John Reio

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 8 juni 2017

Passion och kreativitet. Intervjun möter John Reio i ett samtal om att hitta tillbaka till sitt gamla sound, en resa till Barcelona och dagens singelsläpp av 'Something 'Bout You'.

Visst har den här låten har ett lite annorlunda sound mot den tidigare musiken du släppt?
- 'Something ’Bout You' har egentligen ett sound som jag alltid hållit på med, där man tydligt hör instrum-enten, akustiskt och avskalat. De tidigare låtsläppen är snarare det som är nytt för mig. Med 'Something 'Bout You' kan man säga att jag har återfunnit mitt gamla sound.

För mig passar den här låten i alla de scener där solen skiner och livet leker och för mig handlar låten om också om endorfinkicken när ens känslor är besvarade från den man älskar.

Är det den här stilen du kommer fokusera på framåt?
- Jag utforskar mer än gärna nya genrer. Musik handlar om att väcka känslor och då spelar det ingen roll vilken genre det är. Beroende på vad som inspirerar i framtiden, var jag får mina influenser, och vilka jag jobbar med så kommer jag definitivt att jobba med olika genrer.

Samarbetet med Freddie Boston nu är härligt. Många bollar i luften hela tiden och hårt köttande. Vi kom-pletterar varandra väldigt bra vilket utgör ett klockrent samarbete. Kommer att släppa minst en låt till under sommaren med Freddie.

Ingen chans att dina tidigare EDM-låtar även släpps på Spotify. De förtjänar mer ljus på sig ...
- Tack så mycket! Det är mycket möjligt att mina tidigare låtar släpps på Spotify längre fram!

Vad är ditt finaste sommarminne?
- Svårt att ranka det finaste sommarminnet. Har flera fina minnen från resor som jag gjort med nära vänner. En resa som jag sent kommer att glömma är min resa till Barcelona med två nära vänner. Vi hade inte setts på evigheter och beslöt oss för att återförenas i Barcelona. Bara spontaniteten gjorde mig taggad och när vi väl var på plats njöt jag av varje sekund.

God mat och dryck och en massa skratt i den underbara värmen gjorde mig lycklig.

Vilka låtar saknas inte på din egen sommar spellista?
- 'Vinyl is My bible' av Brother Strut finns garanterat med! 'Sexual' av Neiked är mycket trolig.  Måste ha med lite Bruce Springsteen som exempelvis 'Tenth Avenue Freeze-Out". Kan nog inte klara en sommar utan Cornelis "'Sommarkort' heller ...

Vilka är dina musikaliska influenser?
- Jag influeras i princip av all musik som jag gillar och har gillat. Har lyssnat mycket på gammal rock från sjuttio- och åttiotal samt modern rock. Där finns mycket influenser. Gillar även mer melankolisk musik så som Bon Iver. Indie-rock har jag också lyssnat en hel del på. Modern svensk pop finns också en hel del influenser i. Det är så mycket som man influeras av som inte vet om också så klart.

Vad man än gör så har man ju influerats eller påverkats på något sätt av någon eller något.

När startade först din resa som artist?
- Har alltid haft en passion av att beröra andra människor på olika sätt. Var alltid klassens clown när jag var yngre men då var det bara glädje och skratt som jag lyckades dela med mig av. Drömmen om att bli artist har funnits länge ... men aldrig vågat tro på mig själv riktigt. När jag träffade Peter von Arbin för lite drygt två år sedan, han som har producerat mina två tidigare låtar, gav han mig en starkare tro på mig själv vilket har lett till att jag nu tar vara på mina färdigheter och min passion.

Det är jag honom evigt tacksam för.

Kreativitet föder kreativitet ...
- Jag blir inspirerad av kreativa människor och det är inte bara när jag skriver låtar. Tror inte det finns något sammanhang där man inte kan vara kreativ. Att försöka utmana sig själv och testa nya saker är det som inspirerar mig. Om du har ett mål så är vägarna dit otroligt många. Många fokuserar alltid på målet och romantiserar målet som paradiset och vill hitta den mest effektiva och snabba vägen för att ta sig till målet. Själv fokuserar jag mer på vägen dit. Målet är sekundärt. Jag tar inte den snabbaste vägen om jag tycker att den är tråkig, Jag vill välja den roliga vägen som tar mig till målet och om jag inte hittar någon rolig väg till målet så byter jag mål. Men jag tror att det alltid finns en rolig väg.

Det gäller bara att vara kreativ och hitta den. Livet är för kort för att vandra längs en väg som är tråkig.

Vem är du på scen?
- Det beror på vad jag ska framföra och vad jag vill förmedla. Vill ändå ha energi för att få med mig publi-ken. Det var en gång när jag höll ut en ton så länge att jag svimmade och rev ner två synthar i fallet. Som tur var det bara på genrepet (skrattar). Det finns nu inget som är spikat för sommaren.

Men har lite roliga planer på gång.

Läser man det här nu kan man ha missat ett releaseparty för en helt annan låt ...
– Det var en härlig kväll med bara fantastiska människor. Hur vet jag det? Jo, det är ju jag som bjöd alla!

Vad var det för en låt?
- 'Tillbaka till dig' med Chapel. Det som lockade mig till att göra låten var att få samarbeta med Chapel. Tyckte att det kändes otroligt spännande att göra en låt tillsammans med en rappare på svenska och dessutom med en genre som jag aldrig jobbat med tidigare. Rätta mig om jag har fel, men har aldrig hört någon annan göra 'UK-garage' på svenska med rapp förut?

Vill du göra fler samarbeten av det slaget?
– Har en ytterligare låt med Chapel. En som vi ska spela in nu under sommaren och en annan låt som bara ligger och jäser med Peter von Arbin.

Blir det nått slags releasefirande för din egen singel nu också?
- Självklart ska jag fira, men det blir rätt chill. Dricka lite bubbel med Freddie kanske ...

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com