Ida Wiklund

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 15 mars 2019

Ständigt radiohit-aktuelle Ida Wiklund släppte i höstas den känslosamma låten 'Tid att leva'. Som också den spelas i radio över hela landet. En hyllning till sin systerdotter Tindra, som gick bort i cancer.

Temat i 'Tid att Leva' och hela "livet är nu" grejen är givetvis något många kan relatera till sig själv. Men det finns en tydlig historia som den här låten är kommen ur. Det den verkligen handlar om?
– 'Tid Att Leva' skrev jag som en hyllningslåt till min kära systerdotter Tindra som gick bort i cancer bara sex år gammal, men även om jag ville göra det tydligt att låten handlade om Tindra och hennes familj, så ville jag samtidigt lämna det öppet för fri tolkning. Min förhoppning är att människor ska kunna känna styrka och hopp och relatera låten till deras egna situationer och livsöden. Jag tror att så länge man är ärlig och berättar saker från hjärtat så kommer människor kunna relatera till det på ett eller annat sätt. Jag tror inte att man ska fundera så mycket, jag fokuserar bara på att få ut mina känslor när jag skriver.

Du skrev dels låten tillsammans med Erik Sahlen?
– Jag skrev texten och det mesta av musiken själv och sedan kom Erik in och justerade lite i vissa melodier och framförallt i sticket. Erik har bra öra för pop och lite mer "hit-tänk" än vad jag själv har.

Så tillsammans har vi kommit att bli en perfekt låtskrivarkombo.

Det är en sorgsen låt men nånstans sipprar även något hoppingivande in. Har möjligheten att närma dig det som hände genom musiken gett dig nytt hopp om livet och vad som väntar runt hörnet?
– Jag har absolut börjat se livet ur ett annat perspektiv och verkligen insett att "livet är nu" och att det en-da vi kan påverka är nuet. Jag har blivit modigare och vågar kasta mig ut i det okända och följa mitt hjärta ännu mer nu. Jag vill inte låta rädslan styra mitt liv. Jag vill leva fullt ut och våga satsa på mina drömmar. Det är något som jag önskar varje människa. Att skriva den här låten har absolut varit en sorgbearbetning för mig och även för min kära syster som tagit den till sig mest av alla. Det känns så stort för mig att få ku-nna ge henne den här låten. Det är lite som att Tindra har återuppstått genom låten och att hon nu finns med oss överallt. Hon spelas i radio över hela landet och det känns helt fantastiskt.

Jag älskar att blanda mörker och ljus i mina låtar. Melankoli och kontraster är det bästa jag vet.

Nu kom ju den här låten i början på december. Är du tillbaka i skrivandet nu?
– Ja, nu är jag i full gång med att skriva nya låtar. Jag har bland annat haft den stora äran att få skriva till-sammans med Jens Hult och min förhoppning är att min nästa singel blir en duett med honom. Utöver det så har jag även några andra låtar på gång, så det kommer absolut släppas mer musik under 2019.

Och du har börjat skriva låtar till Helen Sjöholm?
– Även om jag har testat på att skriva låtar till andra förut, så har jag aldrig riktigt känt mig helt bekväm med det. Eftersom att jag alltid skrivit låtar för att jag själv har känt någonting som jag har velat få ur mig, som en väldigt personlig dagbok. När man skriver åt andra måste man helt plötsligt börja ta hänsyn till vad just den artisten vill ha för typ av låtar och anpassa sitt skapande efter en annan individ. För mig har det varit svårt att sätta mig in i den rollen och jag har känt att jag tappat bort mig själv och själva hjärtat i låt-skrivandet då. Men så fick jag förfrågan om att skriva till Helen Sjöholm i slutet av förra året och då kunde jag bara inte tacka nej. Helen är ju en stor förebild för mig och ligger inte heller så långt ifrån mig musikal-iskt, så helt plötsligt känns det inte lika främmande längre. Prestationsångesten finns ju dock där såklart, men jag har bestämt mig för att inte låta mina rädslor stå i vägen för mig och mina drömmar.

När kom musikskapandet in i ditt liv?
– Oj, vilken svår fråga. Det går nog inte att välja ut någon enstaka grej. Det finns så mycket saker som ber-ör mig. Svaret på vad som berör mig finns i mina låtar. Jag började skriva låtar när jag var tretton år. Vi hade en gitarr hemma som min käre far kunde ta tre ackord på. Han lärde mig dom och sedan var det kört. Jag satt med den där gitarren varje dag och lärde mig fler ackord och skrev fler och fler låtar. För mig har det alltid varit artister som skriver på svenska som inspirerat mig mest textmässigt. Jag tror det är för att det svenska språket ligger närmast hjärtat eftersom att det är mitt modersmål. Det har känts mest naturl-igt för mig att uttrycka mig på svenska helt enkelt. En av alla artister som inspirerat mig mest är framför-allt Kent, som enligt mig är musikaliska genier. Dom är för mig både genialiska textförfattare och kompos-itörer. Jag fullkomligt älskar deras melodier och jag inspireras fortfarande av dom när jag skriver musik.

