J. Hammenfors

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 24 augusti 2018

Sommaren är död, länge leve sommaren. Johan Hammenfors 'Thinking About' är en låt att drömma sig tillbaka med. Tänk tillbaka på solskenet, romanserna och utsikterna från de höga hustaken.

Hur känns det nu att din första singel är ute?
– Det känns fantastiskt och otroligt att äntligen få släppa min musik som jag jobbat på så länge!

Det har, får väl sägas, varit en lång väg fram till det här släppet. Vi kunde se dig i X-Factor 2012 och även i Idol 2015. Har det här släppet varit en dröm och ambition för dig under en längre tid?
– Detta har varit min dröm så länge jag kan minnas. Det har varit en lång väg fram hit vilket också gett mig kött på benen, erfarenhet, självförtroende och en säkerhet som jag till exempel inte hade i X Factor 2012.

Nu är jag redo på ett helt annat sätt.

Så vad hände efter att vi senast såg dig i Idol?
– Jag är ju från en småstad i Västra Götaland vid namn Grästorp, så artistviljan och drömmen har alltid levt kvar hur mycket motgångar jag än fått möta i livet. En månad efter jag åkt ut ur programmet, Idol, flyttade jag till Stockholm och började jobba på min karriär som soloartist.

Man kan måhända tycka att 2012 var en tidig debut, men redan 2009 gjorde en ännu yngre Johan Hammenfors talangjakten under Nossans Ljusfestival i Grästorp. Hur tidigt fann du musiken?
– Detta har som sagt varit min dröm så länge jag kan minnas. Min mamma och pappa brukar alltid säga att jag sjöng och uppträdde redan innan jag ens kunde prata.

Jag ställde upp i min första talangtävling som nioåring, då i Little Stars 2004.

Något efter du gjort din Idol-audition gjorde även en Daniel Hammenfors entré. Bröder?
– Jag och Daniel är bröder, ja! Jag, min lillebror och lillasyster har alltid haft ett stort intresse för musik. Mamma och pappa har nödvändigtvis inte varit musikintresserade eller haft talang ...

Men de har alltid pushat oss till att göra det vi vill till hundra procent.

Arton år gammal, det här var väl efter X-Factor, träffade du några andra deltagare och pojkbandet One2Five, senare även Dot SE, blev till. Som signades av samma bolag som har Justin Bieber?
– Det är nog utan tvekan en av de absolut bästa perioderna i mitt liv där jag lärde mig så mycket om brans-chen och vad den handlar om. Jag tror att alla upplevelser, resor, jag varit med om tillsammans med bandet varit en skola för mig som gjorde mig redo för Idol och att ta steget ut ensam i rampljuset som soloartist.

Ni spelade även in flera låtar för dem ... som sen aldrig släpptes?
– Ja, vi hade nog så många låtar inspelade att det hade räckt till ett helt album men som tyvärr aldrig fick se dagens ljus. Mycket berodde på vår dåvarande manager som samtidigt jobbade som producent för X-Factor i England och som helt enkelt inte hade tiden att följa upp allt arbete med oss som band.

Vad lockade dig till att göra sologrejen?
– Det är fantastiskt kul att vara del av ett boyband, att alltid kunna dela allting med fyra andra personer, både sorgen och glädjen. Det var ett otroligt stöd att altid ha grabbarna vid sin sida, vilket i sin tur gav mig styrkan och självförtroendet för Idol och att ta steget ut ensam i rampljuset som soloartist.

Men jag har alltid sett mig själv som soloartist och när jag kände att min vision om mitt artisteri var tillrä-ckligt stark tog jag steget som jag varit för osäker för att ha kunnat ta tidigare.

Svenskar är ju generellt sett attraktiva i branschen. Vill du fortfarande slå ut utomlands?
– Efter många resor till Los Angeles, London och Köpenhamn med bandet fick vi verkligen bevis på att svenskar är attraktiva i musikbranchen. Mitt mål är att fightas med de allra största artisterna och en internationell karriär är således något jag jobbar och strävar efter varje dag.

Så vad handlar din debutlåt om?
– 'Thinking about' handlar om allt man tänker på när livet är sådär extra perfekt. Heta sommardagar vid poolen, roadtrip i en nercabbad bil, dyra hotellnätter och allt detta med en person som du tycker om och som du heller inte få nog av eller sluta tänka på. Som artist är min första prioritet att sprida glädje!

Vilket gjorde 'Thinking About' till den perfekta debutsingeln.

Den får utgöra soundtracket till slutet på en ovanligt varm sommar. Har du gillat värmen?
– Jag älskar sommar och är en av de sista som klagar på värmen. Jag har haft en helt fantastisk sommar hittills och kommer fortsätta att ha det. Att jag dessutom släppt min debutsingel i slutet av denna somm-aren gör den ju om möjligt ännu lite bättre!

Hur är samarbetet du har idag med Ardalan Azadi, Yaroslav Polikaprov och Max Sjödin?
– Vi har jobbat ihop i drygt ett och ett halvt år, både skrivit och spelat in musik tillsammans. Den här låten skrev dem tillsammans utan mig, i hopp om att jag skulle vilja släppa den som en singel. De har satt ord på mina känslor och det jag vill förmedla som artist vilket gjorde det till en självklarhet att detta skulle bli min debutsingel. Jag spelade in den här låten i slutet av maj och vi som jobbat med detta var alla överens om att den här låten ska släppas nu i sommar. Därefter har målet varit att få ut den så fort som möjligt.

Och nu i sommar  blev det helt enkelt dags.

Vad blir nästa steg nu efter sololanseringen?
– Arbetet fortsätter hela tiden och som artist kan man inte ligga på latsidan. Fler låtar är redan på gång!

Tänker du ställa dig på scen något?
– Att stå på scenen är det absolut bästa jag vet och är största anledningen till att jag vill arbeta som artist. Känslan av att möta sin publik är oslagbar och jag kommer att göra allt i min väg för att komma ut på scenen så fort som möjligt efter den här singelreleasen!

För tre år sen, i Idol, fick du förvisso dels höra att du hade "hela paketet" men också en hel del kritik. Framförallt av Alexander Bard. Du saknade bland annat "coolhet" och "smutsighet". Hur tog du det?
– Jag har funderat mycket över den responsen och det har gått två och ett halvt år sedan dess. Jag är och har alltid varit perfektionist och i Idol var jag väldigt mån om allt skulle vara just perfekt. Det jag lärde mig av det var att lätta lite på mina krav, och då få ett helt annat lugn. På det viset tror jag att min publik kommer att känna att det som kommer från mig är äkta på ett sätt som berör idag.

Vad vill du säga till Bard idag nu när du har lite mer skinn på näsan?
– När kamerorna slocknat och sändningen var avlutad efter mitt sista kvalframträdande var han den första att komma fram till mig och utbrista: "Ikväll har du och jag gjort riktigt bra TV, Johan". Detta fick mig också att förstå innerbörden av Idol och att det är ett TV-program med mindre fokus på musiken än vad man kan tro. Men jag skulle göra honom medveten om att jag aldrig ger upp ...

Och att jag kommer att motbevisa det han uttryckte sig om under sändningarna.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson
Fotograf: Nanna H

danieljohn@intervjun.com