Julia Viktoria

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 25 september 2017

Sedan debuten har Julia Viktoria's tre singelsläpp lett till att ha vunnit pris som årets nykomling så väl som medverkan i program som P4 Nästa och P3 Din Gata. Nu fortsätter hon blicka framåt.

Du har hunnit åstadkomma ganska mycket på relativt kort tid sen debuten förra hösten?
– För mig är det inte kort tid eftersom jag successivt gör upp mål för mig själv som jag sedan utför.
 
Tre singlar har det i alla fall blivit hittills. Vad kan du berätta om de låtarna?
– 'I'll Do It For You' är min första låt och den handlar om en period när jag var väldigt ledsen efter en dålig relation jag hade haft och ur min sorg föddes den här låten. Den låg etta på Svenska Närradiolistan, spel-ades i P4 Gävleborg och andra radiokanaler. Sedan vann jag årets nykomling i Local Heroes med just den här låten också. 'You will know' som jag släppte den 17 maj handlar om att sätta gränser fast det gör ont. Att man har kommit till en punkt i livet när det är dags att göra en förändring. Den hamnade också på Svenska Närradiolistan som etta, spelades i olika radiokanaler och hamnade på en del 'New Hits' playlists.

Och så 'Colors' som det nu blivit en video till. Vad handlar den musikvideon om?
– Att man drömmer om det perfekta livet på natten när man sover, men sedan vaknar man upp och så har man inte allt det där och då känner man sig färglös. Jag ville skriva en låt om hur jag mådde och kände mig då och då skrev jag den. Colors är en väldigt drömsk låt och det drömska försökte jag även få fram i videon i både vinklar och bilder. Jag försökte få samma känsla i videon som i låten.
 
Är låten precis som de andra singlarna ett samarbete med Clara Hagman och Henrik Moreborg?
– Ja, det är ett samarbete med Clara och Henrik, jag har en idé om vilket tema vi ska skriva om sedan hjälps vi åt med text och melodi. Vi möttes genom gemensamma bekanta eftersom jag behövde hjälp med min sångröst och efter en tid bestämde vi oss för att skriva en låt.

Blir det fler singlar framöver?
– Jag har flera låtar som just nu ligger och väntar på att släppas i framtiden ...

Var kan du hämta inspiration ifrån under idéstadiet?
– Jag hämtar inspiration från mitt liv. Textförfattandet är som en ventil för mig. Det är också ett sätt för mig att få ur mig känslor och uppmuntra andra till att våga få ur sig sina känslor. Jag tror på att varje mä-nniska behöver få ur sig sina känslor för när vi behåller dem på insidan mår vi dåligt. 

Vad var det som först lockade dig till musiken?
– Jag hade testat det lite på olika sångläger när jag var tretton år. Min första egna låt kom till när jag var full av känslor som ville ut och då skrev vi 'I'll Do It For You' när jag var fjorton år ... som sedan släpptes när jag var femton. Friheten till att uttrycka mig via sången ledde mig till musiken.

Vilka är dina förebilder?
– Selena Gomez, Justin Bieber och Zara Larsson.

Är du osignad idag för den kreativa friheten eller har det rätt tillfället bara inte dykt upp än?
– Lite både och faktiskt ...

Hur är du som artist?
– Mystisk, stark, känslosam och naturlig. Jag har blivit mer mogen, vågar ta för mig mera, vågar ta ansvar och har hittat ett större djup i mig själv. På scenen vill jag ge en del av mig själv och min känsla, en del av det jag upplevt och det jag står för, som till exempel styrka och känsla.

Hur är det med spelningar den närmsta tiden?
– Nu närmast ska jag uppträda för stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus och deras tjugoårsjubileum i Stockholm. Och efter det kommer jag att ha en del uppträdanden i höst som just nu håller på att planeras. De kommer ut på min hemsida och mina sociala media så fort de blir helt klara!

Du hade lite scenskräck till en början?
– Först kämpade jag mig igenom att uppträda så mycket jag kunde på olika scener och för så många som möjligt så att jag fick känna på att det inte var så farligt som jag trodde. Sedan gick jag på guidad medita-tion för att jobba mig igenom mina problem.

Vilket av alla dina gig blickar du helst tillbaka till nu efter det här debutåret?
– Det var nog nu i juli när jag var förband till The Boppers i Gårdskär. Jag kände på den spelningen att jag vågade leverera så mycket som jag ville. Jag hade kul på scenen och jag tyckte det gick bra.
 
Vart vill du vara med musiken inom ytterligare ett år?
– Jag hoppas att mitt namn spridits, att jag har släppt flera låtar och att jag har flera scener att uppträda på.

Finns det något du vill hälsa till läsarna innan de tar sig vidare till alla dina singlar?
– Våga vara dig själv och vet att det är okay att få pratat om sina känslor!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com