Juliander

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 26 mars 2018

Han har turnerat med Zara Larsson och är featuring artist på Alan Walkers aktuella hitsingel 'All Falls Down'. Mitt i allt detta har Juliander också hunnit skriva ny musik och släppa sin egen EP-skiva.

Hur hamnade du på en Alan Walker-låt och hur har det varit att vara ute och turnera ihop?
– Vi är på samma label. De behövde en sångare på låten och de frågade om jag ville göra den och självklart ville jag det. Det har varit helt sjukt, nästan obeskrivligt att vara på Europa turné med Alan Walker. Det har varit otroligt kul att få spela mina egna låtar live för så många människor! Responsen jag fick från publiken när jag senare kom in på scen igen under Alans set för att köra 'All Falls Down' var enorm. Jag är lycklig på scen. Tror det syns också. Dansar okontrollerat och kommer in i någon slags energi-bubbla.

Jag känner inte jag behöver spela någon när jag är på scen som artist. Jag är jag.

Var det några särskilda stopp på vägen som du såg fram emot mycket?
– Såg fram emot Milano. Vi uppträdde på samma venue som när jag var opening act på Zara Larsson-touren. Och Milano levererade även denna gång. Milano var sinnes. Så mycket kärlek från publiken!

Hur var turnén med Zara?
– Turnén med Zara var otroligt lärorik. Kände mig som en helt annan människa, artist och live-mässigt efter den. Hade drömt så länge om att få åka på en sådan turné och den överträffade verkligen alla förväntningar. Något jag kommer minnas hela mitt liv.

På Zara turnén kommer jag verkligen ihåg Amsterdam och Milan. Amsterdam var spelningen med mest kapacitet så det var coolt att få spela för så mycket folk. Milan publiken är så otroligt kärleksfull och skriker högst. Funkade bra att säga "Ti Amo" kan man säga.

Det ser ut att ha varit mycket som hände för dig just då?
– Släppte min egna singel 'The One', singeln 'All Falls Down' med Alan Walker och Noah Cyrus, samt åkte på turné med Zara Larsson som öppningsakt på samma fredag. Man kan säga att jag mådde väldigt, väldigt bra. Kommer ihåg att jag skrev i mina anteckningar att det var den största fredagen i mitt liv.

Och det ser inte ut att avta. Du åker med Alan Walker till Coachella i år?
– Detta blir första gången som jag är på Coachella festivalen. Att jag både får uppleva konserten från scenen och publikens perspektiv kommer bli sjukt! Var så coolt att kunna säga "Ses på Coachella" när vi sa hej då efter sista giget på Europa touren med Alan Walker.

USA är ju vad jag har drömt om så är glad över att jag får möjligheten att uppträda på en av de största festivalerna i ett så tidigt skede av min artistiska karriär.

Har branschfolket i USA gjort sig hörda?
– Har det blivit några möten där? Absolut!

Även om det var mycket som hände för dig på en och samma fredag så har du också hållit på med det här en lång tid. Du blev egentligen signad till Sony redan som sextonåring?
– Allt var så nytt när jag blev signad som sexton åring. Fick sätta mig ner i studios med olika folk dagligen och lärde mig verkligen jättemycket men det var alltid något som inte stämde för mig rent känslomässigt på de låtar vi skrev. Det kändes aldrig riktigt som att jag hittade "mig" i de låtarna. Så i början av 2016 började jag skriva helt själv. Hade ett vad med mig själv om att skriva något varje dag. Blev väldigt snabbt många låtar , det bara flödade ut och det har nu resulterat i min första EP.

Nu känner jag att jag verkligen hittat "mig" i musiken.

Vad blev det?
– Organiskt med en elektronisk twist. Det som inspirerar mitt låtskrivande är helt enkelt händelser från mitt liv eller historier från någon annans perspektiv. I det stora så inspireras jag av artister som är bäst på det dom gör. Både John Mayer och Ed Sheeran var stora influenser för mig i början av mitt låtskriveri.

