Jens Hult

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 16 maj 2016

Intervjun möter Märsta-sonen Jens Hult i ett samtal om tiden i Idol, att vilja bli tagen på allvar med sina svenska låtar och allt om nya dubbel-singeln med 'Aldrig mer' och 'Mälaren'.

"Du än grym sångare, en grym låtskrivare och en jättetajt rytmisk gitarrist" sa Alexander Bard efter din uttagning till Idol. Hur var hela den resan för dig?
– Idol resan var stor för mig, på många sätt. Den gav mig en väg in i allvaret även om hela Idol kan kännas som ett skådespel ibland. Folk lyssnade faktiskt, och tyckte ofta om. Jag började känna tro på mig själv och min röst, den som innan bara hade vrålat ut allt som en tågtuta.

Innan Idol hade jag inga planer på att bli artist eller vara i musikbranschen alls. Men efter så smög sig skrivandet in och blev i mångt och mycket hela min värld.

Hur gick tankarna där och då. När du först stegade in till din första Idol audition?
– Min enda tanke var att jag inte skulle snubbla in i juryrummet, men det gjorde jag såklart ... och kraschade nästan gitarren. Jag hade förhoppningar såklart, men väldigt blygsamma och tysta.

Trodde inte riktigt på mig själv då ...

Du framförde låten 'Whisper', en egenskriven låt om dina mardrömmar. Är det så du alltid brukar musiken, som ett sätt att kanalisera känslor. Skriver du alla dina texter själv?
– Ja, jag skriver texterna. Den enda gången jag tycker att det blir bra är när jag är helt ärlig, och säger vad jag känner. Jag har prövat att skriva texter fiktionellt, som sagor, men då känner jag inte det i hjärtat, vilket har blivit det viktigaste. 

Är det alltid viktigt att vara självutlämnande?
– Jag kan bara svara för mig själv, och nu för tiden kan jag som sagt bara skriva självutlämnande. Även om det är jobbigt att gräva i sig själv då och då ...

Var hittar du inspiration?
– Hittar inspiration i mig själv, naturen, tystnad, människor och väldigt allmänna tankar jag har.

Finns det någon särskild artist som inspirerat dig?
– Cornelis Vreeswijk finns hos mig. Jag har hört honom i hela mitt liv ... pappa spelade honom mycket. Men först nu så förstår jag vilket frö det var. Dock försöker jag numera att hitta det mesta hos mig själv.

Det känns mer då.

Efter Idol har du framförallt sjungit på svenska. Hur kommer det sig?
– Det var väl egentligen en lyckosam slump, jag skrev mest engelska texter innan Idol. Några få på svenska, när jag sen träffade producenten som jag skrev första låtarna med så testade vi det svenska spåret och det gav mer känslomässig utdelning än på engelska.

Hur ställer du dig till att variera i språkbruk? Många artister är väldigt antingen eller ...
– Jag har sjungit på en houselåt med Nause så helt stängd för andra språk är jag inte. Skulle till exempel vilja sjunga en låt på franska, men just nu är det endast svenska för mig.

Även om vi tar oss till tiden innan Idol så var det inte så länge du då hade hållit på med musiken?
– Jag började spela gitarr när jag var sjutton, efter en serie händelser som gjorde att jag var tvungen att hitta ett tidsfördriv, det var helt tanklöst. Och lät nog inte så bra.

Men jag fick stöd av min familj och ett ombyggt förråd att skräna i. När jag blev arton sjöng jag ut för första gången och jag skrev min första låt när jag var nitton.

Kan du så här i efterhand se några fördelar och nackdelar med att ha tagit vägen genom Idol?
– Ja, fördelen är att jag fick en väg in i musikvärlden, och nackdelen som jag känt är att det är svårt att komma därifrån och sen tas på allvar när man ger sig på det svenska språket. Att jag som är över 20 år skriver tämligen melankoliska texter med ett mörker över sig.

Men jag kämpar på och hoppas att folk ska se mig för den jag är nu.

