Jonathan Fröberg

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 26 april 2017

Intervjun möter popartisten Jonathan Fröberg för ett samtal om Södermanlands musikscen, den gången då han nästan träffade Sven Ingvars Sven Erik Magnusson och allt om fredagens singelsläpp 'Född'.

Jag måste först bara fråga om du kanske råkar ha något släktskap med fotografen Emanuel Fröberg?
– Vad kul att du frågar! Det är min egen mediakreatör, mitt bollplank, min manager, och min yngre bror.

'Född' är din första låt som du inte är ensam upphovsman till. Hur träffades du och producenten?
– Det var hösten 2014, en kille från Oxelösund fick en viral hitlåt och det visade sig att producenten, Jocke Wik, också var från Oxelösund. Efter att ha sett honom i en tv-intervju så kände jag igen honom vid den lokala mataffären. Vi pratades vid om musik i stort och sen dröjde det inte länge innan Jocke föreslog att vi borde testa på att skriva musik tillsammans. Jag var till en början väldigt skeptisk till idéen, men till slut gav jag med mig. Han introducerade mig för Jenny Hillman och Joel Rabenius som tillsammans med Jocke Wik utgör låtskrivartrion Timeland Songs. Idag ångrar jag det inte en sekund.

Det var fantastiskt roligt.

Vad innebär det här för ditt sound?
- Väldigt mycket skulle jag säga. Jocke, som har producerat 'Född', har fått mig att vidga vyerna.

Låten handlar annars lite om att hålla sig till sin egen grej?
- Den handlar om att inte låta någon annan förändra en på ett negativt sätt. Jag är född sån här.

Acceptera det.

Var hittar du din inspiration i skrivandet?
- Från mig och själv och från andra. Men på senare tid har det blivit mer och mer från mig själv, naknare och naknare. Jag sätter mig ofta med gitarren och spelar olika ackord. Det jag i den stunden gör är att leta efter en nerv, en känsla som jag fastnar för. Därefter kommer en melodi, något som jag inte nynnar på, utan jag sjunger på osammanhängande ord och fraser. En del av dessa fraser hänger sedan kvar till texten, då dom första ord jag sjunger beskriver nerven jag hittade i ackorden.

Därefter börjar jag bygga texten.

Kommer låttexterna eller melodierna naturligast?
- Melodierna!

Känner jag av lite influenser från Lars Winnerbäck och Kent?
- Det är alldeles korrekt tolkat. I botten hittar man även Per Gessle, då Gyllene Tider var mina största ido-ler när jag började med musik som tio-åring. Jag och en vän till mig såg också filmen 'School of Rock' då när vi var tio år. Efter att vi sett filmen sprang vi in i garaget, drog på AC/DC på högsta volym ...

Och skrek oss hesa ... där och då föddes drömmen.

Fanns det en bra plattform för nya artister i Södermanland?
- Musikscenen där är fantastiskt bra i början av ens karriär. Dels har vi musikskolan i början, sen har man eldsjälarna på studieförbunden som hjälper en med replokaler och dylikt när man startar band. När du blir äldre och har vuxit ur fritidsgårdens kostym så blir det dock svårare.

Jag saknar klubbarna med liveband.

Stämmer det att du hade en spelning med Sven-Erik Magnusson för ett par år sen?
- Det stämmer. Jag var förband till Sven-Ingvars på en av spelningarna under deras turné 2015. Fick dock aldrig möjligheten att träffa Sven-Erik. Dels försvann han rätt snabbt från platsen när spelningen var över, men sen förstod jag nog aldrig riktigt förrän efteråt hur stort det egentligen var ...

Så jag tog mig aldrig tiden.

Vilken är din mest minnesvärda spelning så här långt?
- Det var första spelningen på hamnkrogen Erwings, i Hälleviksstrand på Orust. Sommaren 2015. Jag och bandet åkte ner dit utan några förväntningar överhuvudtaget. Vi var bara glada att någon ville boka oss utanför Södermanland. Det var en väldigt liten scen och på en väldigt liten krog. Det var heller inte så mycket folk. Men publikens mottagande ... det var fantastiskt! Vi fick förfrågan om att spela kvällen efter igen, då var hela byn där, då var det smockat. I sommar åker vi dit för tredje året i rad.

Man gillar ju artister som har sina favoritställen att spela på. Det är lite speciellt då?
- Jag vill känna en kontakt med publiken, det är det viktigaste. Förbandsgig till större artister i all ära men om publiken inte är mottaglig så är det ingen bra spelning.

En spelning med femtio personer kan kännas bättre än en spelning inför femhundra personer.

Blir det några fler spelningar utöver den i sommar?
- Det bokas in i det sista just nu, så vi får se vart vi hamnar. Det som jag kan säga hittills är att det blir några hemmaspolningar i Nyköping och Oxelösund. Sen har vi en "Västkust-tour" som blivit till tradition.

Är det vad som väntar nu?
- Ja, först väntar en sommar ute på vägarna med bandet. Det blir ett gäng spelningar runt om i landet. Men jag längtar redan in i studion igen. Har massor med material som jag vill dela med mig av.

Vi får se vad hösten erbjuder ...

Du startade väldigt tidigt ditt eget skivbolag?
- När jag gör någonting så vill jag lära mig allt om det. Oavsett vad det handlar om. Och när jag startade skivbolaget ville jag veta hur musikbranschen fungerar bakom kulisserna.

Sen är det ju faktiskt lite coolt att säga att man har ett eget skivbolag, eller?

Helt klart. Vilken av alla dina låtar hittills skulle du säga att du favoriserar lite mer än övriga?
- Av det som är inspelat och utgivet så skulle jag säga 'Hoppas och tror'. Jag älskar både arrangemanget och soundet i den låten och även texten har jag en väldigt bra känsla för. Men som vanligt så gillar jag det senaste som jag har gjort och under det senaste året har jag skrivit en hel del låtar.

En låt med titeln 'Hur kan det göra så jävla ont?' är just nu min nummer ett.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com