Jonas Strandberg

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 4 maj 2016

Intervjun möter stå uppkomikern Jonas Strandberg i ett samtal om humor, festolyckor och den nya stand-up showen 'Korta skämt om tv-spel' som ligger ute på Spotify.

'Korta skämt om tv-spel' ... skulle du säga att titeln är talande för innehållet?
– Ja, jag gillar deskriptiva titlar som andas lite öststat.

Vad var det som fick dig att vilja göra stand-up på temat TV-spel?
– I början av april hade humorklubben Oslipat en temakväll om just TV-spel, där alla komiker framförde specialskrivet material på ämnet. Jag spelade in mitt framträdande på ett oerhört primitivt sätt och hade från början inte för avsikt att släppa det, men jag tänker att man kan betrakta det lite som en ruff bootleg.

Detta är din tredje show med fokus på korta rappa skämt. Vad är det som tilltalar med den formen?
– Det finns så otroligt få komiker i Sverige som är renodlade onelinerkomiker. Jag är dessutom ingen vidare historieberättare, så tänkte att jag istället skulle dra helt åt andra hållet. Bara berätta rena, tydliga skämt.

Hur skulle beskriva din stand-up?
– Min standup är lågmäld, en smula absurdistisk och extremt punchlinefokuserad.

Är det samma humor som du själv uppskattar och skrattar åt?
– Personligen beundrar jag skickliga skämtskrivare snarare än högenergiska estradörer. Mer indiepop än glamrock ... för att använda en halvdan musikmetafor.

Skämten på skivan är som nämnt uppenbarligen baserade på spel och spelkultur. Men hur mycket är baserat på egna erfarenheter. Har du till exempel jobbat hos Nintendo?
– Jag jobbade under ett par år extra för Bergsala samtidigt som jag gick gymnasiet. Framförallt satt jag i deras spelsupport och tog samtal från folk som fastnat i spel, men det hände även att jag skrev texter för deras kundtidning och åkte iväg på olika event de arrangerade.

Var spelades skivan in?
– Skivan är inspelad på ett kokande Bonden Bar i Stockholm.

Kommer du uppträda med det här materialet igen?
– Många av skämten på skivan är väldigt referenstäta så sannolikt uppträder jag inte med det igen, vilket var en av anledningarna till att jag kände att det vore kul att släppa digitalt.

Hur reagerade publiken på skämten på plats. Jag menar, det skrattas en hel del på inspelningen, men är det inte ett ganska smalt ämne att skämta kring egentligen?
– Jag upplevde att publiken just den här temakvällen i högre utsträckning än på Oslipats övriga standup-kvällar bestod av gamers. Så det är absolut ett smalt ämne en kväll med en mer blandad publik, men här kändes det bara kul. Framförallt är det viktigt att respektera en publik med ett specialintresse och inte låtsas ha koll på delar av deras expertområde som man egentligen inte har en aning om.

Därav ett visst Nintendofokus på skivan.

Vad är din egen relation till TV-spel. Spelar du något i dag?
– Den senaste tiden har jag inte spelat speciellt mycket, men när jag sätter mig ner blir det oftast 16-bitsgrejer. Just nu harvar jag igenom 'A Link to the Past'.

Finns det fler gamers inom humor-Sverige?
– Marcus Johansson som är en av klubbägarna till Oslipat har extremt bra koll på nya spel. Han är nog den största gamern jag vet bland mina komikerkollegor.

Vad hade du gjort om du hade några 1UP extraliv till övers?
– Om jag hade ett extraliv skulle jag se hur det känns att bara leva på bacon. Problemet är att när jag dör följer kanske mina värden med till nästa liv så jag dör en gång till.

Men då har jag i alla fall ätit massa gött bacon ...

Vilket är ditt favoritskämt bland de här spelrelaterade?
– Mitt personliga favoritskämt från skivan är det där jag pratar om kärleksrelationer som tar avstamp i onlinerollspel. Det var ett skämt jag var extremt osäker på, då det är väldigt annorlunda mot mitt övriga material. På pappret såg det ut som en haiku, men så visade det sig vara ett skämt. En rolig överraskning.

Är det några skämt som så att säga inte 'made the cut'?
– Jag har ett parti på slutet av skivan som handlar om filmer jag vill se som spel. Ett av skämten som inte kom med gick typ: "Jag jobbar på en spelversion av Utöyaskjutningen. Men blev stämd av Nintendo. Det påminde för mycket om 'Dr Mario'. Egentligen glömde jag det bara när jag uppträdde, men efter skämt om 'Lilja Forever' och 'Bowling for Columbine' var det kanske lika bra.

