Jakob Karlberg

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 9  april 2018

Långt ifrån nåt one-hit-wonder. Åtta klacksparkslåtar in fortsätter Jakob Karlberg vara 'fan va bra' och behöver vara allt annat än generad för sin senaste poplåt som lär sätta fart på både vår och sommar.

Det är alltid liv i dina låtar, det för tankarna till sommar-pop som Orup, Ledin och Gessle ...
 – Tack! Musiken har alltid varit min bästa vän och jag hoppas att min musik kan ge människor något. Artisterna du nämner har jag lyssnat mycket på och jag har lyssnat på väldigt mycket musik sen jag var liten. Men när jag skapar tänker jag inte så mycket på hur jag vill låta.

Jag går på känsla och jag tror att det är så man får ett eget sound.

Kommer det nånsin bli tal om att göra en låt som det inte alls går att dansa till?
–  Ja, det kommer jag att göra. Då får man dansa tryckare istället.

Vad handlar nya låten 'Generad' om?
– 'Generad' handlar om att vara intresserad av någon men inte våga berätta det och bli osäker på dans-golvet men ändå hoppas att personen man är förtjust i ska förstå läget.

Dina texter handlar ganska ofta om utekvällar och påföljande möten ju ...
– Jag skriver ofta om saker som jag varit med om eller sett någon annan vara med om. Att utsätta mig för sociala sammanhang ger inspiration till låtar. Det kan hända att man kommer till studion sliten från gårdagens utekväll med en rolig textidé ... eller så har man inspirerats av filmen man såg kvällen innan.

Det finns nästan alltid också nya medskapare bakom varje ny låttext?
– Jag gillar att testa att skriva med mycket människor. Oftast blir det inget utav det, men jag anser att det är bra att vara öppen för samarbeten. Man vet aldrig vad det kan bli av det.

Jag jobbar ofta med producenter eftersom jag lite släppt produktionsdelen och valt att fokusera på toner och ord och låta någon annan sköta det tekniska som är otroligt viktigt för en låt.

Kan du tänka dig att skriva till andra också?
– Absolut. Jag har gjort det en del och vill göra det mer.

Har du känt något behov av att fokusera på hits eftersom det gick så bra för 'Fan va bra'?
– Jag går inte in i studion och försöker göra hits. Jag gillar popiga melodier och då blir det ofta ett kommersiellt sound. Jag har många låtar skrivna.

Och det kommer mer musik i år!

Du har bara släppt ut låtar som singlar så här långt?
– Varje år sen jag släppte min första singel 2015 så har jag sagt att jag ska släppa en EP efter sommaren, så jag säger det igen. Jag ska släppa en EP efter sommaren.

De flesta skulle nog tänka att genomslaget och genombrottet med 'Fan va bra' kom ganska tidigt men du hade redan då försökt nå fram under sisådär tio år när det väl till slut hände?
– Jag började spela trummor sju år gammal och har sedan dess haft en tydlig bild om vad jag vill göra. Jag har spelat i många olika konstellationer och känt mig nära ett genomslag. Nu är jag väldigt glad det hände just då och med sådan musik. På nått sätt kändes det naturligt.

När jag ser tillbaka på det är det konstigt att jag kände så. I efterhand är jag väldigt tacksam för den låten, och jag hade några av mitt livs bästa stunder det året.

Jag har fått göra mycket saker jag tidigare drömt om. Jobbat med många låtskrivare som jag alltid sett upp till och bäst av allt så har jag fått turnera genom Sverige med mina bästa kompisar.

Vad vill du ge på scen?
– Allt. Det har varit viktigt för mig att alltid köra med riktiga musiker och instrument när jag kör live, eftersom jag kommer från det hållet. Det är några gig bokade nu. Bland annat i Sundsvall, Tjörn och Nyköping och jag hoppas att det blir mycket spelningar i sommar.

Jag gillar klubbgigs. Korta och effektiva.

Vilka har varit de mest minnesvärda?
– Husaren i Skövde var fantastiskt. Sen glömmer jag aldrig Allsång på Skansen.

Du har nu lämnat ditt tidigare label och självpublicerar istället. Du har också tappat din hatt?
– Jag har haft hatt och långt hår så länge jag kan minnas och kollade mig själv i spegeln en dag och var så jävla trött på min look. Men hatten kommer säkert tillbaka någon gång.

Vad fick dig att vilja lämna ditt skivbolag?
– Det blir allt vanligare att artister går den här vägen och jag ville testa. I dag är det viktigaste att nå ut på streaming-plattformarna och synas på sociala medier.

Jag är glad att jag tillsammans med mitt management kör på eget label.

Kommer det att bli någon musikvideo till den här nya låten nu också?
– Jag har precis spelat in en akustisk live-video till 'Generad'. Om det blir en musikvideo återstår att se. Jag älskar att spela in videos och gillar även att kolla på andra artisters musikvideos.

Då är vi två. Några sista ord innan vi lyssnar?
– Dra upp volymen!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com