Johan Finnerman

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 30 maj 2017

Intervjun möter singer-songwritern Johan Finnerman i ett samtal om hur det är att vara osignad i dagens musikbransch, låtskrivande som sorgeprocess och släppet av sin nya dubbel-singel med två låtar.

Den här dubbel-singeln består av två låtar. Så vad kan du berätta om 'Strangers 'Til We Die'?
– 'Strangers 'Til We Die' handlar om obesvarad kärlek och om ett förhållande som tog slut alldeles för fort. Förhållandet hann ta slut innan vi hann lära känna varandra helt och hållet, därav låttiteln. Låten var den första jag skrev efter att vi gick skilda vägar och då jag förstod att det var över.

Det var en sjukt jobbig period. Men när jag började skapa och skriva låten förstod jag att jag var på väg att komma tillbaks på banan igen och låtskrivandet blev ett sätt att bearbeta sorgen.

Låten är alltså självbiografisk?
– Definitivt. Mina låtar grundar sig i mina känslor och därför handlar de främst om saker jag har upplevt,
vilket gör att de nästan alltid är kopplade till mig på något sätt.

Så, vad handlar då andra låten 'Jealous Mind' om?
– 'Jealous Mind' handlar om att bli uppäten av sina egna tankar efter att ha gått skilda vägar med någon som du fortfarande har otroligt mycket känslor för. Låten betyder oerhört mycket för mig, så att spela den live är otroligt svårt. Samtidigt som jag är riktigt stolt över låten blir jag sorgsen när jag spelar den efter-som den för mig tillbaks till den tiden då jag skrev den ... vilket var en tid då jag var väldigt sorgsen.

Är det anledningen till att du släpper låtarna tillsammans? Att de kom ur en sorg?
– Det blev dessa två låtar då de skapades ungefär samtidigt och till följd av samma händelse. Så det blev ganska självklart att de båda skulle släppas samtidigt.

Du släppte ju också en annan dubbel-singel år 2015. Vad har du haft för dig sen dess?
– Sen dess har jag jobbat på nya låtar och bland dem förstås även 'Strangers 'Til We Die' och 'Jealous Mind'. Jag har även gjort flertal covers på YouTube och spelat olika trubadur-gig hit och dit!

Ska vi behöva vänta ytterligare två år på fler låtar nu?
– Definitivt inte! Jag har redan nu ett flertal demos på nya låtar som jag är riktigt pepp på att få dela med mig av. En bra låt för mig är en låt som får mig att känna kraftiga känslor, då musiken är så bra att man helt enkelt blir helt paff. Det är bara jag och gitarren, sent på kvällen, ensam på mitt rum. Där börjar nästan alla mina låtar skapas. Hittills har alla låtar kommit spontant, när jag inte förväntat mig att skapa eller skriva något. Sen upprepas samma process om och om igen tills det är en färdig låt.

Jag spelar alltid in på mobilen när det dyker upp nya idéer. Inspiration hämtar jag till störst del från andra artister. Det är musik som skapas med mycket känslor. Och genremässigt skulle jag säga att det är indie-rock. Så snart som möjligt vill jag få ut låtar och hoppas kunna jobba mycket på det nu under sommaren.

Hur hittade du först till musiken?
– Det började hemma hos min kompis Jimmy Skille, och jag tror jag var tolv år. Vi var hemma hos honom och han hade fått en gitarr i julklapp och jag fick provspela lite och ville direkt skaffa en egen.

Idag är nog Biffy Clyro en av de främsta influenserna ...

Kings of Leon, Coldplay och Manchester Orchestra är några till. Det finns massvis.

Är du helt och hållet osignad idag?
– Ja, det är jag och jag trivs med det. Man står helt och hållet på egna ben och det är endast en själv man har att skylla på. Det gör att man lär sig otroligt mycket saker utöver att göra själva musiken. Exempelvis att  skapa videos, promo-material, med mera! När jag tänker "osignad" tänker jag på någon som har en otrolig frihet och någon som har en extrem närhet till allt som den skapar.

Producerar du låtarna helt själv också?
– Jajamän. Det är extremt utmanande men samtidigt väldigt kul. Samtidigt som att skapa musiken är en konst är produktionen liksom också det en konst. Det har varit något helt nytt att lära sig ...

Men jag har kommit att tycka att det är riktigt kul, men också sjukt utmanande.

Vad för slags mottagande har du fått på de nya låtarna med tanke på att du då gissningsvis också fått se till att både lyssnare och olika medier hittar fram till dig som artist och den musiken du gör?
– Det har varit positivt! Känns otroligt fint att få dela med sig av låtar som betyder så mycket för mig. 'Jealous Mind' är den låten som jag fått flest kommentarer om. Det kan nog kanske ha att göra att många nog kan relatera till den låten ... och om det är så blir jag ju sjukt glad!

Det betyder ju på nått sätt att jag kunnat förmedla en känsla.

Då är det också du som själv ska se till att stå på scen framöver också?
– Jag planerar att ha ett releasegig för mina senaste singlar. Men det är inget som är bestämt ännu gällande datum och så vidare. Men det kommer!

Att få spela på Stadion en varm sommarkväll hade ju inte vart helt fel!

Vem är du på scen?
– En person som har massa energi och känslor som den vill få delat med sig av!

Vilken har varit den mest minnesvärda spelningen du fått gjort hittills?
– Det var när jag och min tjejkompis Lovisa Sköld spelade i Rissnekyrkan den här våren. Då spelade jag för första gången 'Jealous Mind' live och det tog fem försök innan jag lyckades ta mig igenom låten utan att brista ut i gråt. Jag blev helt paff av det känslosvall som sköljde över mig!

Vill du hälsa något avslutande som läsarna kan ha med sig när de lyssnar på dina låtar?
– Absolut! Ta en stund för er själva och gå ut på en promenad under kvällen.

Tryck på play-knappen och låt ert fulla fokus hamna på låtarna och bara släpp loss känslorna!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com