Hur har processen allmänt varit när du skrivit de här skämten?
– Så fort jag blev bokad, det vill säga en månad innan showen, satte jag mig ner och började skriva ner idéer. Generellt arbetar jag extremt rutinbundet och får mest gjort på morgnar och förmiddagar i samband med ett hälsovådligt koffeinintag. Framförallt fokuserade jag på att skriva om den perioden då jag själv var mest uppdaterad och passionerad kring spel.

Innehållsmässigt är 'Korta skämt om spel' den mest personliga och nyanserade skiva jag skrivit, trots att den ljudmässigt som sagt har ljudbilden av ett punkbands första demo. I allmänhet gillar jag temakvällar och att specialskriva skämt som sannolikt bara framförs en gång. De skämten som hörs på skivan har aldrig någonsin testats tidigare för en publik utan det som hörs är deras första och enda kontakt med en publik.

Släpps den här också i fysiskt format till bandspelaren?
– Just på kassett släpper jag faktiskt enbart min kommande skiva 'Korta skämt om ost' i femtio numrerade exemplar den 25 maj. Det finns just nu typ tio exemplar kvar ... 

Ostskivan släpps även digitalt, men någon vecka efter kassettreleasen.

Hur länge har du hållit på med humor? Vad tror du det är som gör att du vill vara rolig?
– Framförallt upplevde jag att jag tidigt haft en förmåga att uttrycka mig i text, men saknat en lämplig kanal att uttrycka det. Att skriva skämt är ett tydligt sätt att mäta hur effektiv en text är. Skratt eller inte skratt. Det är så himla tydligt.  Jag började med standup sent 2013 efter att ha pluggat lite strökurser av allt möjligt utan att hänge mig något en längre tid.

När jag bokat in mitt första gig berättade jag det på Facebook för att minimera risken att dra mig ur.

Hur var det första giget?
– Mitt första gig var utan mikrofon och utan scen på en liten ny standupklubb med kanske femton personer i publiken. Jag minns att jag hade något skämt om dinosaurier och att publiken skrattade lite, men med något välvilligt i blicken ...

Hur var det senaste giget?
– Mitt senaste gig var på en klubb i Halmstad. Det var jätteroligt och showen gick bra. Efteråt drack vi som uppträtt mycket starköl och på väg hemåt fick jag för mig att försöka stjäla en flagga från en butiksfasad. Jag tog spjärn med ena foten mot tegelväggen, men flaggan satt stenhårt fast. 

Så jag tog spjärn med båda fötterna mot väggen och båda händerna runt flaggan. Då lossnar den och jag flyger bakåt i en båge och kraschlandar på svanskotan. Om jag någonsin går till doktorn med smärtorna kommer jag säga att det var något mindre genant. Som att jag halkat på ett bananskal typ.

Hur är det att testa ett nytt skämt inför publik för första gången?
– Att testa ett helt nytt skämt är jättespännande. Man kan känna i magen att det borde landa bra, men det går aldrig någonsin att veta helt säkert innan det testats skarpt inför en publik. I ett riktigt bra skämt fyller varenda ord en tydlig funktion och vändningen ska göra en genuint överraskad ...

Publiken är en hård men rättvis domare.

Hur ofta skriver du nytt material nu?
 – Jag arbetar dagligen på nytt material och producerar i regel mellan en och tre nya oneliners om dagen.

Är den kostymklädda humortrion The Oneliners fortfarande aktiva? Hur hade en spelkväll artat sig om du, Johan Hurtig och David Sundin samlats?
– The Oneliners är inte längre aktiva, men om vi skulle dra ihop en spelkväll skulle jag vilja tvinga Johan ur hans comfort zone av 'FIFA' och uteslutande spela dansspel med japanska hits.

Så när ser vi dig live med nya skämt i och med att denna inte kommer köras igen?
– Om man vill kolla in min standup är ett bra tips att följa mig på Twitter. Där skriver jag mycket skämt och berättar om var och när jag uppträder härnäst. Just nu färdigställer jag som sagt också materialet för inspelningen av min nästa standupskiva 'Korta skämt om ost'.

Efter det kan man se mig lite runtom i landet i vår och sommar. Är man i Stockholm den 9 maj bör man komma till klubben TSKAOS i Scalateaterns källare, där jag faktiskt spelar in ostskivan.

Vi avslutar med tre snabba! Vad är roligast ... Göteborgsdialekten eller humorn?
– Humorn absolut.

Vem är roligast i Sverige just nu?
– Jag.

Säg någonting roligt! 
– Absolut inte.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com