Jean Watts

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 22 oktober 2019

Jean Watts claim to fame som Instagraminfluencer har redan lett till make-up och parfymer. Men det är som artist hon vill bli ihågkommen. Nu gör sig Chicago-inspiratören redo för sin första EP-release.

Idag känner man kanske framförallt till dig som instagraminfluencer. Hur hände allt det där för dig?
– Min mamma älskade allt som hade med skönhet att göra, så jag började också älska det och började tidigt med att sminka mina vänner på grund av det. Det har alltid varit ett stort intresse för mig och jag började lägga upp make-up videor redan när jag gick i gymnasiet, men då på ställen som Myspace. När Instagram väl kom och sociala medier började bli väldigt stort hade jag börjat sminka under stora modevisningar, så jag började lägga upp olika smink därifrån och kvinnor började följa mig. Det är lite konstigt för ... under en lång tid visade jag inte vem jag verkligen var online, jag la bara upp smink och hur jag kunde se olika ut!

Men jag älskar att klä upp mig, sminka mig och ta fina bilder. Det är en annan konstform för mig.

Man kan möjligtvis ha antagit att du skulle ha blivit kontaktad av ett skivbolag just för att komma åt alla de följare som du har. Men musik har alltid varit något du skapat och har älskat att göra?
– Ja! Båda mina föräldrar är även de musiker, så jag har min uppväxt att tacka, min pappa är en fantastisk pianospelare och min mamma brukade sjunga i hotelllobbyer och restauranger. Som barn brukade jag se dem träna och repa hela tiden. Så när människor säger saker som att "Du gör bara musik för att du är en in-fluencer" så är det helt osant. Jag visste alltid att jag ville bli en artist, sjunga och skriva mina egna låtar. Jag har haft en passion för musik sen för alltid. Jag drömmer till och med om det när jag sover!

Varje ögonblick varje dag lever jag och andas min musik. Jag började jobba med min musik i gymnasiet.

När jag var arton!

Så det är ändå ganska nytt?
– Jag är tjugosex nu ... jag blev signad av ett mindre skivbolag i Chicago när jag var arton ... det var förvis-so i nån killes källare, men det var på riktigt och jag fick faktiskt träffa Miley Cyrus och Britney Spears agent. Men jag sjöng redan när jag gick i andra eller tredje klass, jag har sjungit i hela mitt liv.

Ända sen jag var en liten tjej har jag sjungit i kör, sjungit i skolan, jag var med i alla skolmusikaler.

Och jag sjöng vid varje fotbolls- och basketmatch.

Är det här något du fått höra ganska mycket? Att du egentligen är "det här" och inte "det där"?
– Det är det och det är ganska frustrerande eftersom det är väldigt svårt för människor att förstå att man kan vara mer än bara en sak ... många människor har ett behov av att placera en i en namnmärkt låda och precis veta att "Det är är vad hon gör!" Förstår du? "Hon är en Instagramtjej!" eller "Hon sysslar med make-up!" Men det blir konstigt för mig eftersom jag inte bara vaknade upp och bestämde mig för att sjunga. Det här är något jag har arbetat emot i flera år nu. Faktiskt fick jag sluta lägga upp smink och bara fokusera på musiken ett tag och jag började tappa många följare på grund av det. Men jag älskar att göra både och!

Det ena behöver inte utesluta det andra ...
– Jag är en väldigt "tjejig" tjej så jag kan inte få nog av något av det. Jag kan bara vara mig själv!

Så varför tog det tills nu?
– Det är mycket lättare att få följare och bli känd för ditt utseende än det är att faktiskt skapa något, särsk-ilt något som du kan känna dig stolt över. Och jag ville inte bara ge ut musiken bara för att ge ut den. Du kan få eller till och med köpa berömmelse ... men du kan inte köpa till dig respekt ... och alla som känner mig vet att jag verkligen älskar konst och jag vill att det här ska vara någonting meningsfullt för mig. Jag har hela tiden jobbat med min musik, människor tror jag börjat med det just nu, men det har tagit år för mig.

Jag släppte faktiskt några låtar för ett par år sedan också, men det var inte rätt för mig, och jag var fast i ett dåligt avtal och det fanns en hel del andra problem med. Nu har jag helt andra människor med mig.

