Kara Craig

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 27 mars 2019

Inom modevärlden designar Kara Craig kläder till stjärnor som Amber Rose, Bebe Rexha och NFL-spelaren Omar Bolden. Parallellt med sitt modeskapande gör hon även RnB-influerad pop om att vara nykär.

Innan nått annat ... New Crush Who Dis! Hur skulle du presentera dig om det här var en dejt?
– Hmm ... ja ... jag skulle ärligt talat bara vara mig själv. Det är det riktiga sättet att lära känna nån annan.

Och för att ta reda på om jag kommer överens med dig på riktigt!

Vad inspirerade den låten?
– Jo, jag skrev 'New Crush Who Dis?' när jag kände mig super osäker på en situation med en kille som jag hade en mega crush på. Jag var inte säker på om han tyckte om mig på det sättet och förlorade mig själv i mina egna tankar när jag försökte räkna ut det. Jag kunde bara ha frågat honom, men jag var rädd.

Så jag skrev denna låten istället (skrattar)

Som med det mesta, om inte allt, du gör så har du skrivit låten själv. Men på producentsidan har du haft med dig både Alyxx Dione och Gino the Ghost, som båda två även själva är artister i annat fall?
– Ahh! Det gör mig så glad att tänka på hur den här låten kom till liv med två av mina bästa vänner, för det var varken förväntat eller planerat. De båda tog sig tiden att hjälpa mig förverkliga den och jag känner sån tacksamhet till dom. Jag skrev den i princip när jag stod i duschen och spelade in den på min telefon medan jag fortfarande stod med handduken på. Jag berättade för Alyxx att jag ville komma in i en studio och jobba på den och då sa hon bara att jag väl kunde komma över till henne så vi kunde göra något med den.

Jag fick ur mig ett "Oh, word?" innan vi satt i hennes sovrum, byggde upp beatet och hon spelade in mig.

Hon är ett djur, så begåvad och en annan "gör det själv" drottning. Hon producerar, skriver och är tekniker på de mesta av sina egna låtar. I alla fall, snabbspola fram några månader, jag ville byta ut melodislingan och Alyxx var bortrest, så jag ringde min vän Gino och frågade "Kan du hjälpa mig istället, snälla?!" och så berättade jag för honom om den nya stämningen jag var ute efter, han satte det nya soundet och spelade in sången för de nya melodislingorna åt mig. Han är en supercool artist och slaktar som låtskrivare just nu.

Han är väldigt het.

Nu finns det en alldeles ny 'New Crush Who Dis?' musikvideo också. Den har glitter, té, mycket rosa, och ett fastbundet kärleksintresse. Och, igen, det är mer eller mindre du själv som har gjort allt?
– Ja, jag gjorde i grund och botten allting ... (skrattar) När man är ett enkvinnasteam måste man vara alla roller! Men den dagen hyrde jag in några vänner för att hjälpa till. De var fantastiska. Men jag gjorde alla kläder jag har på mig, gjorde scenografin, regisserade, redigerade videon ... och alla andra saker som att spr-inga omkring och reglera ljussättningen och hitta en vän som var villig att låta mig ta över hans hus för en dags inspelning, och så vidare (skrattar) Konceptet var egentligen en överdriven version av min egen ver-klighet. Det var mitt sätt att vända osäkerheten kring killen jag var kär i till något roligt och teatraliskt.

Jag har alltid älskat idén med väldigt dramatiska berättelser och jag har alltid haft en "komikers" personlig-het där jag bara vill vara fånig och få folk att skratta. Men underliggande allt det finns det även ett djupare och lite allvarligare budskap om att helt vara sig själv, till hundra procent.

Du behöver ingen annan för att göra dig "hel" eller vara din "andra hälft".

Om du är i ett förhållande borde det bara vara ett komplement till ditt liv, liksom du till den andre.

Med finns även en discokula. På vilka dansgolv hittar man dig?
- Hmm, jag vet inte hur jag känner för dansgolv faktiskt men ... mitt sovrum? Absolut. Vänner hus? Ett hundra procent! (skrattar) På mina Instagram stories? Alltid. Lullig på nån hemmafest? Du vet svaret.

Jag skulle beskriva min dansstil som "Funny Fake Sexy" (skrattar)

Det beskriver den perfekt faktiskt.

Vilken är den mest genanta raggningsrepliken du använt?
– Åh, jag vet inte ... jag tror inte jag brukar göra sånt ... men jag har nog glidit in nåns DM ibland ...

