Kristofer Greczula

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 24 maj 2017

Intervjun möter Stockholms-sonen Kristofer Greczula i ett samtal om fredagens solodebut, oviss romantik och musikvideoinspelning i New York.

Några dagar kvar till solodebuten. Hur ser dina dagar ut nu?
- Det känns bra! Jag är extremt nöjd med resultatet och jobbet med och kring låten! Nu är det massa förberedelser inför releasen och rep inför giget på Obaren den 29 maj med mitt band.

Jag betonar just solodebut då du är långt ifrån ny i övrigt. Redan vid 16 signades du första gången?
- Ja, det stämmer! När vi var sexton eller sjutton fick mitt band Damn Delicious skivkontrakt med Lionheart, numer Capitol Records och Universal. Vi hade vunnit en tävling med bandet som innehöll singelinspelning, spelning på Sweden Rock Festival och heluppslag i tidningen Ginza. 

Vad fick dig att istället vilja gå solo nu?
- Det var dags. Jag har alltid haft det inom mig. Men jag har nog inte varit riktigt redo för det förens nu! Nu känner jag mig tillräckligt erfaren och stark för att stå på egna ben!

Om än med vissa rockdrag är 'Taste' en poplåt. Vad fick dig att vilja ta steget över till pop?
- Det var pop som fick mig in på musik från första början! När jag var typ fyra upptäckte jag Michael Jackson och blev helt såld. Nu är jag tillbaka var jag började ...

Vad handlar låten om?
- Låten handlar om vad som försiggår i huvudet när man träffar och lär känna tjejen eller killen man så småningom ska bli helt otroligt förälskad i. Fast i nuläget vet man inte riktigt.

Hur blev det på tal om att jobba tillsammans med stjärnproducenterna Nadir & Saaed?
- Det var faktiskt dem som hörde av sig till mig från första början om jag inte minns fel. Dem gillade hur jag sjöng och jag misstänker att dem ville att jag skulle sjunga på några av deras låtar till en början. Men istället skrev vi Taste! Att ta in Adam var deras förslag. Dem hade jobbat ihop innan. Vår första session var första gången jag träffade Adam.

Den skrev alltså tillsammans med Adam Jönsson?
- Precis, det stämmer. Vi fyra körde en session och det flöt på otroligt bra. Dem förstod vad jag ville och hjälpte mig att skriva första singeln jag ville ha.

Finns det nån mer producent som du verkligen skulle vilja svänga ihop en låt med?
- Oj, ja! Det finns ju massor utav grymma producenter och låtskrivare där ute som jag vill jobba med. Men Max Martin och Shellback är väl ändå drömmen om jag ska vara ärlig.  

Du har relativt nyss också varit i New York och spelat in musikvideon till den här singeln?
- Ja precis, det stämmer! Det var en fantastisk upplevelse. Jag älskar New York! Bara att få vara i den staden är en ynnest. Filminspelningen gick bra och vi hade roliga inspelningsdagar.

Hur blev det på tal om att spela in just där?
- Jag känner Joakim Carlsson som jobbar på Good Company. Vi har haft kontakt länge och följt varandras resor och äntligen fick vi ihop att arbeta tillsammans.

Han är otroligt begåvad, likaså dem andra som var med på inspelningen. Alla som var med var grymma!

När väcktes ditt musikintresse?
- Det var nog så tidigt det bara går. Mina föräldrar har förklarat att det var bara musik som gällde mina första år. Men vad jag själv kan minnas så var det Michael Jackson när jag var typ fyra.

Då stod jag och sjöng och dansade till ...

Vilka är dina musikaliska influenser?
- Finns så många ...  jag nämner några ... Michael Jackson, Bruce Springsteen och The Beatles!

Föredrar du att vara i den kreativa och skriva låtar eller vara ute på scen och spela?
- Svår fråga. Men jag tror av hur jag mår, vad som händer i mitt liv och av mina känslor. Sen självklart av bra musik man lyssnar på. Det är både och. Jag älskar variationen och båda lika mycket.

Men måste jag välja en så väljer jag helt klart scenen.

Kan man se dig ute på vägarna nu i sommar?
- Nja, har lite strögrejer inbokat, men ska fokusera mest på att skriva låtar i sommar. Sen blir det en del promotion och marknadsföring för singeln. Jag är inne i ett låtskrivarflow så framförallt blir det till att skriva låtar. Både till mig själv och till andra.

Det blir en tur till New York i mitten av juni och även lite promojobb i Sverige för singeln ...

Vilken har varit din mest minnesvärda spelning hittills?
- Det måste nog vara när vi spelade på Sweden Rock Festival med Damn Delicious. Samtidigt spelade Stone Sour mitt emot och jag minns att jag och Cory Taylor morsade på varandra! Det var coolt!

Vi försökte spela så mycket som vi bara kunde och orkade. Vi spelade även mycket i vår hemstad Falken-berg, men också mycket i Stockholm och Göteborg.

Hur tänker du fira releasen nu på fredag?
- På fredag blir det lite intervjuer och jobb på dagen. Sen på kvällen ska jag fira släppet med vänner och familj i form utav en liten privat releasefest. 

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com