Julietta Lunarose

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 28 september 2018

Efter flera år av att ha försökt hitta sitt sound hemma i New York drogs Julietta Lunarose mot det romantiska Europa. Debutalbumet 'Smooth Sailing' har blivit ett mantra för att upptäcka sig själv.

Ditt debutalbum kom äntligen ut för några veckor sen. Har det varit 'Smooth Sailing' med skivan?
- Ja det har det! Den här releasen var super smidig, vi hade förberett oss för det här albumet ett tag så i slutet var vi bara super-redo för att få den att lyfta! Jag började skriva på det här albumet med några andra låtskrivare för ungefär två år sedan. Några av låtarna är också så gamla, men andra kom till för bara några månader sedan. Det har varit en process att hitta de rätta producenterna och känslan.

Det tog ett tag men det var väl värt det!

Så hur känner du över att allt är klart och att skivan är ute?
- Jag mår fantastiskt, kan knappt vänta på att få slutföra lite mer musik och släppa under hösten också!

Blev det något överdådigt firande?
- Ja, jag firade tillsammans med vänner. Vi tog oss ut ur staden och iväg och hängde med moder natur.

Skivan börjar med 'Beach Break' ... som nog också är den mest artistiska vloggen som gjorts?
- Men tack ska du ha! Min vän Jack och jag filmade några delar av den i Nicaragua i Centralamerika, och sedan kom jag att tänka på att jag kunde färdigställa den i ett vindsutrymme i Brooklyn, tillsammans med en annan vän som heter Serena. Det var super kul, vi såg till att den blev extra trippig och konstig.

'Hard Love' har en rätt cool musikvideo också?
– Ja, jag arbetade tillsammans med en grafisk designer som heter Matthew Tomlin under ett par veckor på 'Hard Love' musikvideon. Det var så himla kul att samla alla mina favoritbilder och skapa ett kollage.

Jag ville ha något annorlunda och voilá!

Min favorit från albumet måste nog nästan vara 'Silver Haze'. Vad kan du säga om den låten?
- 'Silver Haze' är en speciell låt, jag skrev den med Ross Clark från St Lucia och David Reuben. Den kom till medan jag arbetade som cocktail-servitris på Manhattan i vintras och jag var så trött på New York. Min hälsa var inte hundra procent och livet i storstaden gjorde det inte lättare.

Allt jag ville göra under den stressiga tiden var att försvinna in i ett moln av silverdis. Men Silver Haze är också marijuana! (skrattar). Hoppsan, ja! Jag gillar att röka på och låta det ta mig till en avslappnad plats.

Vilken är din egen favorit?
– Just nu är det 'Stripes and Square', för den är så konstig. Den har ingen traditionell struktur eller ljud, den är lite överallt och den tar med en på en resa som jag verkligen tycker om.

Vad har du för människor omkring dig medan du skriver?
– Det är många begåvade musiker i min närhet, men jag älskar speciellt att skapa tillsammans med Madge och Stray Echo. De har super lätt för att studsa tillbaka mina idéer och att ta dem nånstans speciellt.

Jag skulle hävda att du är ett bra exempel på någon som just är speciell. En frisk fläkt för pop ...
- Tack så mycket, jag uppskattar det. Jag älskar själv att hitta ny musik som låter unik. Det är lätt att ta sig till pop-topplistorna och hitta roliga hits, men de brukar alla smälta ihop till en och samma låt i slutändan. Jag har velat skapa något som får lyssnaren att tänka till både en och två gånger och sen säga "Det här är annorlunda"  eller något i den stilen.  Jag tycker det är viktigt att vi driver fram gränserna.

Inte minst för att förstå vilka möjligheter vi har som individer.

New York har ju inte minst en historia av kufar som står på barrikaderna inom populärkultur. Tyc-ker du som en nu up-and-coming New Yorkare att staden fortfarande har den magin kring sig?
– New York är definitivt annorlunda mot hur det brukade vara. Det har blivit väldigt svårt att leva i den här staden. Utgifterna är väldigt höga och lönerna ganska låga, så staden har helt klart blivit stressigare på alla tänkbara sätt. Det finns så klart magi kvar i staden, men jag skulle säga att man verkligen måste gräva för att hitta till den nu. De stora områderna är alldeles för välkända nu. 

Det har blivit överbelastat och kommersialiserat. Brooklyn är mer platsen man vill vara på nu.

Influerade uppväxten där ditt artisteri på ett sätt som du inte skulle fått med dig annars tror du?
- Jag tror att jag skulle ha blivit lika kreativ även om jag hade växt upp någon annanstans. Den här staden gav mig möjligheten att ta mg igenom svåra tider och förmågan att hantera människor. Jag kan nog tala med en folkmassa mer bekvämt eftersom jag är uppväxt här tror jag, men jag har även svårt att slappna av.

Kanske eftersom jag har den där New York-energin i mitt blod.

Vilka ställen gillar du att spela på hemma?
– Jag älskar att uppträda på Rough Trade, Mercury Lounge, Elsewhere or Baby's Alright.

När blev musik din grej?
- Den blev min grej när jag upptäckte dess förmåga att få mig avslappnad och få ut negativ energi. Den är terapeutisk för mig och vilket bättre sätt att leva sitt liv finns det än i en aldrig sinande terapeutisk miljö?

Vilket är ditt andliga skyddsdjur ...
- Ett lejon!

Nu i helgen följer du sandsträckan till Los Angeles för några spelningar på västkusten?
- Ja! Jag är så upprymd över att komma till Los Angeles och för första gången spela tillsammans med min favorit-kvinna Madge. Hon och hennes band kommer gå med mig upp på scenen. Vi har aldrig spelat live tillsammans förut så man borde förvänta sig att få se oss ha den bästa tiden vi haft på en scen.

Let's gooo!

Kanske få till några nya samarbeten medans du är där?
– Jag ska försöka fortsätta skriva med så många människor som möjligt och jag kommer fortsätta försöka vara innovativ. Så det kan helt klart bli att skriva med lite västkustfolk ... det är det bästa.

Vad sägs om att göra en spelning utanför USA också. Som i exempelvis Sverige?
- Jag skulle älska att få komma och göra en spelning i Sverige! Hördu, ordna det och jag kommer vara där!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com