Johannes Passion

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 27 maj 2017

En ny våg på den svenska rapscenen. Intervjun möter Johannes Passion, aka Jus, för ett samtal om att nå ut utanför Skandinaviens gränser, att göra sin egen grej och senaste EP-trilogin 'WaveTapes'.

Hur har du laddat inför EP-släppet nu i helgen?
– Jag laddar inte så mycket faktiskt, ser mest fram emot att den ska släppas. Kommer bli jättekul och höra vad folk tycker och tänker om EP:n. Jag funderade på att sätta ihop en releasefest inför släppet, hade tänkt ut plats, dj, och vilka jag skulle bjuda. Men beslöt mig för att inte sätta ihop någon fest nu i sista sekund ändå. Jag känner att jag inte vill fira ännu. Jag känner att jag måste jobba mer och släppa mer och bättre grejer innan jag vill fira någonting ...

Kanske blir en releasefest efter nästa släpp.

Var spelade du in?
– För det mesta spelades EP:n in i Uppsala, hemma i min studio. Det är magiskt när man befinner sig i en inspelningszone och bara sitter hela nätter och skriver och spelar in. bland det bästa jag vet. Svårt att säga exakt hur länge jag jobbat på denna EP. 'How Can I' spelade jag in för första gången i Los Angeles 2014.

Tre år senare spelade jag in nya tagningar här i Sverige och den fick sin plats på EP:n. Dom andra tre spåren på EP:n skrev och spelade jag in under typ en tre månaders period.

Vad är dess tema?
– Temat är bara 'dope shit' helt enkelt. Dope shit kan komma i alla slags olika sounds ... detta är mer av ett hiphop sound. Men dope är det. Finns hiphop som inte är dope liksom.

Vad tycker du om hela hiphopscenen?
– Hiphopscenen idag är super intressant. Det börjar växa fram mer och mer subgener, blandningar av hiphop och annat. Det håller det intressant.

Jag tycker inte man ska vara rädd för sånt. Bara det finns en balans.

Du är ganska unik som svensk rappare med material på engelska. Också tydligt separerad från den popbaserade hiphop vi oftast ser av här?
– Den första hiphop låten jag hörde var en 2pac låt liksom. Jag har aldrig tänkt mig att hiphop är någonting annat än amerikanskt. Det var det jag växte upp på. Amerikansk hiphop och amerikanska filmer och serier. För mig var det logiskt. Jag uppskattar svensk hiphop och övrig hiphop, det gör jag verkligen ...

Men för mig har det alltid vara engelska som gäller. På det sättet kan alla förstå mig.

Vad skriver du om i dina texter?
– Jag skriver om lite allt möjligt, smärta, glädje, hur bra jag är, vad som har hänt, vad som kommer att hända ... kärlek, hat. It's all there.

Hur skulle du beskriva ditt sound?
– Hmm, mest ett 'hiphop, trap, RnB' sound. Men tycker inte om att vara genre baserad eller fast på ett sound. Imorgon kanske jag vill göra en funklåt och då kommer jag göra det. Och få det att låta bra.

Arbetar du fram dina egna beats också?
– Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag tycker om att producera men tycker att det finns folk som har hållt på med prodd hela sina liv som kan detta bättre, så varför inte låta dom göra ”sin grej” så gör jag ”min”. Älskar att samarbeta med folk på det viset. men har absolut planer för att prodda själv.

Har du inte samarbetat med någon alls?
– Förutom producenterna som har gjort beatsen har jag inte samarbetat med någon. Alla idéer, alla tag-ningar, all text, alla melodier är det jag som har mäckat ihop ensam. Eftersom detta är första projektet jag släpper så ville jag demonstrera att jag kan få hop ett bra projekt på egen hand utan större hjälp och input från andra. Det var lite en stolthetsgrej nästan . Jag ville komma ”into the game" på egen hand.

Men kommer absolut att försöka samarbeta med mer människor till framtida släpp.

När introducerades du till hiphopen?
– Jag har alltid älskat musik, sjungit och spelat instrument ända sen jag var typ åtta år. Men jag började skriva egna texter när jag var tretton år och började spela in mina första grejer vid fjorton-års åldern. Jag introducerades för hiphop vid en tidig ålder, min syster spelade 2pac i bilen när jag var fyra år.

Var hooked ända sen dess. Mina inspirationskällor idag är dom på toppen, Kendrick, Drake, och så vidare. Det är ju drömmen liksom, en svensk grabb som tar över hiphop scenen i USA!

Du har faktiskt träffat Tyler the Creator och Isaiah Rashad?
– Det var sjukt kul. Det hände när jag bodde i L.A. Tyler träffade jag på Fairfax ave utanför hans klädbutik Golf. Han satt där och chillade och jag gick fram och snackade lite med han. Isaiah Rashad träffade jag och min polare helt random utanför en mall, vi gick fram och sa hej och tog en bild. Han var riktigt schysst.

Är det målet att komma dit?
– Mitt mål med musiken är att det blir mitt jobb liksom. Jag vill att musiken tar mig på en resa både fysiskt och mentalt. Jag vill helt enkelt utvecklas med min musik och förverkliga drömmar med den.

Hur kommer det sig att du bara valt att släppa 'WaveTapes' på Soundcloud?
– Jag väljer att släppa på Soundcloud för att jag ville undvika att försöka vara mer ”officiell” än vad jag är, jag är inte etablerad än så känns som Soundcloud är rätt för mig just nu. Soundcloud är en sån organisk plattform också, mer raw, och jag gillar det ...

Kan det bli tal om en vidare release senare?
– Jag vet faktiskt inte ännu. Mycket möjlig att jag får upp den på Spotify om the demand finns där liksom. Annars inte. Men flera videos till låtarna kommer komma upp på Youtube!

Är det någon låt på EP:n som du tycker sticker ut lite från mängden?
– Hmm ... jag skulle säga att "Reasons/Pull up" är en låt som jag tycker står ut. Mest pågrund av att det är två låtar i en. Älskar hur första viben på låten är helt olika jämfört med andra delen av låten.

Denna struktur på låtar kommer jag fortsätta med.

Vad betyder WaveTapes?
– Det finns ingen speciellt djup mening bakom titeln. Jag vill skapa en ny våg på rapscenen helt enkelt. Den nya vågen representerar hiphop artister som kör på engelska och möjligtvis kan nå ut längre än bara Sverige och Skandinavien.

För att vara helt korrekt heter den 'WaveTapes Vol 1'. Det väntar alltså fler volymer?
 – Ja, det kommer att vara en trilogi. Efter vol 1 kommer alltså två volymer till. Har redan börjat jobba på nästa. Det jag kan säga om uppföljaren är att det kommer vara straight fire ...

Dom bästa grejerna jag har gjort hittills.

Blir det några gig i sommar?
– Jag har inga spelningar inbokade ännu. Jag ville vänta med att boka spelningar tills min EP har släpps. När den släpps kommer jag fixa spelningar. Folk kan hålla sig uppdaterade genom att följa mig på instagram och Facebook. När det sker vill folk inte missa det ... believe me!

Vad har varit ditt mest minnesvärda gig hittills?
– Den mest minnesvärda spelningen har inte hänt än ... men den kommer. Älskar att spela live. Det är där jag glänser. jag är sån. När lamporna lyser och det är dags för mig att göra mig grej så gör jag det till hundra.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com