Isle of You

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 28 april 2017

De har just kommit tillbaks från Kanada. Intervjun möter Ida Johansson och Elina Danielsson i popduon Isle of You. Om veckan på Canadian Music Week, internationella drömmar och Taylor Swift-vibbar.

Så hur kändes det att vara iväg en vecka på Canadian Music Week?

Ida: Det var hur kul som helst. Helt oförståeligt maxat. Vi var det enda bandet ifrån Sverige. Vi var där för att representera oss, representera Sverige. Tack till Talangcoach som hjälpte till att samordna resan!

Vad har ni fått uppleva under veckan?

Ida: Vi har haft tre spelningar som var otroligt roliga. Dessutom har vi fått knyta nya kontakter med människor i musikbranschen och skaffat oss nya vänner och inspirationskällor.

Elina: Sedan har vi fått upptäcka den fantastiskt underbara staden Toronto.

Hur länge är det som ni gjort musik?

Elina: Vi lärde känna varandra som tioåringar ... "Är det någon som skulle vilja spela gitarr med mig?" kom Ida in och frågade i mitt klassrum. Där och då fanns ingen som helst tvekan.

Vi började spela tillsammans som duo i musikskolan.

Och sedan den dagen har vi hängt ihop.

Ida: Egen musik började vi skriva ett par år senare. Precis som Taylor Swift ville vi sitta med gitarren som enda sällskap och klinka fram låtar som senare skulle passa arenor världen över.

Hur kom då duon Isle of You till?

Elina: Efter att kallat oss "Ida & Elina" i ett antal år kom tanken att vi ville ha ett bandnamn, det skulle ski-lja oss mer från resten av alla band och heter precis vad de heter. Isle of You dök upp när vi satt och spåna-de tillsammans med RamPac. Det kändes självklart ... vi har ju växt upp på en ö.

Ida: Och Isle of You kommer man ihåg efter första gången man säger det.

Var det alltid stora drömmar?

Ida: Tanken på att spela internationellt har alltid funnits där. Sedan vi som tolvåringar lyssnade på Taylor Swift första gången var det som att vi bestämt oss. Vi ville bli som hon, spela överallt ... precis som henne. Just därför har vi valt att skriva på engelska, för att folk över hela världen ska kunna ta del av vår musik.

Debutlåten '50+1' hade väl till och med referenser till henne. Så hon är en stor inspiration?

Elina: Taylor Swift fick oss att börja spela gitarr, och vilja spela gitarr bra, hon har varit en otroligt stor musikalisk förebild genom alla år vi spelat. Och är fortfarande det. Om vi skulle träffa henne någon gång skulle vi förmodligen svimma, det skulle bli alldeles för mycket. Men vi lyssnar på det mesta i musikväg.

Ida: Stora inspirationskällor är Veronica Maggio, Paramore, Icona Pop, Weezer och Little Jinder.

Vad handlar den nya låten om?

Elina: 'Mindcrime' handlar om en bal ... en bal då vi blev utslängda för att vi inte var gamla nog ...

Men trots det hann Ida träffa sin kärlek på denna bal.

Ida: Det är en låt om frigörelse och den härliga känslan av att vara naiv och låta känslorna styra. 

Hur närmar ni er låtskrivande?

Elina: Vi skriver låtar om det vi är med om ... om pinsamma möten i skolans korridorer, om stela dejter, om att vara alldeles förlorat tokkär, att vilja förändra sig själv för någon annan och att växa upp i en riktigt li-ten stad men med riktigt stora drömmar. Det är låtar som "arten" tonåringar kan relatera till ...

Ida: Och förhoppningsvis få dem att känna sig mindre ensamma.

Vi vill inspirera till att följa drömmar och att inte ge upp för att andra tycker man borde göra något annat.

Vad skulle ni säga är era respektive bästa och sämsta sidor?

Elina: Idas bästa sidor är att hon är otroligt kreativ, hon skulle kunna skapa musik om hon så bara satt och nynnade utan varken gitarr eller inspelningsmöjligheter. Hennes sämsta sidor är att hon totalt saknar lok-alsinne ... och lätt kan fastna om hon står inför ett beslut.

