Isa Molin

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 1  juni 2018

Isa Molin vill göra sin egen grej. Efter att ha skrivit låtar till artister som Medina och Robin Stjernberg är hon redo att satsa på sig själv som artist. Med singlarna 'Truth About Us' och 'The Reason' bevisar hon sig.

Det är en liten tid sen som första singeln släpptes nu. Hur tycker du den togs emot? 
– Jag hade verkligen inga förväntningar när jag släppte låten. Jag släppte den själv utan att någonsin ha släppt i eget namn förut, så det var inte direkt någon som väntade. Allt som har hänt sedan dess ser jag som en framgång. Jag har bara nåtts utav peppiga kommentarer, så jag är glad!

Man kunde inte riktigt tro på att det var din debutsingel och mycket riktigt visade det sig ju att du faktiskt har skrivit en rad med framgångsrika låtar innan. Fast då för andra artister?
– Men ... tack! Jag började skriva lite grann rätt tidigt, men det var främst sången som var viktig för mig som barn. Min pappa är även låtskrivare, så jag kom i kontakt med att det var något som man faktiskt kunde bli och jobba som väldigt tidigt. Jag fascinerades nog mycket av den världen. Han pratade mycket om hur han använde musiken som terapi, så jag testade det också och blev hooked.

När jag skulle välja gymnasium och fick veta att Rytmus hade en singer songwriter-linje så var det helt självklart att det var där som jag ville gå. Efter studenten började jag skriva rätt maniskt och spela in låtar i studion som mina föräldrar hade hemma. Jag hade liksom inget annat för mig, jag bodde fortfarande hemma och hade inte direkt några större utgifter så jag kunde verkligen lägga mycket tid på att bara utforska musiken på mitt eget sätt. Jag minns det året som väldigt inspirerande.

Även om jag gärna inte lyssnar på låtarna jag skrev då idag.

Så vilken var den första låten du skrev ... ?
– (Skrattar) Ja, om jag googlar lite nu kommer jag fram till att det måste ha varit år 2000, då var jag väl sju eller åtta. Då fick jag höra att man kunde skicka in sin egna låt till "Bara Barn Galan" och så skulle Bubbles framföra den. Min låt hette 'Poppa Popcorn'. Den blev inte utvald till galan ... (skrattar)

Och nånstans längs den här vågen, några år senare, så sitter du i Sacha Skarbeks studio?
– Ja precis, jag jobbade där typ fyra-fem månader när jag var nitton. Det var en familjevän som hade hört mina hemmagjorda demos och skickat över dem till honom. Han tyckte dem var bra och bjöd över mig till att skriva med honom. Det var min allra första riktiga session.

Jag minns att jag var helt skakig och tyckte det var så jobbigt. Sen fick jag stanna kvar där och jobba i den studion tillsammans med alla som satt där. Till slut tog mina pengar slut och jag kom hem med svansen mellan benen och flyttade tillbaka upp på flickrummet (skrattar).

Vilken av dina låtar är du stoltast över nu?
– Jag är nog mest stolt över några av mina än så länge icke utgivna låtar.

Det kommer mer?
– Massor med låtar. De är inte riktigt färdiga, men snart.

Var den egna debuten som artist något du gått och tänkt på länge?
– Ja alltså, jag har alltid känt att jag behövt uttrycka mig på mitt eget sätt. När man skriver åt andra kan jag uppleva att man i alla fall i början av sin karriär ofta behöver forma musiken till hur det låter just nu. Det tycker jag är rätt enformigt och oinspirerade. Så jag har väl mer eller mindre alltid suttit själv och skrivit mina egna låtar för att tillfredsställa mina egna behov. Jag har ju tänkt på det här med att släppa jättelänge, men jag har inte riktigt vågat. Mycket tror jag för att jag inte sett mig själv som den stereo-typiska artisten. Jag gillar uppmärksamhet absolut, det gör väl alla till en viss del ...

Men det finns folk som verkligen gillar det mer och liksom är skapta för att ta den platsen.

När skrev du 'Truth About Us'?
– Jag skrev den i mars 2017 och anledningen till att det blev den första var egentligen bara att den skrevs i samma veva som jag bestämde mig för att börja släppa. Man blir väl alltid lite nykär i något man precis gjort och blivit nöjd med. Så jag tänkte att nu gör jag klart den här till hundra procent och drar igång det här. Sen tog den många turns. När vi var på mix fem i juli 2017 så bestämde jag mig för att jag ville ha en annan produktion. Men den handlar om att det är sån bullshit att säga att kärleken övervinner allt. Två känslomässigt rubbade personer som är kära kommer inte alls få det att funka. Punkt.

Den kom ur precis det den handlar om. Frustration och mycket kärlek.

Det var en ganska poppig låt, men också med starka textrader, precis som den efterföljande 'The Reason' som släppts nu. Är det viktigt att det finns något mer i låtarna? Nån slags substans?
– Gud, ja! Jag kan inte göra klart en låt om jag inte känner temat. Jag blir inspirerad av berättelser. Både mina och andras, och lugn ... ensamhet. Det är en sån fin känsla när man hör en låt som sätter ord på något man känt eller känner. Jag vill att folk ska kunna göra det.

Vilka textrader får dig att känna med andras låtar?
– Oj klurigt. Det där skiftar ju beroende på vart man står. Men alltså, jag har en väldigt romantiskt lagd hjärna, på gott och ont. Jag älskar hjärtskärande kärleksförklaringar och självömkan i texter (skrattar).

