Jobe

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 13 augusti 2018

Att stå med känslorna utanpå. Joakim "Jobe" Bertilsson träffar idag rakt in i hjärtat med sina personliga (och oftast ledsamma) låttexter på svenska. Men från början var det bara ett sätt att följa trenden.

Dina tidigare låtar har väl alla, i alla fall textmässigt, varit ganska nedstämda. Precis som din EP 'Kä-rleksterapi' gav sken av att vara ett sätt att behandla sorg. Och nu får vi flera nya låtar om svek?
– De tidigare låtarna har varit väldigt nedstämda, de är skrivna och tagna från tidigare händelser och då när jag skrev 'Kärleksterapi' EP:n så var allt taget från den brutna relationen som var då. Jag tycker om att skriva i moll och tar gärna upp de känsliga sakerna i mitt liv. För mig ger det en äkthet och jag trivs med att skriva sån musik, Men någon 'Kärleksterapi part 2' har vi inte framför oss.

Däremot har jag spännande saker till hösten och några positiva texter och låtar kommer komma.

Jag tycker det stod väldigt klart hur bra ditt låtskrivande är när du tidigare i år släppte skivan med akustiska versioner av låtarna. Att texterna fortfarande bar låtarna i den avskalade formen ...
– Tack så jättemycket, vad roligt att du kände så! Jag tycker också att låtarna kommer fram på ett annat sätt när jag kör akustiskt. Det blir en annan typ av närhet när det blir så naket. Oftast så skriver jag låta-rna med min akustiska gitarr och det kan vara en av anledningarna varför låtarna även bär när jag tar till-baka låtarna och gör dom som när jag skrev dom. Men det kan se väldigt olika ut när jag skriver låtar. Oft-ast sitter jag med min akustiska gitarr och försöker hitta en skön känsla på det jag spelar. Därefter sitter jag och improviserar fram lite melodier och textrader som passar till det jag spelar.

Ibland kan jag bara ha en melodi i huvudet som jag försöker få ner direkt på telefonen, som jag spelar in och sedan försöker jag ta gitarren och hitta något till den melodin. Men det händer även att jag går in i studion och börjar från scratch med min producent och jobbar utifrån olika ideér där båda är delaktiga från början.

Så det kan se lite olika ut. Men oftast försöker jag vara så delaktig jag kan ...

Då jag vill att låten ska kännas personlig, så jag kan stå för den på mitt sätt.

Vilken är då din mest personliga låt?
– Oj, min mest personliga låt är svår. Då jag har så många personliga låtar som jag skrivit så är det svårt att bara nämna en av dom. Men jag skulle säga att 'November' är den mest personliga låten om mig själv, då den handlar om en jättejobbig period i mitt liv. Och när det kommer till kärleksavslut så är nog 'Saknar' den mest personliga låt jag skrivit. Det var den första låten jag skrev direkt efter allting tagit slut i mitt kök.

Sen har vi 'Inte ett glas till' som är den mest utelämnande och känslosamma låt jag nånsin skrivit ...

Och handlar mer om min barndom.

Och drickandet hemma?
– Min singel 'Inte ett glas till' är den mest känslosamma låt jag skrivit. Låten är skriven från barndomen och uppväxten med alkohol i hemmet. Just denna låt betyder enormt mycket för mig och låten talar väldigt mycket för sig själv. Den som lyssnar kan säkerligen relatera och koppla detta till någon som nångång haft eller har problem med alkohol eller droger. Inget barn ska behöva växa upp med detta eller känna oro i he-mmet. Att skriva denna låt betydde väldigt mycket och responsen efter var enorm. Så många personliga meddelanden och så många som växt upp i detta har skrivit. Jag hoppas fler får ta del av denna låt då den är så himla viktig just för att det inte alltid pratas så mycket om det och för att det är svårt som barn att ha en talan om det. Den som lyssnar på denna låt ska inte behöva känna sig ensam.

Kanske kan låten hjälpa folk att öppna upp ögonen för detta problem i hemmet samt att de som lyssnar som kanske inte vågar prata om det kan ha låten som hjälp att prata. Nu finns även en musikvideo ute som man hittar på Youtube där denna låt får en bildlig talan och inte bara text.