Ida: Elinas supersidor är att hon är en energibomb och att hon är ansvarsfull.

Dåliga sidor är att hon är noggrann och lätt tar på sig för mycket ansvar.

Vad gör er två till en vinnande kombination tillsammans?

Elina: I bandet kompletterar vi varandra bra. Ida är den kreativa kraften och jag är mer den som tar beslut och planerar. Vi älskar att vara med varandra eftersom att vi är bästa vänner och vi bråkar aldrig.

Ida: Vi kommer helt enkelt väldigt bra överens, alltid ...

Gillar ni mer att vara i studion eller att vara ute och spela?

Elina: Oj, det är en oerhört svår fråga. Det finns inget som är så underbart som att sitta på tunnelbanan på vägen hem och känna sig totalt överlycklig över hur bra det har gått med sånginspelningar, eller låtskriva-nde. En bra tagning i studio  kan vara total eufori ... å andra sidan går det knappt att beskriva med ord hur det känns att stå på scen med blinkande lampor och en skrikande publik.

Det känns som att sväva på moln.

Ida: Som att man skulle kunna springa tre mil utan att ens bli andfådd.

Hur ser det ut med spelningar nu?

Ida: Vi har en del spelningar bokade i sommar. Vi ska bland annat spela på Peace & Love i Borlänge, Latitud 57 i Oskarshamn och som förband till Topcats på Prästgården på Öland.

Elina: Det ska bli superkul!

Vilken har varit eran mest minnesvärda spelning hittills?

Elina: Vår mest minnesvärda spelning var då vi spelade på ett fängelse i Medellin för ungefär en månad se-dan. Efter att ha gått genom ett antal säkerhetskontroller stod vi helt plötsligt mitt bland fångarna på en av avdelningarna ... face to face. Våra fördomar krossades totalt då vi endast möttes av kärlek och respekt.

Ida: Vår musik uppskattades som aldrig tidigare och alla ville höra mer.

Elina: Denna spelningen kommer vi aldrig glömma, aldrig någonsin.

Hur blir egentligen två poptjejer från Öland bokade på ett fängelse i Medellin?

Ida: Vi ville göra något som vi inte skulle kunna göra i Sverige, något som skulle sätta spår. Vi tog kontakt med en svensk organisation som heter Ankarstiftelsen. De skapar bland annat bättre miljöer för fångar i Colombia, bygger barnhem och coachar fotbollslag i fattiga delar i landet.

Elina: De ville gärna att vi skulle följa med in i fängelset och spela. Först var det tänkt att vi skulle spela för kvinnorna eftersom att det inte skulle bli en lika utsatt situation för vår del. Plötsligt stod vi dock där mitt bland männen på avdelningen, då fanns det ingen chans att ångra sig.

Ida: Vi är otroligt tacksamma över denna möjlighet som vi fick i Colombia!

Jag vill minnas att en EP faktiskt var på kartan. Vad är laget med den nu?

Ida: Vi har en skivbolags- och managementdeal med RamPac Recordings som samarbetar med Capitol Mu-sic Sweden och Universal. Nu jobbar vi med att släppa singlar.

I dagens musikindustri är det inte jätteviktigt för nya artister att släppa EP:s ...

Elina: Det är framförallt singlar som gäller eftersom att konsumerad musik idag bygger på låtar i spellistor.

Framöver kommer vi såklart fortsätta jobba med en EP och drömmen är att släppa en skiva.

Men när?!

Ida: Väldigt snart! Vi står i valet och kvalet mellan vilken låt vi ska ge ut.

Vi är otroligt taggade på släppet och kan knappt vänta själva ...

Så om fem år är ni var?

Elina: Om fem år skulle vi vilja vara ett namn som folk känner igen. Vi vill att vår musik ska få tala och ti-lltala människor överallt i världen. En turnébuss med våra ansikten har alltid funnits med i planerna.

Ida: Sedan drömmer vi om hoppande folkhav, svettiga konserter och att vara förebilder för ungdomar.

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com