Karolina Westberg

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 11 januari 2017

Intervjun möter den begåvade artisten Karolina Westberg i ett samtal om musikscenen på Gotland, duetten med Olle Hedberg och allt om hennes första singel 'Something About Us'.

Så hur känns det att börja året med din debutsingel 'Something About Us'?
– Det känns jättebra! Det är kul att inleda året så bra och jag hoppas alla där ute är taggade på ny musik!
Tanken var egentligen att låten skulle släppas sommaren men mycket annat kom i vägen som förhindrade låtsläppet. Nu är alla dessa ur vägen vilket gör det till rätt tidpunkt. Det känns super!

När föddes intresset till musiken?
– Jag har alltid haft intresse för musik. Mamma har många filmer när jag sitter vid pianot och sjunger när jag var pytteliten. Intresset har alltid varit lika stort och jag har alltid sagt att jag ska bli artist. Det var under en kort period jag tänkte: ”Nä, men jag kanske får välja en utbildning istället och satsa helhjärtat på den, jag kommer ju aldrig bli artist ändå” ... just för att alla sa emot mig. När de frågade vad jag ville bli när jag blev stor och jag svarade 'Artist' sa de: "Ja, men vad vill du bli på riktigt då?" ...

Precis som att det är fullkomligt omöjligt för mig att lyckas inom det jag brinner för. Jag kom snabbt på att de hade fel och blev helt inställd på att motbevisa dem. Plan A har alltid varit artist, men plan B har varie-rat. För tillfället är plan B jurist, men jag vet att jag kommer klara plan A.

Det är egentligen det enda alternativet för mig och jag ska lyckas!

Kanske inte jättemärkligt sett till hur musikbranschen var innan och att du växte upp på Gotland?
– Det var egentligen inte förrän jag gick vidare i Idol 2014 som många dörrar öppnades. Jag hade inte så många möjligheter ett tag. Tycker det är olika beroende på vilken ”åldersgrupp” man tillhör. Det finns ju en del som också håller på med musik, men även en del som ”lagt av”. Sen är det några i min ålder som jobbar i samma studio som jag, annars vill jag nog påstå att det är ganska dött faktiskt. Men övning ger färdighet och färdighet ger möjligheter, så jag har tränat och tränat och tränat. Jag inte var tillräckligt bra under en period. Men sen kom tillfälligheterna automatiskt och då var det viktigt att förvalta dem väl, 

Efter Idol fick jobba ihop med Anders Bagge i hans studio, sedan fick jag jobbet om IKEA-reklamen tillsa-mmans med producenten Tobias Fröberg och sedan började jag arbeta med Patrik som jag trivs bra med!

Det är Patrik Ohlsson samt Rassmus Björnson du skrivit singeln med?
– Fördelen med dagens teknik är att man kan jobba från olika håll. Jag och Patrik gjorde låtens grund på Gotland där jag även sjöng in mina delar av låten. Patrik åkte sedan till Stockholm för att spela in med Olle Hedberg samtidigt som Rassmus satt på sitt håll för att arbeta.

Även om vi var på olika håll fungerade allt väldigt bra!

Vad gjorde Olle Hedberg till rätt man för duetten?
– Tanken var från början att låten skulle vara enbart till mig. När vi sedan började skriva på andra versen fick jag en idé om att göra låten till en duett och gav förslaget till Patrik som tyckte detsamma. När låten utvecklades till en duett började vi leta partners på exempelvis Youtube, och så vidare. Patrik kom sedan med förslaget om Olle Hedberg då han hade kontakt med honom.

Patrik hörde av sig till Olle som sedan tackade ja, vilket var superkul! Från den stund att Olle kom som förslag hoppades man på att han skulle tacka ja till tusen. Han kändes helt rätt för låten och jag är tacksam att det blev just han som blev min partner. Valet för duettpartner föll snabbt på Olle Hedberg.

Vem hade drömduetten annars varit med?
– Jag och Sia.

Vad handlar låten om?
– Låten handlar om ett par som är mitt uppe i en separation, samtidigt som de känner att de har ett unikt band som båda har svårt att släppa taget om. Även om jag inte varit med om just ett sådant break-up som 'Something About Us' handlar om så har jag andra delar i mitt liv som sammankopplar känsla och handling. Jag hämtar all min inspiration från mitt egna liv och det kommer märkas otroligt tydligt i kommande låtar.

Hur snart får vi höra av dom?
– Det tror jag blir snart. Vi är på god väg med en del av låtarna så troligtvis om någon månad bara. Jag hop-pas på att jag ska kunna bygga en musikalisk grund, med en fanbase att luta sig mot, med många som vill hjälpa mig framåt. Det är svårt att ta sig fram i musikbranschen, men jag tror jag har goda chanser. Utan att avslöja allt för mycket så är det grymt! Låtarna är genuina och lite trasiga, men fullkomligt fantastis-ka! Det finns massor som är kopplat till mitt egna liv och det kommer det alltid göra i mina egna låtar.

Jag skriver alltid rakt från hjärtat då jag tycker de låtarna blir bäst. Förut var jag jätterädd för att skriva låtar ur självbiografiskt perspektiv, just för att jag inte ville visa mig sårbar. Men de låtar man visar sig sårbar i eller har en genuin koppling till är de som blir bäst. Utan tvekan. Därför skriver jag alltid ur ett självbiografiskt perspektiv. Det ska bli väldigt kul att se responsen på dem!

Vad betyder musiken för dig rent personligt?
– Oj, den betyder väldigt mycket! Har jag lite kämpigare perioder hjälper musiken otroligt mycket. Man kan sätta sig vid pianot och spela timme efter timme med ögonen stängda och bara spela och sjunga på känsla. Det är ofta under sådana perioder mina bästa låtar växer fram.

Men kort sagt ... musik betyder mycket.

I vilket fack passar din musik in i annars? Är det popmusik?
– Just pop tycker jag ska förmedla en lite gladare känsla, eller vad man ska säga. Den ideala pop-artisten tycker jag är Zara Larsson. Men just mina låtar tycker jag inte passar in i 'pop-facket'. Men inte i någon annan kategori heller.  Som 'Something about us' ... jag avskyr i vanliga fall kärlekslåtar.

Men vår är grym!

Inga du har inspirerats av då?
– När jag var yngre hade jag inte det, utan de två jag gillar växte fram hos mig under senare år. Dessa är Loreen och Sia. Sia är min största influens och favoritartist. Det de båda har gemensamt är att de alltid förmedlar starka känslor. Vilket alltid griper tag i mig.

Har du hunnit vara ute och spela något live ännu?
–  Jag hade flest spelningar under en period där jag sjöng med en vän i ett band vi hade, 'Elsa and Karolina'. Sedan hade jag några spelningar efter Idol. Men nu har det inte varit på ett tag. Den mest minnesvärda är helt klart min Idol audition 2014! Helt klart! Självklart sjunger jag ofta på dop, bröllop och begravningar, men det var länge sedan jag hade någon större spelning.

Det är någon gång ibland bara.

Vill du hälsa något till läsarna innan de tar sig vidare till Spotify och lyssnar på låten?
–  Ha kul! Lyssna och sprid så mycket ni vill och tack för allt ert stöd! Love you!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com