Julia Adams

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 19 mars 2018

Julia Adams är en del av den nya generationens artister och låtskrivare. Med skinn på näsan och personliga texter har hon levererat singel efter singel. I sommar tar hon över både Gröna Lund och Queens of Pop.

Så, Queens of Pop!
– Det känns så kul att vara en del av Queens of Pop! Det är verkligen en grym line-up och kommer bli två helt magiska kvällar. Festivalen kommer till två städer, Uppsala och Helsingborg, där några av Sveriges bästa live-artister kommer uppträda. Jag är där för att göra en grym show med mitt band.

Och så klart dansa till de andra akterna!

Det blir även Gröna Lund lite innan, den 16:e juli. Hur är det om man vill se dig än tidigare?
– Det kommer fler chanser innan dess, men inget jag kan avslöja riktigt än!

Gillar du fullt ut hela live-grejen? Eller trivs du bättre i låtmakandet?
– Oj, svår fråga. Det är dessa två saker som är det roliga med mitt jobb. Allt det andra hade jag gärna slupp-it. Att skriva musik är ju som kärnan av allt och att sedan spela låtarna live är "the grand finale". Så kan nog inte välja vad jag gillar mest. Jag kommer aldrig glömma när vi spelade på Kuba med Little Marbles.

Det var cirka tiotusen personer i publiken.

Ingen förstod ett ord av vad vi sjöng men det var sånt drag och så bra stämning!

Little Marbles var alltså popduon som du var med i de första åren ...
– Jag hade sån scenskräck första året vi började spela, så minns att jag knappt kunde plocka på gitarren för att jag skakade så mycket. Jag tror min första spelning var på Café Vetekatten i Norrköping med Little Marbles. Det var fantastiska sex-sju år. De har format mig till den artist och låtskrivare jag är idag.

Och jag är stolt över att vi körde vår egna grej fullt ut.

Du var runt femton då. Visste du att det var musik du ville göra då?
– Det har jag nog alltid vetat. Det var min enda hobby när jag var liten ...

Och musiken har alltid varit det jag uttryckt mig genom.

Kände du direkt efter Little Marbles att du hade en egen identitet och ville gå solovägen?
– Jag hade redan börjat skriva lite åt mig själv innan vi bestämde oss för att gå skilda vägar med Little Mar-bles. Jag kände att jag hade något i mig som behövde komma ut men det tog cirka ett år efter uppbrottet in-nan jag på riktigt hittade min egna röst efter en så pass lång tid sammansvetsad med någon annan.

Jag satt mycket hemma och skrev på piano ...

Tills jag upptäckte Jens Resch, som är producent och låtskrivare, som jag sedan gjorde min första EP med.

När är du som mest kreativ idag?
– Att börja skriva på en ny låt kan jag tycka om att göra själv, sedan tar jag oftast vidare den till ett session där jag skriver och producerar färdigt den med någon eller några som jag känner kan tillföra feta grejer till processen. Annars är jag ofta väldigt kreativ på resande fot, i kollektivtrafiken här i Stockholm eller på ett tåg ner till Malmö, och så. Miljöombyte kan trigga mig att bli mer kreativ också.

Vilka är dina stora influenser?
– Detta låter sjukt konstigt, men jag har inga sådär givna musikaliska influenser.

Jag blir dock väldigt inspirerad av min Tumblr feed och Rupi Kaurs poesi just nu!

Du nämns annars ofta i samma andetag som Veronica Maggio. Men så är det kanske inte?
– Jag tror att folk tycker det är skönt att jämföra något nytt med något som redan finns ... för att känna sig trygga. Veronica Maggio är en fantastisk artist och låtskrivare, men jag ser själv inte så mycket likheter mellan oss ... mer än att vi är blonda, kvinnor och att vi sjunger på svenska.

Det handlar kanske också mycket om energiska poplåtar om kärlek ... och bristen därpå?
– Jag skriver om sådant som jag är med om och kärlek är ju en stor del av livet. Både bra och dålig kärlek,  men jag tenderar att bli rätt okreativ av "bra" kärlek och går riktigt igång på kassa grejer, så därav många depplåtar. Mina texter är alltid väldigt personliga ... jag har så dålig fantasi ... (skrattar)

När kom 'Gröna linjen' till?
– 'Gröna linjen' skrev jag för ungefär ett år sedan. Det var från början en helt annan melodi och delvis ann-an text som jag inte var helt nöjd med, så jag tog med den in i ett session där vi utgick från grundidén och resultatet blev 'Gröna linjen'! Låten handlar om när jag var ihop med en kille men var kär i en annan ...

Man vill ju absolut se fler musikvideos med dig. De som kom för några år sedan involverade ju allt ifrån hästar till motorcyklar. Kan det bli att vi kan hoppas på någon video till 'Gröna linjen' nu?
– Jag tycker det är lite svårt med musikvideos. Jag känner att jag inte fått till det precis som jag vill, så jag chillar lite tills jag vet hur jag ska göra det på bästa sätt längre fram. Så till 'Gröna linjen' och de kommande singlarna kommer det lite rörligt material av olika slag, men ingen hel musikvideo. 

Det kommer fler singlar? Dina senaste har ju minst sagt varit svinstarka ...
– Tack! Ska släppa två singlar till innan sommaren och sen kommer mitt debutalbum i höst, äntligen! Just nu håller jag på att färdigställa de sista låtarna till albumet och lite fix kring singelsläppen.

Blir det några gästartister?
– Jag har inga gästgrejer på g just nu. Men senaste året har jag börjat skriva låtar åt andra artister, vilket har varit jättekul, samt en stor utmaning för mig, eftersom jag skrivit på svenska i över tio år så ...

Det engelska språket har varit som att glänta på dörren till en helt ny värld!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com