Nu på senare tid har det gått lite mer åt att jag blir inspirerad av duktiga producenter som gör saker som är utanför min kunskap, som jag kan lära mig något av.

När spelade du in EP:n?
– EP:n spelades in under 2016-2017, i en studio på Östermalm i Stockholm.

Christian Walz och musikproducenten Jones har varit med på ett hörn?
– Vi hade ett otroligt bra samarbete i studion och vi hade riktigt kul. Vi kompletterade varandra bra och blev aldrig riktigt trötta på att finslipa på låtarna. Jag kände Jones sen innan, han satt i samma studio-komplex som Christian Walz och vi bokade in ett möte. Vi träffades alla tre i studion och jag spelade två låtar på gitarr och två på piano. Vi bestämde inget där och då men när jag var på väg hem på tunnelbanan så fick jag ett sms av Jones om att Walz och han var positiva till ett samarbete!

Mitt favoritsätt att jobba på när det gäller låtar är att jag skriver låten på gitarr eller piano och sedan gör en super ruff röst-memo inspelning. Sen utgår man från det och jobbar vidare med att bygga upp produk-tionen. Det var så processen gick till i studion. Jag är redan igång med nästa projekt och man hittar mig i studion för tillfället. Har fortfarande det där vadet med mig själv om att skriva något varje dag ...

Vilket jag har hållit fast vid och det innebär att det finns mycket material att jobba med.

Låten 'Afterglow' är nog min favorit bland de låtar du släppt hittills. Vad kan du berätta om den?
– 'Afterglow' föddes ur en dröm, en frustration och en längtan till kärlek. Kärlek när den är på riktigt.
Mina låtar har oftast en konkret story innan jag börjar skriva dem men med 'Afterglow' var det annorl-unda. Jag hade ingen direkt väg jag ville gå förutom ett par ackord. När jag började med låten så kom melodierna och texterna till mig väldigt enkelt och snabbt.
 
Känns som mitt undermedvetna skrev texten utan att jag visste om det och att låten har flera meningar än en. För mig skildrar låten, texten och musiken en berättelse. En berättelse om en känslostorm som resul-terar i en kolossal kärleksexplosion. En kärleksexplosion, som resulterar i en bultande glöd, som lever kvar för evigt. Känslomässigt är jag väldigt komplex. Jag strävar alltid efter det "perfekta". Något som har resulterat i att i en del situationer, har jag möjligtvis gått miste om stunder, eller relationer, som faktiskt hade kunnat ge mig den där starka glöden.
 
"If u love somebody
If u love someone
Don’t wait around for the perfect moment to come"


Ibland måste jag lära mig lyssna på mina egna texter. För att få uppleva mitt 'Afterglow' måste jag lära mig att hänge mig till kärleken när den knackar på dörren. Känns som många strävar efter att uppnå en speciell bild man har över hur saker och ting skall vara och något som är större hela tiden, istället för att enjoy the moment här och nu. Det finns många olika dimensioner i texten. Verserna är en längtan, något man drömmer om medan refrängen förmedlar en känsla när just det man har längtat efter inträffar.

Hopp men även melankoli.

Jag ser framför mig stjärnor som kolliderar och massa rymd stoft. Den stora kärleken!
 
Kärnfullt. Vilken av låtarna betyder mest för dig?
– Låten 'Everything I Know' är nog den låt som betyder det lilla extra för mig då den handlar om min bortgångna farfar och relationen till honom. Jag skrev den bara några dagar innan han gick bort och sedan sjöng jag den för honom på begravningen. Den kommer alltid att kännas lite extra.
 
Du kommer också till Norge i sommar, men det finns inget planerat för Sverige vad jag kunnat se?
– Allt har ju hänt så snabbt för mig när det gäller gig sen jag släppte min första singel förra hösten. Jag har redan varit ute på två Europa-turnéer på så pass kort tid så jag har inte hunnit med Sverige än.

Jag vill självklart spela hemma också! Har faktiskt redan några gig inplanerade!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com