Lasse Sigfridsson

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 19 december 2016

Julen är här! Intervjun möter Lasse Sigfridsson i ett samtal om familjens nya skiva, hur de undviker att möta på julstressen och vad det viktigaste med julhögtiden är.

Vilka är ni i Familjen Sigfridsson?
– Familjen Sigfridsson består av Emil, hans fru Zara och deras tre barn! Ängla som är tolv år och Älvin och Vilda som är sju år, och så jag då, som är Emils pappa. Men även vår dotter Amanda och hennes kille Jon-atan är involverade i konserterna. Jonatan spelar trummor och Amanda tar alla fina bilder till skiva och affischer ... och så håller min fru Lena i det mesta vad det gäller rekvisitan på konserterna.

Så det är ett riktigt familjeprojekt.

Hur kom det sig att det blev den här julskivan tillsammans med hela familjen?
– Idén fick vi i fjol när vi körde våra julkonserter som Sigfridssons på teatern i Kristianstad. Många kom fram efteråt och ville köpa musiken med sig hem. Det var då bestämde vi oss.

Det är en blandning av gamla klassiker men det finns också några nya låtar med?
– Den låten jag har skrivit har några år på nacken. Det var för ett par år sedan som vi bestämde oss för att skriva en jultext till den. Emil fick uppdraget av mig att skriva en vinterlåt som han och Zara skulle göra som duett. Den fina texten skrev vår vän David Rix. 

Hur valde ni mellan 'de gamla favoriterna'?
– Vi var ju många som hade synpunkter. Alla fick komma med förslag på låtar. Vi var väldigt överens om att det här skulle bli en bra mix av traditionella, egna favoriter och nyskrivna låtar.

Vilken är din egen favorit?
– För min del är det 'Oh Helga Natt' ... den måste jag höra på julen.

Eran tolkningen av 'Hallelujah' är lite speciell med sin barnkör. Det är ingen given jullåt heller ...
– Ja, det stämmer. Men den mesta julmusik är vacker och melodiös och skapar stämning. Ängla går ju i musikklass och det är hennes klasskamrater som körar så fint på låten.

Det var Änglas idé och det blev ju väldigt lyckat.

Ni spelade in under sommaren. Hur var det med julstämningen i studion då?
– Jo, men det funkade bra trots att det var så varmt. Men vi älskar alla julen och längtar efter den och alla fina texter hjälpte ju till. 'White Christmas' skrevs ju på Hawaii och det gick ganska bra för den också!

Så den här skivan kom ur julkonserterna ni gjorde i fjol. Blir det fler det här året?
– Ja, vi gjorde ju två i fjol som båda sålde slut jättesnabbt, så därför har vi utökat med två i år. Alltså fyra totalt. Vi minns ju fjolårets konserter med enorm glädje. Vi hade inte riktigt räknat med att det skulle bli så uppskattat som det blev. Det blir en väldigt familjär föreställning med mycket spontanitet och glädje.

Älvin brukar alltid hitta på nåt skoj ...

Inte nog med att arvet av Lasse Stefanz och Sarek finns inom familjen så håller ju Emil också på och sätta upp en hel del musikaler. Blir det den tionde nu till våren? Vad vet du om den ...
– Att det kommer bli en helt fantastisk familjeföreställning. Emil har ju skaffat sig en bra grund och rutin att luta sig mot, och lägger ner ett otroligt arbete för att det ska bli så bra som det bara går. Dessutom har han alltid en fantastisk ensemble. Premiär blir det den 24 februari.

Kan det bli tal om en julig Familjen Sigfridsson musikal nästa år?
– (Skrattar) Ja, varför inte! Nu gav du oss något att grubbla på.

Ni verkar alla vara väldigt trygga i julfirandet. Känner ni alls av julstressen?
– Det gäller att försöka undvika att dras med i julstressen. Men eftersom vi jobbar ganska hårt med våra julkonserter, så gäller det att börja förbereda julen i väldigt god tid så man inte halkar efter. Det ska vara Kalle Anka, gemenskap med nära och kära, och all vacker julmusik.

Och så julmat förstås. Och gärna massor med snö.

Vad är det viktigaste av allt?
– Att få vara tillsammans. Liksom bara landa och ta det lugnt och få umgås.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com