Men jag säger nog bara "Ursäkta mig, du är söt" eller vad som helst (skrattar)

Du är ju så klart också modedesigner och hade ditt genombrott på modescenen innan det även började pratas om din musik. Så vad är det mest "uppenbara" plagget du haft på dig av samma orsak?
– Jag kan inte komma på bara ett plagg då det varit så många olika tillfällen under åren där jag vet att det kommer närvara "framträdande" människor jag vill prata med, där jag medvetet haft på mig klädesplagg som är ett, en Kara Craig-design, och två, skrikigt, något som fångar uppmärksamheten.

När människor frågar mig eller ger en komplimang och när jag får säga "Tack, jag har gjort den" ...

Det är den bästa konversationsöppnaren man kan få.

Vi känner väl till några artister som senare har hamnat i mode, som Victoria Beckham, Kanye West och Gwen Stefani. Men det är inte lika ofta vi har fått se modeskapare börja göra musik också?
– Åh, jag har alltid vetat att jag skulle göra både och. Det var bara inte något jag pratade om. Sedan jag var barn, kanske sex-sju år, har jag vetat att jag skulle bli modedesigner och "popstjärna" ... och så många andra saker ... men det har varit de två främsta. Jag har experimenterat och svävat från den ena till den andra under uppväxten. Men när jag var fokuserad på en, var passionen för den andra fortfarande levande i mig.

När insåg du att "popstjärna" skulle kunna bli av? Att du hade "det"?
– Jag visste att jag kunda skriva låtar redan när jag var super ung, kanske då när jag var sju år gammal, jag brukade skriva små poplåtar i en bok jag hade och jag var så passionerad kring det och det gick aldrig bort. Jag fortsatte skriva genom hela gymnasiet med. Jag visste att som artist ute i den riktiga världen skulle jag absolut behöva skriva mina egna personliga texter, för i annat fall tänkte jag, vad är annars meningen?

För det var den delen av det som fick mig att känna mig så levande ...

Att skriva texter och dela med mig av mina känslor.

Känner du fortfarande så?
– Nu när jag har växt upp och sitter på lite mer visdom vet jag att jag skulle kunna sjunga någon annans lå-ttexter, som i en melodislinga på en annans artists låt där jag då är feature, så länge som jag kan relatera till låten och låttexten. Men jag skulle definitivt föredra, älska, att vara med och skriva varje låt jag någonsin är med på! Till etthundratusen procent skulle jag däremot vilja skriva och producera andra!

Det finns så många artister jag skulle älska att jobba med!

Gwen Stefani, Charli Xcx, Pharrell, Troye Sivan, Miley Cyrus, Hayley Kiyo-ko, Ava Max, Taylor Swift, Rihanna, Cardi B, Lennon Stella, Kim Petras, Doja Cat, Lady Gaga, Tove Styrke, Astrid S, Nicki Minaj, Pi-nk Sweats, Katy Perry, Allie X, Bayli, Phoebe Ryan, Bts, Betty Who, Olivia O' Brien, Alma, Drake, Clc, No-ah Cyrus, Justin Bieber, Kehlani, French Montana, Asap Rocky, DaniLeigh

Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst.

Inspirerar det du gör i mode även din musik och vice versa?
– Absolut. De går hand i hand för mig. Jag älskar att mina största passioner kompletterar varandra så perf-ekt. Det är den coolaste kombinationen! Inspiration kan slå mig när som helst, vilken dag som helst, det är super slumpmässigt. Jag skulle gissa att jag är som mest kreativ när jag blir som besatt av det jag jobbar på, oavsett om det då är en modedesign jag bringar till liv, ett singelomslag i Photoshop, eller små videos.

När det är något jag älskar är det bokstavligen allt jag kan tänka på.

Bara det är hundra procent sant mot mig själv. Att det är autentiskt jag. Det måste komma ur en genuin inspiration, snarare än att jag bara skulle ta ur vad som för närvarande råkar vara populärt.

Du är ju en självutnämnd drottning av DIY. Hur viktig är den kreativa friheten?
– Åh gud, jag är ett kreativt kontrollfreak. Men det är just lätt att vara det när man är ett enkvinnasteam! Men jag vet om att jag kommer jobba med andra någon gång snart och jag måste då lära mig delegera upp-gifter till andra. Jag kommer fortfarande ha kreativ kontroll, men bara att jag rent fysiskt inte kommer behöva göra allt själv hela tiden. Men det blir coolt för jag kommer kunna släppa ut mer på det sättet.

