JUMPER

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 9 juni 2017

De är tillbaka. Vi möter Niklas Hillbom, sångare i popbandet Jumper, som en gång i tiden fick frågan om att ersätta The Verve på Hultsfred, allt som de återförenas för att släppa sin nya låt 'Under Samma Tak'.

Har det varit många om och men inför den här återföreningen och att börja spela tillsammans igen?
- Så klart fanns det tvivel! Vi har ju hela tiden, sen vi la bandet på is 2001, tvivlat på att komma tillbaka,  däremot har vi ju alltid varit väldigt bra kompisar så på det sättet var det ju ganska enkelt på många sätt också. Det var tjugo år sedan vi släppte det första albumet och det kändes som en bra ide att sätta ihop ban-det igen. Vi har sedan dess spelat in nytt material och förfinat vårt live-set ...

Varför la ni ner efter 'Skyskrapa'?
- Vi tror att det som händer många band förr eller senare också hände oss. Vi tappade motivationen. Alla har vi gjort våra egna grejor efter det och spelat med olika band och musiker, några av oss har även hunnit med några år utomlands. Vilket också tar oss till där vi är idag musikaliskt ...

Med influenser från musik vi blandat oss med runtom i världen.

Som exempelvis?
– Musikaliskt så är vi mer influerade av dagens klubbmusik. Om vi själva är så annorlunda är väl svårt att säga, möjligtvis att vi är sjutton år äldre då, men inspiration är ju något som inte riktigt går att ta på. Den kan ju komma ifrån varsomhelst. Så själva låtskrivandet är ju något som hela tiden utvecklas.

Vilka var influenserna för sjutton år sen?
– Det var ju mycket svensk indiepop som gällde då ... typ Popsicle och The Wannadies. Men även mycket dansbaserat, Leftfield och Underworld, exempelvis. New Order var och är också en stor inspirationskälla.

Ni slog ju igenom ganska unga. Hur var det?
– Det var så klart helt fantastiskt att få möjligheten till det som är så mångas dröm och som även var vår egen. Vi var ju alla kompisar från Kristinehamn som bodde i Stockholm och som hade spelat i olika punk-band i hemorten. Så det föll sig naturligt att starta ett band tillsammans då.

För mig är ni, ärligt, väldigt mycket nostalgi nu. Vad har ni för publik nu?
- Det har varit otroligt blandat! Men man ser mest de som var väldigt unga när det begav sig ... och i dag är i tjugofem-trettioårsåldern. Det har varit helt fantastiskt att få stå på scenen igen.

Vi har också ändrat lite i de gamla låtarna så att de passar oss och publiken bättre.

Var det bättre förr? Är det något av det gamla ni gärna blickar tillbaka till?
– Just nu gillar vi alla 'Den Vägen' mycket. Vi har uppdaterat den väldigt mycket och formligen älskar att spela den. Den har också alltid varit en favorit att spela live ... så det är extra kul att vi lyckades uppdatera den så pass bra. Men det är ju så otroligt många spelningar. Vi brukar alltid återkomma till en gatufestival i Gävle där det var folk överallt. Vi hörde efteråt något om tjugotusen personer. Sen är det klart att vår Hul-tsfredsspelning alltid kommer finnas med i våra tankar. Det var en spelning vi gjorde precis innan vi släppt på minsta scenen. Sen kommer vi så klart alltid minnas spelningen som vi inte gjorde.

Vi fick frågan om att spela på Hultsfredsfestivalen istället för The Verve ...

Blir det mer rullande längs vägarna nu eller vill ni spela in fler låtar till dess?
- Vi har flera inbokade spelningar och misstänker att det kommer adderas några till. Men vår plan är att lägga krutet på en höstturné. Framtiden är alltid svår att sia om, men det finns mer låtar på lager. Om det blir ett helt album, utspridda singlar, eller en EP-skiva är lite svårt att säga i dagsläget.

Men det kommer inte dröja sjutton år till i alla fall.

Eran första singel på sjutton år är i alla fall här, vad handlar den här låten om?
- 'Under Samma Tak' handlar om ett förhållande som haltar, när man mentalt glider ifrån varandra och sa-knaden efter det man en gång hade. Den känns som en bra övergång till där vi befinner oss idag.

Men fortfarande man kan känna igen det Jumper som fanns på nittiotalet.

Hur känns det att vara aktuell igen?
- Det är otroligt befriande och samtidigt spännande att få ut den här låten. Det känns lite som när vi släp-pte 'När hela världen står utanför' faktiskt ... och att det är första gången ... på nytt.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com