet, så man fick använda det som man hittade och testa sig fram. Då bestämde jag mig att köpa liknande kläder från Myrorna och sy om dom så bra som jag kunde.

Så att jag liknade karaktären.

Hur ser det ut när du gör en ny cosplay idag när du har hållit på desto längre?
– När jag är sugen på att göra en cosplay så bestämmer jag först vilken karaktär jag skulle vilja cosplaya och också om jag gillar designen på dräkten. Om jag gör en dräkt till ett företag, så får dom bestämma vilken karaktär dom vill att jag ska göra. Efter det försöker jag hitta så många referensbilder som möjligt på karaktären, lägger ihop dom, och skriver ut bilderna. Sedan skriver jag upp en lista med props, kläder och
vapen som karaktären har. Efter det skriver jag en till lista med material och tyg som jag behöver köpa.

Då går jag och köper allting, men det kan bli dyrt vissa gånger! En dräkt kan ta från en vecka till månader att göra, det beror på hur svåra och många detaljer karaktären har.

Til exempel min Captain Miss Fortune tog ett par månader att göra. Den svåraste dräkten som jag har gjort är nog Captain Miss Fortune från 'League of Legends' för att jag fick sy två korsetter, en jacka och massa annat. Jag fick också bygga en stor hatt och två stora pistoler.

Är det framförallt designen som väcker intresset för en karaktär eller även deras personligheter?
– Jag väljer ofta karaktär genom deras personlighet, men om jag känner att dräkten är för tråkig, så försöker jag använda nytt material och göra det intressantare att bygga. Vissa gånger blir det att man väljer en karaktär genom deras design, på grund av att man verkligen älskar alla detaljerna på den.

Finns där nån karaktär som du velat göra men som du inte fått chansen till än?
– Jag skulle älska att göra Kerrigan Queen of Blades från 'Starcraft'. Jag har inte vågat att göra den än på grund av att det är så många nya tekniker som jag måste lära mig.

Jag vill läsa mer om de materialen som jag måste använda till den dräkten innan jag gör den.

Vilken är din favorit av de du gjort hittills?
– Min favorit cosplay är nog Lara Croft från det nya 'Tomb Raider' spelet. Den är väldigt lätt att gå runt på konvent med och ta på sig. Jag blev förälskad i Lara Croft direkt när dom släppte spelet 1996.

Med ditt cosplay-namn i åtanke är det nog ingen som blir särskilt förvånad över det ...
– Jag var väldigt ung då, men att se en kvinnlig karaktär i ett spel blev jag bara så överlycklig av. Hon var stark, smart och snygg också! Efter det har jag spelat alla 'Tomb Raider' spelen och sett filmerna. Jag har också nästan gjort alla dräkterna från alla spelen, men det är några kvar att göra.

Vilken är din favorit bland alla olika versioner?
– Mitt favorit Tomb Raider-spel är 'Tomb Raider 2' från 1997. Det var så många olika miljöer i spelet och musiken var så underbar. Jag gillar också remake-spelen på Lara, men de klassiska spelen kommer alltid vara mina favoriter. Jag har gjort många dräkter från varje spel och jag har nog gjort om den klassiska dräkten fyra gånger och jag tänker göra om den igen.

Jag vill att den ska vara perfekt!

Vad tyckte du om Alicia Vikander i den nya filmen som går på bio nu?
– Alicia Vikander gjorde ett grymt jobb med att presentera Lara i nya filmen. Hon fick verkligen till känslan som hon hade i remake spelen. Men storymässigt tyckte jag att filmen var okej. Dom skulle ha kunnat lägga mer tid på Lara när hon försöker överleva på ön istället för att ha så mycket action. Tycker ändå att det blev en bra presentation av Lara Croft till dom personerna som inte har spelat spelen.