Jag har så många idéer som dyker upp i mitt huvud varje dag ... jag kan inte hålla jämna steg med dem om jag fortsätter göra varje enskild grej själv ... då har jag bara en lång jävla lista med saker att göra ...

Så det kommer bli grymt att få allt det gjort med hjälp av ett team!

Vad är viktiga egenskaper att ha när man jobbar själv?
– En otvivelaktig passion för ens hantverk, man gör det för att man älskar det, inte för andra orsaker som pengar eller "berömmelse". Man måste vara hungrig. Vara ivrig och vara villig att lära sig. Att tänka opti-mistiskt är väldigt viktigt. Självkärlek och självförtroende! Du måste tro på dig själv. Var ditt eget största fan. Du måste vara innovativ, öppen för förändringar, tålmodig, och kunna anpassa dig till situationer.

Ha förmågan att drömma men också förmågan att faktiskt göra.

I modesidan av din karriär jobbar du med människor som Amber Rose och Bebe Rexha, bara för att nämna ett par. Vad har varit några av de mest givande samarbetena du haft på den sidan av jobbet?
– Det som är mest speciellt för mig är när jag får bygga en meningsfull vänskap med personen eller männi-skorna som jag jobbar med. Oavsett om det är artisten, idrottaren, "personligheten" själv, eller nån som jo-bbar runtomkring denne, som en stylist eller deras manager. Jag har fått så många fina vänner och menin-gsfulla relationer på det sättet. För mig är det vad livet handlar om. Just Amber är en så vacker, snäll och genuin person och genom henne har jag också blivit vän med alla underbara som arbetar i hennes team.

Sen har vi min första NFL-klient, Omar Bolden, som jag har jobbat med i fem år nu. Vi har en riktigt cool och äkta vänskap som betyder mer för mig än alla de klädesplagg jag har designat för honom ...

Eller pengarna jag har tjänat på att göra det.

Det här är ju väldigt Los Angeles-auriga klienter. Men du kommer från Australien?
– Jag är väldigt glad att jag fick växa upp i Australien! Jag var lyckligt lottad nog att ha allt jag behövde, ut-an att något sträcktes över till mig på ett silverfat, vilket medförde att jag lärde mig vara nyskapande och få saker att hända för mig själv. Jag skulle absolut inte ändra på någonting av det. Jag har massor av intre-ssanta livserfarenheter att fortsätta lära mig av, och som gjort mig till den själständiga "doer" jag är idag.

Att nu bo i L.A. är väl något helt annat än det. Alltid är det nån som vill något?
– Jag älskar att bo i Los Angeles så mycket! Jag tröttnar aldrig på det. Det är alltid något som är på gång och inspiration finns alltid nånstans. Det finns coola människor att träffa, saker att se och så vidare. Men om man bara vill ta det lugnt och vara ensam och komma undan i det tysta kan man göra det också.

Det är den perfekta balansen för mig då jag behöver både och.

Kan du något om svenskt och skandinaviskt mode och musiken här?
– Ja! En av mina drömmar är att få göra stora poplåtar med Max Martin och jag är besatt av Tove Styrke! Hennes album 'Sway' var mitt absoluta favoritalbum som släpptes 2018. Även Snoh Aalegra är en av mi-na favoriter och som jag har jobbat med! Jag gjorde en del anpassade plagg för en turné hon gjorde med Daniel Caesar och hon är verkligen en livs levande gudinna! Hon har ett vackert hjärta ...

Och den rösten! Herregud. Jag älskar även norska artisterna Astrid S och Julie Bergan!

Så du kan tänka dig komma över en stund?
– Jag kan inte vänta på att få besöka Sverige och jobba och uppträda där.

Så med musik och musikvideo ute. Hur förutser du den närmsta framtiden som väntar dig?
– Jag ska bara fortsätta följa mina impulser och göra saker som jag älskar och ha väldigt roligt i processen. Släppa ny musik, musikvideor, designa nya galna kläder till mig själv och andra, göra kreativa små videor bara för att, skådespelarprojekt, regissera och redigera videor även för andra ... jag är öppen för allt.

I år handlar det om "inspired action" för mig, som i grund och botten innebär att bara göra saker när jag själv känner mig inspirerad att göra det ... att inte tvinga fram saker om jag inte känner för det.

Det kommer bli ett otroligt år, jag är så glad och mitt hjärta är fullt!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com