Din pappa spelade även stor roll i att du själv är artist idag?
– Jag skulle säga att jag hittade till musiken tack vare att min pappa höll på med musik när jag var liten. Var ofta med i studion och såg vissa spelningar som han gjorde. Älskade att sjunga och sjöng mycket själv.
Men jag började väldigt sent själv att hålla på med musik och seriöst började jag runt 2013-2014.

I 'Tänker inte vara kvar' är det mera kärleksdrama?
– Singeln är tagen ur längre tillbaka i mitt liv, den kommer ur en tidigare relation längre tillbaka i livet. Jag grävde fram lite tidigare händelser och känslor och kom fram med denna låt. Låten handlar om ett svek där partnern i förhållandet sårat den andre så pass djupt att ett förlåt bara inte går att reparera förhållandet med. Den handlar även om att vara stark och inte bli blind i förhållandet ...

Utan att man tar steget ut och lovar sig själv att man inte tänker vara kvar i något som får en att må dåligt.

Senaste låten 'Om du tvekar nu' fortsätter på det spåret också?
– Den låten handlar om att den ena vill ta steget framåt till ett förhållande, medan den andra tvekar och fortsätter att gå den enkla vägen genom att finnas där när det passar.

Vilket leder till osäkra känslor för båda då den ena vill mer än den andra.

Drar du alltid från ditt egna skrå så här eller skulle du likaväl bara ha kunnat hitta på?
– Det är inte alltid viktigt att skriva från mina egna tankar och känslor, men jag tycker att nånstans så blir det bäst så. När man kan sätta ord och melodier på det man känner inom sig och verkligen förmedlar det så får man en annan "touch" på sin egen låt. Det finns stunder då jag kan försöka skriva och skriver om saker som inte har med mig att göra ... men oftast får jag inte samma känsla på det.

Det är mycket låtar du släpper ut nu?
– Jag har skrivit och spelat in tre nya singlar som kommit att släppas i juni, juli och nu augusti. Det ligger även massa andra låtar som jag jobbar på utöver det. Kan faktiskt meddela att jag i detta nu jobbar på ett album som jag ska släppa förhoppningvis i höst om allt blir klart tills dess. Men låtidéer finns och fler låtar ligger klara för inspelning. Så under detta år kan ni förvänta er massa ny musik från mig.

Vi har fler låtar att vänta! Det ska bli jättekul att släppa ny musik! Jag ser fram emot det.

Kan man anta bra kemi med producenten Karl Gunnarsson?
– De har varit jättekul! Karl är väldigt duktig på det han gör. Har inte jobbat med så många andra produce-nter än Göran Frid från Arboga innan, som producerat och skrivit många av låtarna som jag gjort. Så att ha fått jobba med Karl nu är också är väldigt kul. Vårt samarbete är väldigt bra. Han är lyhörd och ser till mina behov när det gäller vad jag vill få fram av min musik, samtidigt som han sätter sina tankar och idéer på allt. Han tänker oftast utanför boxen och att ha den delen av hans tankar när vi skriver musik är nyttigt för mig då jag oftast är väldigt låst i det jag gör. Oftast tar jag med mig en idé som jag skrivit och sen jobbar vi på den och utvecklar den idén och jobbar fram alla delar tills vi har en bra låt.

Då vi också bor i olika städer så skickar vi över skisser till varandra på mailen och tycker till och kommer med nya idéer ... och så kan de pågå ett tag ... tills vi bestämmer oss för att spela in.

Du hade en engelsk P3 hit med 'She will be mine' innan du slog ut på svenska?
– Vad roligt att du nämner den låten, det var min första låt som jag släppte på engelska. Den gick väldigt bra och spelades på P3 under en tid. Jag skulle absolut kunna tänka mig att vända tillbaka till engelskan igen. Jag känner mig mer hemma och kan uttrycka mig på ett litet annat sätt i engelskan. Tanken från början var att jag skulle göra engelska låtar när jag blev signad av TGR Music Group, men vi valde att börja med svenskan då det var inne då och av lite andra anledningar.

Så att skriva engelska och göra det framöver är ingen omöjlighet.