Du streamar också spel på Twitch och Youtube. Hur kom det sig att du började med det?
– Jag hade en Youtube-kanal för länge sen, där jag bara la upp 'Tomb Raider' videos men jag tog bort den sen. Men när jag verkligen började satsa på cosplay så var det många personer som var intresserade av att se hur det är på konvent och hur det brukar gå till med cosplay-fotografi. Så då började jag ladda upp videos på Youtube igen när jag är på konvent och när jag blir fotograferad.

När Twitch började växa, så spelade jag mest spel, men då tänkte jag att jag skulle kunna visa folk hur man bygger dräkter. Så nu streamar jag mest när jag gör dräkter ... men det blir så klart spel också.

Planerar du någon stream inom kort som läsarna kan passa på att kolla in?
– Jag ska börja bygga mitt nya cosplay snart som är Alleria från 'World of Warcraft'. Då kommer jag streama på min Twitch-kanal ... hur jag börjar planera dräkten tills jag blir klar med den.

Jag ska försöka bli klar med den tills Dreamhack Sommar.

Blir det några fler event och mässor under våren och sommaren?
– Jag ska åka till Sundvall på ett 'Heartstone' eSport-event och sedan ska jag försöka åka till Comic Con Köpenhamn. Annars blir det alla fall Dreamhack Sommar och Närcon.

Gillar du mest att vara i själva skapandet eller att vara ute och träffa alla människor mest?
– Själva skapandet älskar jag och det är det som jag lägger mest tid på. Så klart att träffa nya människor och cosplayare är helt underbart, på grund av att man får tips från andra till att förbättra sin kunskap och att få nya kontakter. Det har blivit mycket större än vad det var för några år sen. Många fler vet vad ordet cosplay är. Förut fick man alltid förklara vad cosplay handlade om. Också att det finns mer tillgång till material och tutorials på internet. Det hjälper att cosplay blir större och större hela tiden.

Så det är bra!

Även om det växer i Skandinavien går det ju fortfarande inte riktigt att jämföra med hur det ser ut internationellt. Har du även varit utomlands något med din cosplay?
– Jag har cosplayat mest i Norden och Europa. Men jag skulle älska att åka till Amerika, till San Diego Comic Con, på grund av att det är så stort där och jag vill träffa så många andra grymma cosplayare.

Så hur skulle du summera tiden sen du började? Var det som du tänkt dig från början?
– När jag började cosplaya så var det mer för att jag skulle våga prata och träffa nya kompisar. Genom åren har det mest varit en hobby som jag har lagt ganska mycket tid på, men nu har cosplay gett mig så mycket mer. Det har hjälpt mig att gå igenom tuffa saker i mitt liv. Som när jag förlorade min syster för två år sen och jag inte visste vad jag skulle göra med mitt liv. Hur jag skulle fortsätta att gå vidare.

Då satte jag mig ner och gjorde dräkter, jobbade uppåt och träffade underbara människor som har hjälpt mig att kunna jobba med det här. Det har gett mig liv. Låter kanske konstigt, men det har det.

Vad skulle ditt råd vara till de som själva funderar på att börja med cosplay nu?
– Jag skulle säga att det bara är att hoppa in! Du kan köpa en färdig dräkt om du är osäker på hur du ska börja, annars finns det massor med grymma cosplayare som kan hjälpa till med din första dräkt. Gå till event och testa om det är nånting för dig.

Där kommer du träffa människor som du aldrig kommer förlora kontakten med.

Var är det bästa stället för att hålla sig uppdaterad om dig?
– Just nu är det Instagram, Twitch och jag skapade nyss också ett Twitter-konto. Jag uppdaterar på Facebook, men inte så mycket på grund av hur deras algoritm är just nu.

Det finns som du själv säger en oerhörd sammanhållning inom den här kulturen. Finns det några drömsamarbeten som du skulle vilja förverkliga i framtiden?
– Jag skulle älska att göra nånting med Square Enix, om Lara Croft. Kanske någon fan-film eller ett event utomlands. Jag var väldigt lycklig när jag fick presentera 'Rise of the Tomb Raider' på Comic Con Stock-holm med Microsoft och Square Enix. Men jag skulle älska att göra mer med dem.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com