Indikit

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 5 augusti 2016

Interjvun möter Michaela Montoya, kvinnan bakom Indikit, för ett samtal om musikscenen i Norrbotten, att det är okej att bli kär och allt om nya singeln 'Don't Break It'.

Vilka är de andra bandmedlemmarna som inte är plats här idag?
– Indikit är jag ... bara att jag bytte från mitt namn till ett artistnamn. Från början var tanken att det skulle vara ett ”band band” men på grund av en hel del otur och familjekriser tappade jag några av mina musiker. Dock har jag ett band som backar mig, som är ordinare och dem är lika viktiga som mig, utan dem är jag ingenting så dem är ovärderliga. De är Totte Wallgren, Andreas Selberg och Jonas Palo ... som det ser ut i dagsläget. Vi är ett rakt, ärligt, dansant och medryckande band och med mycket känsla.

Indikit?
– Namnet Indikit var något jag föll över ... vi jobbade i studion och det fanns ett par trummor i logic som hette Indikit-drums och då utbrast jag att det var ju ett coolt namn! Så det är historian bakom namnet.

För flera år sedan nu var du 'Veckans Färsking' på P4. Du gjorde ganska annorlunda musik då?
– Ja, för ganska många år sedan gjorde jag svensk vispop, så utvecklingen är ganska stor därifrån. Dels så var det inte jag som skrev musiken då och jag kände efter en tid att det inte var min grej och bröt mig fri från genren. Jag ville göra min grej på mitt sätt. Resan har varit lång och jag har provat mycket fram och tillbaka men på något sätt så var det värt att det tog den tiden det tagit då jag nu vet vad jag vill.

Jag bröt mig loss ur den genren och ville köra min egen grej. Det blev också naturligt för mig att skriva på engelska och självklart så finns det en tanke att spela utanför Sverige's gränser.

Annars håller ni till i Norrbotten?

– Norrbotten är tyvärr något begränsat. Man har snabbt spelat runt på de ställen som finns tillgängliga. Jag vill självklart utanför Norrbotten och spela runt i hela Sverige och mer än gärna i Europa. Sky is the limit.

När tog du dina första steg inom musiken?
– Redan från att jag var en liten tjej har jag älskat musik. Jag har mimat och sjungigt med till Spice Girls, som måste varit min första platta (skrattar) ... och Backstreet Boys! Efter en tid blev det The Beatles och indie-pop som var mina största inspirationskällor. Det finns så himla mycket bra musik och låtskrivare! Jag blir inspirerad av mycket, allt från Lykke Li till Beyonce. Jag har min syster att tacka för mycket när det kommer till musik. Hon har alltid lyssnat mycket på musik och bra musik!

Har det varit ett medvetet val att låta det gå en tid mellan vispop-låtarna och ditt nya jag?
– Det är inte ett medvetet val. Det har helt enkelt inte klaffat rätt. Jag har jobbat på soundet och tagit tiden att hitta det jag vill och nu känner jag att jag är på rätt väg. Låten känns verkligen rätt. Men 'Confused' var första släppet med Indikit och jag släppte den ”själv” och hoppades på att folk skulle tycka om det dem hörde. Jag och bandet försökte sprida den i alla kanaler som gick.

'Don't Break It' är egentligen är gammal låt som dammats av och fått nytt liv. Det är jag och Thomas Bäck-lund Thuneström som skrivit låten och producenten bakom låten heter Gustav Afsahi. Vi har vi jobbat med BD-pop som verkligen är guld. Det är alltid en känslomässig process med musik och inför släpp är det extra nojigt men kul. Nu kommer det släppas låtar betydligt oftare!

Så hur låter det nya Indikit?
– Det är ett nytt sound och ett nytt tänk. Man kan säga att nya låten och soundet är en pop-synt flirt, med akustiska influenser. Det är en början på något större och detta ligger till grund för nästkommande singel. Jag tänker mig att min musik ska kunna framföras med feta trummor och en stor ljudbild men också av-skalat och akustiskt. Jag har svårt generellt att placera musik i specifika fack då jag tycker att musiken är fri och bör framföras efter hur viben i en låt är och behålla den nerv som finns i just en specifik låt.

Men min vison är att musiken jag gör ska vara dansant, ärlig och ha ett djup.

Vad handlar singeln om?
– Trots att låten är rätt glad och dansant ligger det lite mer bakom den. Den handlar om hur man lockas in i kärleken och är head over heels, men rädslan för att ens hjärta krossas finns där, vågar man satsa eller ej? Jag hoppas att lyssnarna gillar låten och att de kan ta till sig den och ryckas med i ljudbilden tillsammans med texten och känna att det här är en bra låt som växer ju mer man lyssnar på den.

Men även att det är okej att bli kär och ryckas med i det.

Det blev inte en utan två spelningar under Hamnfestivalen. Gillar du att spela live?
– Live är alltid speciellt, det är sjukt nervöst, men väldigt roligt. Särskilt som på Hamnfestivalen då vi på fredagen körde fullband och på lördagen avskalat. Det går att variera framträdandena så mycket. Det bästa med att spela live är att få bra respons av publiken och kicken när man spelat. Man blir ”high on life” och inser att musik är det bäst som finns och är en del av en.

Vilken scen vore den absoluta drömmen att uppträda vid?
– Det var en gång en spelning jag gjorde på Musikens makt för ett antal år sedan då jag fick min första recension, jag blev så sjukt peppad av de fina orden. En galen dröm vore annars att få spela på karnevalen i Rio de janeiro. Men självklart finns drömmar om att få spela på de största musikfestivalerna också.

Vad missar du inte att ta med på kravlistan till logen?
– Kaffe, mineralvatten och mörk choklad.

Ni har tidigare spelat i olika välgörenhetssammanhang. Bland annat på en stödkonsert för flykting-ar. Är det något som vi kommer få se Indikit göra mer av även i fortsättningen?
– Välgörenhet är något som jag tycker är mycket viktigt. Om man kan hjälpa så gör man det! Alla kan bidra med något. Mitt sätt har bland annat varit via musiken. Musik kan kanske vara en slags tillflykt och göra så att tankarna kan fokusera på något annat för en stund. Jag kan absolut tänka mig att spela på fler välgö-renhetssammanhang. Det finns så mycket viktiga frågor att lyfta och stödja.

Vart väntar annars för det nya Indikit?
– Nästa spelning har vi i Luleå den 27 augusti, i ett område som heter Gammelstad, på ett café där som heter Kulturgården. Fler singlar blir det definitivt, och efter det en EP. Tänker mig att man släpper några singlar för att visa att jag ... vi ... är här och att vi levererar, väcka ett intresse för att sedan släppa EP:n.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com