Isak Danielson (II)

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 21 december 2019

Isak Danielson gästar oss en andra gång allt som han tolkat om julballaden 'Snowman' av SIA. Ett kanske inte helt oväntat steg för honom sett till hans väg fram och vilka människor samma väg kantats av.

Det var ju så tidigt som i april förra året som du gästade första gången. Då med låten 'Broken' som vi väl kan säga blev en viktig låt för dig. En som du skrev med Brad Mair. Hur har du haft det sen dess?
– Bara bra tack! Precis, 'Broken' blev en viktig låt för mig för att den blev uppmärksammad och omtyckt. Sedan mitt senaste album förra hösten och EP:n i våras har jag fortsatt skriva mycket ny musik och i våras gjorde jag min första spelningar på konserthus vilket var otroligt kul att möta min publik. 

Toppar Globen fortfarande ditt bästa scenminne?
– Att ha framträtt i Globen var såklart superhäftigt. Men mitt bästa scenminne är nog snarare numera min spelning på Stora Teatern i Göteborg i våras. Det var på hemma plan i en lokal jag länge velat spela på.

Magisk känsla.

Där och då var ju danserskan Maddie Ziegler en del av din väg fram. Hon som själv fick sitt genombr-ott i Sias 'Chandelier' musikvideo och som även själv sjungit 'Snowman' vid tillfällen, den här låten av Sia och den väldigt vane låtskrivaren Greg Kurstin, samma låt du nu går hela vägen runt med, i din egen tolkning av en låt som Sia skrev ur en frustration över gamla jullåtar. Hur blev den din?
– Jag har älskat 'Snowman' sedan Sia släppte den och det har sedan länge grott en tanke att det skulle vara  väldigt roligt att spela in den. I höstas så diskuterade jag och mitt team att göra en jullåt och då kändes det självklart att det var 'Snowman' jag skulle tolka. Den har en nostalgisk känsla som jag tolkar när jag sjung-er den om ungdomen, hur vintern och julen betydde så mycket för en då.  Jag har en ganska tydlig känsla och tanke om hur min musik ska låta och med mitt utryck i rösten så processen gick väldigt snabbt.

Snabbt och smidigt. Jag gjorde en enkel demo och en vecka senare var den inspelad och mastrad.

Var det kort innan släpp eller var det snarare, som det ju är ibland, närmare inpå sommaren?
– Tanken på jullåt dök upp i slutet av september och sen gick det ganska snabbt, processen tog drygt en ve-cka. Efter den var inspelad började jag fila på videoidéer och efter lite olika tankar så landade jag i att ta ut mitt piano i skogen och filma där. Hade kanske önskat lite mer vit bakgrund ...

Men tycker det blev rätt bra ändå. 

För vissa är ju julen glädje, att vara med sina vänner och sin familj, för andra är det bara stressigt, eller så är det en återkommande påminnelse om en sorg och ensamhet. När du gör den här låten, med din väldigt egna, karismatiskat mörka, och själfulla röst, är det lätt att se alla de sidorna ...
– Det fina med musik är att alla kan tolka precis på sitt sätt. Tänker aldrig på vem som ska lyssna eller vad de kommer att ha för åsikter, då tror jag man begränsar sig själv och sitt skapande ...

Det blir svårt att göra betydelse full musik då. 

Känner du själv mest av glädjen eller stressen och sorgen?
– Jag har turen att få känna glädje under jul. Jag älskar julen! Tycker främst om att julen lyser upp och gör det mysigt under de mörka vinterhalvåret. Själva julafton bryr jag mig inte så mycket om.

Men älskade att fira jul hos farmor, för hennes gran var alltid gigantisk.

Hur var jularna när du bodde i England under ett par år?
– Vi firade svensk jul den 24:e och engelsk jul den 25:e ... så det var väldigt lyxigt ...

Helt ärligt kommer jag inte ihåg så mycket av det.

Vad tycker du om julmusik?
– Älskar julmusik!

Vilka jullåtar tycker du om?
– Michael Bublés julalbum är en stark favorit.

Blir det julledigt från låtskrivandet ... eller kan vi få fler klappar?
– Jag kommer sitta under en palm på julafton. Därför började jag med att ingjuta julstämningen redan i mitten av november. Men det kommer väldigt mycket ny musik i vår. Den första låten kommer i januari och sen kommer det bli rätt tätt med musik fram till att mitt album släpps under våren.

En sista julhälsning innan vi tonsätter julen med din 'Snowman'?
– God jul! Köp inte julklappar bara för att köpa ... bättre att donera till de som verkligen behöver det.

God jul och önskar ett riktigt gott nytt år! 

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson
Fotograf: Tove Floss

danieljohn@intervjun.com