Är du signad idag?
– Ja, på Virgin Records, en label under Universal som inriktar sig på svensk musik.

Hur ser en vanlig dag i livet ut idag?
– Jag är pappaledig tre dagar i veckan så jag går upp med min dotter vid sjubläcket, och fixar frukost till oss. Sen går vi ut i parken och leker eller träffar kompisar. En jobbdag för mig är att jag åker in till Nytorget och läser Poesi, Tranströmer, Öijer, och försöker skriva text.

Har du nån särskild vaggvisa som du sjunger för din dotter?
– Jag har skrivit en låt som heter 'Klumpens Visa' till min dotter. Den kanske!

Vem är din publik nu?
– Alla som lyssnar är min publik, det är svårt för mig att inrikta mig eftersom jag inte skriver riktat till någon annan än mig själv.

Har du någon ambition kring hur din musik ska uppfattas?
– Jag vill att den ska uppfattas med hjärta och egentänkt. Inte med radioöron. Känslan är viktigast.

Om du med ett ord skulle beskriva din musik. Vilket ord skulle det bli?
– "Ärligt menad". Två ord, ju, men det är så jag känner ... och kommer inte på något annat.

Vilka är dina starka och svaga sidor som artist?
– Mina starka sidor är min integritet och att jag känner mig rotad i vimlet av media och yta. Och mina svaga sidor är att jag ibland blir otålig när saker går för långsamt.

Den purfärska dubbel-singeln med 'Aldrig Mer' och 'Mälaren' är ute nu. Vad handlar de om?
– Mälaren är en låt om mig själv och hur jag önskar att det ska bli när jag inte är kvar i min kropp här på jorden längre: "Bränn mig när jag dör och kasta mig i Mälaren!" ...

Den handlar också om tiden i min hemort och min ungdom. Aldrig Mer är ett brev till mig själv, och handlar om min skrivkramp förra året. Efter Idol och 'Precis som du vill' så kände jag en tyngd att prestera som sänkte mig hårt. När den perioden var slut var det den låten som kom och hjälpte mig upp.

Hur har responsen varit?
– Svårt att säga. Dom har bara varit ute i två veckor. Jag försöker att inte låta siffror styra, dom jag pratat med tycker om låtarna. Jag hoppas att dom människor som hör låtarna ska läsa texterna, känna efter inuti och tolka in det i deras eget liv ...

Jag hoppas dom hjälper när det känns tufft. Jag hoppas andra kan relatera och få kraft ifrån den!

Är det här början på vad som komma skall. Till exempel ett album?

– Nej, jag ska släppa en till dubbel-singel snart. Och hoppas på att få skriva och spela in ett akustiskt stråk album till hösten eller vintern.

Hur ser det ut med spelningar nu under våren och när sommaren anlänt?
– 21 maj på Eastwest Sushi Bar, 6 juni i Valsta, Sigtuna Kommun och 29 juli på Holmöns Musikfestival. Jag hoppas på fler spelningar.

Vilken var den första konserten du själv såg?
– Iron Maiden på Friends, 2013 ... tror jag.

Det kanske svårt att bräcka ett fullsatt Globen. Men vilken är din mest minnesvärda spelning?
– På Neurologiska Riksförbundet för två veckor sen, ett tiotal fina männsikor och fina samtal efter låtarna.

Är du fortfarande ambassadör för Trygga Barnen?
– Ja, jag hjälper till och spelar när jag kan och pratar om dom när jag får möjlighet. Dom hjälper barn och unga i beroendefamiljer, fantastiskt! Jag blev kontaktad av dom och spelade på 'Trygg Jul' som dom har varje december för barn som inte har det stabilt hemma.

Efter det frågade dom om ambassadörskap, och jag sa ja direkt.

Med våren här och sommaren runt hörnet. Hur spenderar du soliga dagar hemma i Dalarna?
– Att vara nära skog och vatten, låta allt som skriker bli tyst, och bara va. Kanske bygga något ...

Är det allt du vill göra i sommar?
– Jag vill spela mycket i sommar!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com