Isak Danielson

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 27  april 2018

Till dags dato har hans alster över 8 miljoner streams på Spotify och med nya låten 'Broken' ser det ut att braka loss ordentligt över hela världen. Ett genombrott som, om allt ska vara rätt, började med X-Factor.

Hur var det att slå igenom via Sveriges enda säsong av X-Factor? Hur ser du tillbaka på den tiden ...
– Jag ser tillbaka på den tiden med lite av en minneslucka. Jag kommer inte ihåg så värst mycket. Jag var
väldigt ung och det hände så mycket på en och samma gång. Det var väldigt intensivt. Jag är nöjd och glad att jag har gjort det och hade inte varit där jag är i dag om det inte vore för X-Factor. Den erfarenheten och tiden emellan har också gett mig möjlighet att analysera och tänka till kring min musik och musik-branschen i stort. En jättebra erfarenhet som har gjort att jag nu släpper musik på ett eget sätt.

På vilket sätt är det?
– X-Factor sändes 2012, jag var fjorton år då. Idag står jag med båda fötterna på jorden. Då var jag nog "ute och flög" en hel del. Jag vet vad jag vill och känner mig väldigt bekväm i min situation, något jag inte var då.

Hur länge hade du hållit på med musiken innan du ställde dig framför den TV4-stora publiken?
– Jag har alltid varit intresserad av musik och gillat att stå i centrum, men det tog nog fart "på riktigt" när jag såg min systers klasskompis sjunga Monica Zetterlunds 'Sakta vi går genom stan' på en skolavslutning i mellanstadiet. Jag tyckte det var ascoolt. Musikaliskt utvecklades jag också mycket när jag gick på Tring
Park School for the Performing Arts i England mellan 2008 och 2010.

Man kan säga att det var ditt "genombrott" då men det är nu med singeln 'Broken' du verkligen slår stort och det är en låt du skrev tillsammans med Brad Mair. Hur kom ni att samarbeta tillsammans?
– Vi sattes ihop redan 2015 av en manager jag hade kontakt med i USA. Jag åkte över till London och skrev med honom över en helg. Efter det har vi haft kontakt och fortsatt vårt samarbete. Den är inspelad i London. Det var trevligt. Det är det alltid med Brad. Just den här sessionen blev lite mörkare och dystrare än de tidigare inspelningarna ... det blev mycket mer känslosamt.

Vad handlar den om?
– Den handlar om en destruktiv relation. Det är inget jag själv har upplevt men jag blev inspirerad av en kompis som har råkat ut för ett antal sexuella övergrepp.

Jag blev själv påverkad av det hon berättade och kände att jag ville lyfta ämnet.

Brukar det finnas något särskilt du vill förmedla annars?
– Det är väldigt olika hur en låt kommer till. Mestadels skriver jag kärlekslåtar som kommer till ganska snabbt när jag får känslor för en person. Den senaste, 'Broken', tar ju upp ett ämne som jag vill belysa medan de andra låtarna handlar mest om olycklig kärlek och hur jag upplever en relation.

Texterna kan förhoppningsvis vara till hjälp för andra ... att de kan relatera och känna igen sig.

Du släppte ju två EP-skivor på raken och i fjol fick vi flera singlar. Hur ofta skriver du?
– Jag skulle säga att jag skriver fyra eller fem låtar i veckan. Musikskapandet är en ganska effektiv process, om jag känner mig inspirerad går det fort och om inte, så är det ingen idé att pusha eller ens försöka skriva.

Kan det bli en 'Volume Three' EP i år?
– Nej, det blir ingen 'Volume Three'. Men ni kan definitivt räkna med mer släpp framöver. Jag skriver med lite olika låtskrivare, i höst har jag suttit i sessions med flera.

Föredrar du att vara i det egna kreativa rummet och skriva låtar eller att vara ute och uppträda?
– Man känner för båda vid olika tillfällen. Men att sitta i en mörk studio under marken en hel dag när det är sol ute är ju inte speciellt roligt. Jag gillar att vara kreativ och skapa, men det är kul att variera sig. Jag gillar inte att bara sitta och chilla och hänga i studion om jag inte har något att göra där. Att spela och få träffa människor och få se deras uttryck när de hör ens musik är nog ändå det som är mest givande.

Autumn Miller postade ett dansnummer till 'Broken' på Instagram. Var det något du var medveten om innan det hände eller hur kom det sig? Kan man förvänta sig några danssteg av dig på scenen?
– Vi har haft kontakt tidigare, hon har gjort ett framförande till en av mina andra låtar. Vi började prata om 'Broken' och hon älskade den och ville gärna göra en "improv". På scen kan jag vara väldigt pratglad men några danssteg får ni inte. Jag står gärna still och koncentrerar mig på sången.

Har du haft någon spelning du idag kan blicka tillbaka på och vara särskilt stolt över?
– Det jag spontant kommer att tänka på är när jag sjöng 'Skyfall' i X-Factor ... när jag kände det nästan som att jag lyfte från scenen. Och att sjunga i Globen var ju så klart en upplevelse.

Kommer vi kunna se dig live nu framöver?
– Ja, det är under planering ...

Innan dess kan man i alla fall se dig i musikvideon till 'Broken' som släpptes nu idag?
– Det är en enkel och avskalad video, där jag framför låten akustiskt.

Några avslutande ord innan vi tittar?
– Hoppas ni njuter, lyssnar på texten och tar in budskapet.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com