Isak Danielson

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 27  april 2018

Idag har hans alster över åtta miljoner streams på Spotify och med nya låten 'Broken' ser det ut att lossna ordentligt över hela världen. Ett genombrott som, om allt ska vara rätt, började med svenska X-Factor.

Hur var det att slå igenom i Sveriges enda säsong av X-Factor. Hur ser du tillbaka på den tiden?
– Jag ser tillbaka på den tiden med lite av en minneslucka. Jag kommer inte ihåg så värst mycket. Jag var
väldigt ung och det hände så mycket på en och samma gång. Det var väldigt intensivt. Jag är nöjd och glad att jag har gjort det och hade inte varit där jag är i dag om det inte vore för X-Factor. Den erfarenheten och den tiden emellan har också gett mig möjlighet att analysera och tänka till kring min musik ...

Och musikbranschen i stort.

En jättebra erfarenhet som har gjort att jag nu släpper musik på ett eget sätt.

Vad för sätt då?
– X-Factor sändes 2012, jag var fjorton år då, idag står jag med båda fötterna på jorden. Då var jag nog "ute och flög" en hel del. Jag vet vad jag vill och känner mig väldigt bekväm i min situation.

Något jag inte var då.

Hur länge hade du gjort musik innan du ställde dig framför den där TV4-stora publiken?
– Jag har alltid varit intresserad av musik och gillat att stå i centrum, men det tog nog fart "på riktigt" när jag såg min systers klasskompis sjunga Monica Zetterlunds 'Sakta vi går genom stan' på en skolavslutning i mellanstadiet. Jag tyckte det var ascoolt. Musikaliskt utvecklades jag också mycket när jag gick på Tring
Park School for the Performing Arts i England mellan 2008 och 2010 ...

Man kan ju säga att det var ditt "genombrott" i X-Factor men det är nu med singeln 'Broken' som du verkligen slår stort, en låt du skrev med Brad Mair. Hur kom ni två att samarbeta tillsammans?
– Vi sattes ihop redan 2015 av en manager jag hade kontakt med i USA. Jag åkte över till London och skrev med honom över en helg. Efter det har vi haft kontakt och fortsatt vårt samarbete. Den är inspelad i Lond-on. Det var trevligt. Det är det alltid med Brad. Just den här sessionen blev lite mörkare ...

Och dystrare än de tidigare inspelningarna. Det blev mycket mer känslosamt.

Vad handlar denna låten om?
– Den handlar om en destruktiv relation. Det är inget jag själv har upplevt men jag blev inspirerad av en kompis som har råkat ut för ett antal sexuella övergrepp. Jag blev själv påverkad av det hon berättade om.

Och kände att jag ville lyfta ämnet.

Brukar det finns nåt särskilt som du vill förmedla annars?
– Det är väldigt olika hur en låt kommer till. Mestadels skriver jag kärlekslåtar som kommer till ganska sn-abbt när jag får känslor för en person. Den senaste, 'Broken', tar ju upp ett ämne som jag vill belysa medan de andra låtarna handlar mest om olycklig kärlek och hur jag upplever en relation.

Texterna kan förhoppningsvis vara till hjälp för andra ...

Att de kan relatera och känna igen sig.

Du släppte ju två EP-skivor på raken. Hur ofta skriver du?
– Jag skulle säga att jag skriver fyra eller fem låtar i veckan. Musikskapandet är en ganska effektiv process, om jag känner mig inspirerad går det fort och om inte, så är det ingen idé att pusha eller ens försöka skriva.

Kan det bli en 'Volume Three' av EP-skivorna det här året?
– Nej, det blir ingen 'Volume Three'. Men ni kan definitivt räkna med mer släpp framöver.

Jag skriver med lite olika låtskrivare, i höst har jag suttit i sessions med flera.

Föredrar du att stanna kvar i det kreativa rummet eller att vara ute på scen?
– Man känner för båda vid olika tillfällen. Men att sitta i en mörk studio under marken en hel dag när det är sol ute är ju inte speciellt roligt. Jag gillar att vara kreativ och skapa, men det är kul att variera sig. Jag gill-ar inte att bara sitta och chilla och hänga i studion om jag inte har något att göra där. Att spela och få träffa människor och få se deras uttryck när de hör ens musik är nog ändå det som är mest givande.

Autumn Miller har gjort ett dansnummer till 'Broken' nu. Var du medveten om det innan det hände eller hur kom det sig? Kan man förvänta sig några danssteg av dig när man ser dig stå på scenen?
– Vi har haft kontakt tidigare, Autumn har gjort ett framförande till en av mina andra låtar, och i började prata om 'Broken' och hon älskade den och ville gärna göra en "improv". På scen kan jag vara väldigt pratgl-ad men några danssteg får ni inte. Jag står gärna still och koncentrerar mig på sången.

Är det nån spelning du är särskilt stolt över?
– Det jag spontant kommer att tänka på är när jag sjöng 'Skyfall' i X-Factor ... när jag kände det nästan som att jag lyfte från scenen ... och att sjunga i Globen var ju så klart en upplevelse.

Kommer vi att kunna se dig på scen snart igen?
– Ja, det är under planering ...

Innan dess kan vi alla fall se dig i musikvideon till 'Broken' som släpptes nu idag?
– Det är en enkel och avskalad video, där jag framför låten akustiskt.

Hoppas ni njuter, lyssnar på texten och tar in budskapet.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com