KNASH

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 19 maj 2017

Anti-patriarkal partypunk? Intervjun möter Knash för att reda ut begreppen, få reda på mer om hur de blev uppmärksammade av skådespelerskan Laura Prepon och nya singeln 'Meat'.

Så ... anti-patriarkal partypunk?
– Ett fancy sätt att säga att vi skriver feministiska låtar som är punkiga samtidigt som de är fett party.

Anser ni er som en del av proggtraditionen?
– Nja, inte riktigt. Även om det vore najs så har vi aldrig funderat över oss själva som en del av den. Vi skriver låtar om saker som vi antingen är taggade eller irriterade på. Oftast generar det politiska låtar då vi lever vi ett skevt samhälle. Oftast är det låttexterna som kommer först. Låtarna börjar i princip alltid med att vi snackar om vad vi vill skriva om för ämne.

Musiken formas sen utav texten och budskapet vi vill få fram.

Men ni lyssnar mycket på punk själva eller?
– Inte direkt. Några av oss har lyssnat en del medan andra aldrig har gjort det. Vi tycker dock alla att punk är det fetaste att spela så därför har vi rört oss ditåt trots allt.  Vi gick i samma gymnasieklass och började spela covers tillsammans som en del av vårt slutprojekt. Dessa låtar var punkiga som bara den och det var första gången vi alla tyckt om samma musik. Sen var det så fett att vi ville fortsätta spela tillsammans.

Vårt slutprojekt var Kate Nash och vi var helt enkelt för lata för att säga hela hennes namn, så därav blev bandnamnet Knash. Har sen inte kunnat enas om nåt annat namn så antar att det får hänga kvar ...

Trots att ni är rock om något ser jag er ständigt omnämnas som ett popband ...
– Det är inte fy skam att omnämnas som pop! Håller dock med om att vi i slutändan är mer rock även om en verkligen kan höra våra popinfluenser. Det är svårt, vi influeras av typ allt möjligt. Det kan vara nåt snyg-gt från kompisars band, nått vi upplevt ... eller en kul textrad av One Direction.

Vi lyssnar alla på väldigt olika musik och det är blandningen av soul, pop och indie-rock och strävan efter att låta punk som gör vår musik till vad den är.

Eran förra singel uppmärksammades av Laura Prepon från 'Orange is the New Black'?
– Uppmärksamheten ledde till att låten fick flera lyssningar utomlands, men mest till att vi fick fangirla! Vi blev fett glada och väldigt starstruck när det hände. Vi skrev ju låten för att vi var så kära i karaktären från den serien så känns helt sjukt att hon har fått höra den.

Vad är eran nya singel 'Meat' för en låt?
– Den började med en text, för några år sedan. Vi minns inte riktigt hur vi kom att tänka på den igen men det var nån situation med en kille i media som påminde oss om behovet av att göra klart den. Det är en låt om att se män som inget mer än ett stycke kött ...

I grund och botten är det ett svar på objektifieringen av kvinnor som konstant sker i media och överallt.

Ni spelade på This is Hultsfred förra sommaren och festivalsommaren kan ju tyvärr vara ganska vissen för kvinnor. Hur känner ni inför eventuella gig den här säsongen?
– Festivaler är skitkul på många sätt samtidigt som det finns mycket problematik kring det. This is Hults-fred var dock en fin festival. Vi hoppas att festivalscenen inte dör ut men att säkerheten blir bättre.

Vad är det bästa med att spela live?
– Borde va' en lätt fråga kanske men är nästan den svåraste! (skrattar). En blir ju alltid jävligt glad när en får höra fina saker efteråt eller se någon rocka röv i publiken. Vi ska spela i Stockholm på Debaser den 16 juni vilket ska bli fett kul! Sen åker vi också till Varberg och spelar i juli.

Får se om det dyker upp nåt mer. Vore skitkul!

Vilken har varit eran mest minnesvärda spelning så här långt?
– Tantoklafset förra året var fett. Det var sommar och det fanns såpbubblor och öl. Sen var vi i Växjö och spelade på deras Pride-avslutning förra helgen och den spelningen hamnar också bland en av de bästa. En annan märklig grej var när vi en kvart innan vi skulle spela märkte att en av gitarrerna var borta.  Trodde i typ tio minuter att den var snodd och fick panne.

Visade sig sen att bandet innan oss råkat ta upp den på scenen utan att säga nåt ...

Hur tänker ni fira releasen av 'Meat'?
– Det ska bli varmt verkar det som, så ska eventuellt hänga i en park och sen hitta på nåt kul för att fira. Är så taggade på att släppa den här låten!

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com