Vissa brukar säga att dom kan höra att jag inspirerats av Kent när dom lyssnar på mina låtar ...

Och det tar jag bara som en komplimang.

Influerar dina rötter i Norduppland dig på nåt sätt?
– Mina rötter i norduppland har absolut påverkat mig som både människa och artist. Jag är otroligt tacks-am över att jag fått växa upp i en sådan otrolig idyll ute på landet. Det har gett mig ett inre lugn, en stor trygghet och en stor kärlek till både djur och natur. Min låt 'Valborgsnatt' är till exempel inspirerad av valborgsfirandena vi brukade ha ute på ängen i Götby där jag växte upp.

Jag är säker på att det kommer bli fler låtar som kommer handla om min fantastiska uppväxt.

Nu tilldelades du ju ett STIM-stipendiet för din musik förra året. Hur kändes det?
– Det känns helt otroligt att få bli tilldelad STIM-stipendiet. Jag är så otroligt tacksam över att få den upp-skattningen för det jag gör och att få ett sådant här pris gör att man får ännu mer inspiration och kraft till att fortsätta vara kreativ. Jag hade verkligen inte förväntat mig att få stipendiet, särskilt inte med tanke på att antalet ansökningar slog rekord under 2018.  Som kreatör och konstnär så tvivlar man alltid stund-tals på sig själv och det gör att sådana här typer av pris och utmärkelser betyder otroligt mycket för ens eg-na inspiration och drivkraft. Man behöver alltid bekräftelse för att orka kämpa sig vidare och det betyder jättemycket att samla på sig sådana typer av meriter som kan vara till stor nytta ...

När man presenterar sig själv som artist och låtskrivare.

Jag tänker inte minst att det är är värdefullt i en bransch som öppnat upp sig så oerhört mycket de senaste tio åren med möjligheter att själv skriva, producera och släppa sin egen musik. Att nå ut?
– Jag kan bara tala utifrån egen erfarenhet och för min del så har det varit en lång väg att vandra från det att jag började skriva musik vid trettonårs ålder fram tills idag. Det har tagit mycket tid och energi men det har absolut varit värt det. Det har gett mig otroligt mycket erfarenhet och gjort mig starkare under resans gång. Det viktigaste tipset jag kan ge till alla som vill lyckas i musikbranschen av idag är att aldrig ge upp och att alltid fortsätta tro på sig själv, oavsett vad folk säger.

Om man gör något som man tror på så kommer folk runtomkring också tro på det, förr eller senare.

Jag har för övrigt börjat föreläsa om hur min musikaliska resa har sett ut och där jag delar med mig av mi-na hetaste tips i hur man lyckas i musikbranschen och där publiken har chans att ställa frågor till mig. Jag hoppas på att kunna inspirera unga talanger och visa att man faktiskt kan lyckas som "osignad" independe-nt artist och att skivkontrakt inte alltid är en fribiljett till framgång.

Finns det nåt du även kunnat ta med dig från att ha delat scen med artister som Mikael Wiehe, Cajsa Stina Åkerström, Irma Schultz, Timo Räisinen, Stefan Sundström och Lotta Engberg?
– Absolut! Det är alltid lärorikt och inspirerande att möta andra människor som lyckats etablera sig i sam-ma bransch som man själv är i. För mig är ödmjukhet väldigt viktigt och hur man bemöter andra människ-or. Och att hur etablerad man än blir, aldrig tro att man är bättre än någon annan. Man måste alltid fortsä-tta jobba och utveckla sig själv och enligt mig så blir man aldrig helt färdig.

Tänker du ge dig ut mer och spela till våren och sommaren?
– Nytt för i år är att jag har signat med ett bokningsbolag som heter MTA Productions, vilket känns otroli-gt kul och spännande. Dom är i full gång med att boka in spelningar åt mig.

Och Västerviks Visfestival är en av bokningarna, där jag spelar den 11:e juli.

Vilken har varit din mest minnesvärda spelning så här långt?
– Oj ... det finns så otroligt många minnesvärda spelningar. Men om jag ska nämna en topp tre så är det nog ändå Lotta på Liseberg 2016, Notes for Peace 2016 och Musikplats Stockholm 2019.

Men som sagt, det finns många många fler spelningar, som ligger mig otroligt varmt om hjärtat.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com