Så ja ... "It's a heartache, nothing but a heartache", "If I can't have you, I don't want nobody baby"

Du står för både text, produktion och sång nu när du gör dina egna grejer. Hur ser det ut?
– Väldigt olika. Men börjar oftast med att testa massa olika melodier över en synth och ett enkelt beat. När jag hittat något jag fastnat för, vilket verkligen inte alltid händer, så brukar resten av låten falla på plats ganska snabbt med melodier och textidé.

Sen gör jag en snabb inspelning på det och jobbar vidare på text, putsar på melodierna och sist kommer produktionen. När jag inte har varit ett dugg kreativ på ett tag och är besviken på mig själv för det.

Det kan komma bra grejer ur frustration.

Vad har du för olika musikaliska influenser?
– Denna fråga är faktiskt svår! För jag lyssnar verkligen på allt möjligt och hämtar nog från olika stilar och eror hela tiden utan att tänka på det. Jag är verkligen en kameleont. Men just nu gillar jag verkligen åttiotalets synthiga ljudbild, sjuttio- och nittiotalets melankoliska vackra melodier och även nittiotalets trumloopar. Men om jag ska nämna lite mer nutida artister som influerat mig så gillar jag verkligen Skylar Grey. Älskar hennes råa texter i kombination med sin fina röst.

Även Laleh, Sia, Keane och Coldplay. Det är bara bra musik.

Tycker du 'Truth About Us' och 'The Reason' ger en bra inblick i hur du vill låta?
– Jag har ingen fast bestämd idé av hur jag vill låta. Jag skriver mina låtar och sjunger dem, tänker att det kan väl inte bli så mycket mer jag. Jag vill tro att det kan få vara okej att hoppa mellan lite olika världar ljudmässigt. Jag vill forma soundet efter det jag tror blir bäst för varje låt. 'Truth About Us' är ju ganska minimalistisk jämfört med 'The Reason' som är skitigare och större.

Det känns ju supertråkigt att säga "jag gör bara synthig indie-pop" även om det kanske är precis det jag gör just nu (skrattar). Jag har absolut inte nått fram dit jag vill helt och hållet.

Det jag gör nu är ju bara början.

Så berätta om nya låten 'The Reason' som släpps nu idag!
– Det är den första låten jag släppt som jag har proddat helt själv. Det var inte meningen att det skulle bli så. Men jag kände att jag blev så trött på mig själv, att jag aldrig kunde bli helt nöjd när jag jobbade med andra, och att jag kände att jag tröttade ut folk med min vilja att alltid testa något nytt så till slut blev det bara: "Vafan ska du vara så här jobbig kommer ingen vilja jobba med dig ... gör skiten själv istället!"

Alltså, jag läste en gång någonstans att det värsta med otrohet är kanske inte själva otroheten utan att personen tvingar in dig att sluta vara naiv i kärlek, det fastnade på mig. Låten handlar för mig om det där första sveket man är med om, som gör en till en lite kallare människa. Sen var det även så att en av mina bästa vänners kille var otrogen mot henne och då blev jag arg och skrev en arg låt.

Dramatiskt va?

Nån slags ogynnsam motsvarighet till att dejta en artist bara för att få en låt uppkallad efter sig är det ju. Blir det kanske också någon musikvideo efter den här otrogne killen?
– Det kommer först en lyric video till 'The Reason' och sen får vi se! Jag gillar spelade musikvideos.

Alltså som känns mer som filmer än som artistsälj.

Första låten fick en musikvideo med Felice Jankell?
– Ja, Flisan är en av mina bästa vänner plus en fantastisk skådespelerska. Vi har känt varandra sen vi var tolv. Jag ville inte spela i videon själv så det var ju givet att fråga henne. Hon i sin tur drog in Arthur Ljunggren som filmat. Vi sågs på ett möte och spånade idéer. Men sen måste jag säga att vi kom på det mesta i stunden, drack lite vin och testade massa olika grejer.

Det var sjukt kul!

Är det för tidigt för att se dig på scen än?
– Ja, det är det. Alltså det där är nog min största issue med det här att släppa musik i eget namn. Jag älskade att stå på scenen som barn ... jag gick bara musikskolor och krigade om roller i skolans musikaler. Kommer ihåg att jag fick spela träd en gång i en musikal och jag grät inombords.

Men sen någonstans började jag frukta det. Sedan skolan så har jag verkligen bara tagit den platsen när jag känt mig halvt tvingad, på släktingars dop och så vidare. Jag har verkligen fått scenskräck. Vem jag är är någon som fruktar det, men vem jag vill vara är någon som älskar det. Det var ett stort steg för mig att börja släppa själv, så det där med scenen blir kanske nästa stora steg ...

När jag kommit lite längre i det första.

'The Reason' släpps ju förövrigt helt i symbios med din födelsedag idag. Antar att firandet är i lås?
– (Skrattar) Åh, jag önskar jag visste! Mina kompisar har bara sagt "Planera inte din födelsedag, vi gör det".

Så jag har ingen aning om vad dagen har att erbjuda!

Blir nog mest 'Ja, må hon leva' för dig men vill du hälsa något till de som istället lyssnar på dina låtar?
– Hoppas ni gillar dem!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com