Det är förvisso inne med "pop på svenska" men du gör det ju också väldigt bra ...
– Det som fick mig att börja sjunga på svenska var först att min Youtube-cover på Danny Saucedos låt 'Brinner i bröstet' gick väldigt bra och vart väldigt uppskattad. Och efter att jag haft mötet tillsammans med min manager Martin från TGR Music Group så beslutade vi att köra på svenska som första projekt istället för engelskan. Men att skriva på svenska och engelska är helt olika saker.

Hur då?
– Jag blir mer naken och blottar mig på ett annat sätt på svenska då det blir så nära med alla ord. När man skriver engelska kan man komma runt saker på ett annat sätt genom att hitta mer slangord. Men det har varit en utmaning att skriva på svenska och det är jag tacksam för.

Har upptäckt massa nytt med att skriva svensk musik.

De svenska låtarna har som sagt slått bra. Följer du statistiken noga?
– Jag följer så mycket statistik jag kan. De ger mig en bra överblick över mina låtar och vilka som lyssnar på min musik och hur jag kan förbättra inför varje släpp och vad mina lyssnare tycker om.

Det är många "Jag får gåshud" bland kommentarerna ...
– Responsen har varit jättefin. Det är många kommentarer och även personliga meddelanden som jag får där många kommer med beröm eller tycker att låtarna varit jättefina. Jag är så tacksam över alla komm-entarer och mina fans och lyssnare som engagerar sig så mycket i min musik.

Vad för slags musik lyssnar du själv på när du vill bli inspirerad?
– Jag influeras väldigt mycket av artister och band som OneRepublic, The Script, Gavin DeGraw, James Arthur, Shawn Mendes, Ed Sheeran, Molly Sandén och Danny Saucedo. Men jag brukar säga att en bra låt är en bra låt oavsett genre, så det händer ibland att jag kan influeras av låtar som inte alls är från de artist-erna. Men jag lyssnar väldigt mycket på artister som har känsla och bra sätt att uttrycka sin musik på.

Gillar när det finns en äkthet i musiken.

Kommer man kunna se dig live nu det närmsta?
–  Just nu är jag väldigt mycket i studion och jobbar på kommande projekt. Så har inte riktigt hunnit fun-dera på framtida livespelningar. Men jag har fått förfrågningar så vi får ser hur det kommer se ut fram-över. Men självklart vill jag ut och framföra mina låtar live för mina lyssnare.

Vad vill du ge på scenen?
– Jag vill ge alla de känslor som jag förmedlar i låtarna. Jag vill nå fram till publiken och jag vill att det ska känna sig närvarande och fångade av stunden när jag uppträder.

När konserten är slut och de lämnar vill jag att de ska känna att de vill gå dit igen för att se mig spela.

Har det funnits nån särskilt minnesvärd spelning så här långt?
– Då jag inte hunnit uppträda med min musik live så mycket än så har jag väl inget jättestort scenframträ-dande hittills som jag kan dela med mig av. De har varit mindre spelningar på restauranger och bröllop, men det är alltid lika roligt att uppträda och alltid kul när folk sjunger med.

Och när de kommer fram och berömmer efter ...

Om man ska börja lyssna på dig finns det ingen tid som nu, med många nya släpp tätt inpå varandra. Vill du säga något till de som kanske lyssnar på dig för allra första gången nu?
– För dom som inte lyssnat tidigare och hittar till min musik nu hoppas jag att de ska känna sig träffade av musiken och att de känner någonting när de lyssnar på min musik. Jag hoppas att låtarna kan hjälpa en i vardagen och att lyssnarna känner att det är från hjärtat det jag skriver om. Jag hoppas också att de stan-nar kvar och att de fortsätter lyssna på kommande musik och vill börja följa min resa framåt!

Och till de som lyssnat sedan start då?
– Till de som lyssnat på min musik sen start vill jag bara säga stort tack, ni är bäst! Jag är så tacksam för de som varit med sen resans start och jag är så tacksam över att de som lyssnat från start fortfarande är så en-gagerade i min musik och kommenterar, skriver fina meddelanden, lyssnar, och sprider min musik vidare.

Det betyder verkligen otroligt mycket! Utan dom hade jag inte varit här där jag är idag med min musik.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com