Och vet du! Jag har verkligen känt att det tagit väldigt lång tid och det har känts som att det inte har kom-mit någonstans. Men skulle jag ha gett upp innan allt kändes rätt skulle jag inte var där jag är nu idag.

Så även du tvivlade på dig själv emellanåt?
– Det har varit så många ögonblick när jag tänkt att "De har rätt! Du är inte den här personen! Du kan inte göra det här!" ... men jag vet inte ens vad livet skulle vara för mig utan musiken, den har alltid funnits där och det är den som har hållit mig vid liv många gånger och jag tror att så länge jag har trott på mig själv och har älskat det jag gör så har det ändå alltid känts som att jag trots allt har lyckats, åtminstone kreativt.

Vad gör du när du bara vill stänga ute omvärlden för en stund?
– Jag är ofta väldigt stressad, det är då som jag tar ett bad eller spelar Playstation 4! (skrattar) 

Vilka var dina tidiga influenser ... vem ville du vara som barn?
– När jag växte upp ... jag menar ... då är det ju uppenbart att det är Britney Spears (skrattar). Jag är en rik-tig nittiotalstjej så Britney eller vem som helst i Spice Girls egentligen! Chris Martin, Michael Jackson och John Lennon är några andra som också inspirerade mig väldigt mycket när jag växte upp.

Nu då?
– Childish Gambino, Beyoncé, Rihanna, Sia ... jag är också besatt av Billie Eilish. 

Du är på väg att släppa din debut-EP nu nån gång före årets slut. Med två fantastiska singlar som re-dan har kommit ut. Vad handlar de här låtarna om på skivan? Vad är det som du har skrivit om?
– Jag har gjort fantastisk musik tillsammans med fantastiska människor. Vi håller på att avsluta EP:n nu och den kommer att bli fantastisk! Jag skulle beskriva det som vacker pop, inte alltid så glad, men vissa lå-tar är bubbligare än andra. Jag hoppas att de kommer kännas verkliga och inspirerande, inte minst för and-ra tjejer, för det handlar mycket om vad vi går igenom, även om kärlek, om att vara ledsen, om att veta att det finns något som förgiftar ditt liv och att lyckas övervinna det. Jag har själv genomgått mycket i mitt liv och de här låtarna fick mig att bli väldigt självreflekterande kring det. Musik är en upplevelse för mig och när jag skrev de här låtarna ... jag älskar att skriva ... insåg jag att för att älska vem jag är idag kan jag inte gå och hata de upplevelser som har format mig till den jag är. Ser fram emot att dela låtarna med världen!

Vad handlar 'Evicted' om?
– Jag hade aldrig varit utanför USA när min dåvarande pojkvän beslutade sig för att bryta med mig för att jag skulle resa iväg tillsammans med några nya vänner. Jag åkte nästan inte på grund av honom, men insåg att han inte brydde sig om mig, han var otrogen flera gånger mot mig också, och det var någon jag trodde att jag skulle gifta mig med. 'Evicted' tog mig tillbaka till den relationen och hur övergiven och förlorad jag kände mig. Jag upplevde allt det låten handlar om och det gör mig fortfarande ledsen att tänka på det här.

Det är en av de sorgligare låtarna, några av de andra låtarna är mer söta och gladare.

Jag antar att du kommer vara mycket mer på scen när låtarna är ute. Så när kommer du hit?
– Vi har planerat att börja med live när EP:n har kommit ut innan året är slut! Jag ser så mycket fram emot det! Jag har aldrig varit där, men jag har hört talas om er och jag skulle definitivt vilja komma dit! 

Så några avslutande ord medan vi väntar?
– Jag är så upprymd och tacksam för allt som händer just nu att det nästan är svårt för mig att andas ibland. Låtarna är på väg till er och jag är så glad för det för varje gång jag upplever något fantastiskt vill jag direkt dela det med andra. Jag vill dela det här med er och jag hoppas att alla får ut en upplevelse av min musik, gl-ada som ledsamma. Jag tror att den kommer att finnas på alla streamingtjänster, så Spotify, Apple, Tidal!

Det är inte länge kvar innan alla de där åren av att försöka skapa något ska betala av sig ...
– Tack! Det tog lång tid, jag tog en stor risk med att göra det här, vilket ibland har varit väldigt skrämman-de för mig också, men hur ska man någonsin komma nån vart utan att ta några risker?

Det här är ett ögonblick jag har väntat så länge på och det är så spännande för mig.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com