Ida Redig

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 9 februari 2018

Ida Redig har under de senaste åren skördat stora framgångar med sin musik, både som artist och som låtskrivare och producent. I helgen tävlar Göteborgs popdrottning på hemmaplan i Melodifestivalen.

Är det väldigt mycket förberedelser inför din Melodifestivalen-debut i morgon?
– Ja, det är väldigt mycket förberedelser. Det är allt från att fixa rätt skor och kläder till att repa ordentligt. Nu den här veckan har det varit fullt upp med intervjuer, press, tv och genrep.

Och idag blir första genrepet för publik, det ser jag fram emot.

Du är får jag säga ett överraskande namn att se i Melodifestivalsammanhang ...
– Melodifestivalen är ett bra och roligt sammanhang och nästan en tredjedel av Sveriges befolkning tittar och alla är engagerade, oavsett om de gillar det eller inte. Jag vill gärna vara del av det och få visa så många människor vem jag är och göra min grej. Jag har tre minuter på mig och jag kommer verkligen hit med min egen musik och mitt uttryck. Oasvett vad som händer så känns det stort och mäktigt att jag tagit mig hit.

Jag har tagit mig hit genom slit och hårt arbete och med en bra låt som jag tror kan fånga många.

Så är det antalet tittare du vill komma åt?
– Det är en tävling och jag jobbar självklart efter en vinst. Samtidigt är det här en stor möjlighet att möta en större publik. Och jag får ofta höra ... "Fan, varför har jag aldrig hört dig tidigare?"

Min styrka i detta är att jag har byggt upp en grund och har en stor erfarenhet av livescenen.

Jag känner mig redo för allt och hoppas på att få med mig många av de som tittar på lördag.

Har du nån favorit bland tidigare års låtar?
– Nej, inte direkt ...

Blir låtbidraget fortfarande på svenska om du vinner hela alltet?
– Jag skulle skriva om låten på engelska!

Du har ju inte behövt åka allt för långt utan går upp i deltävlingen hemma bland göteborgarna ...
– Ja, det känns grymt att göra det här på hemmaplan. Jag älskar Göteborg och jag känner att jag har ett gr-ymt stöd från alla här. Så det vill jag tacka för och jag lovar att ni inte kommer att bli besvikna!

I tidigare intervjuer du gjort har jag hört dig prata om hur du nästan spenderar all din tid i musiken. Vad gör du när du helt vill stänga av och koppla bort musik. När du bara vill ha lite ledigt en stund?
– Jag brukar åka till Korpilombolo ... det är jättefint där. Men jag kan även se en film eller cykla mountain-bike. Det är viktigt att kunna koppla av, det behöver alla människor.

Och jag lyssnar sällan på musik då jag är ledig ...

Blir det svårare att koppla av när man har sitt eget bolag?
– Nej, det tycker jag inte. Jag ser det som en helhet och det går hand i hand med varandra. Självfallet kräv-er det mer av en att driva eget, men friheten är också större speciellt i ett sådant arbete som jag har.

Jag startade eget just för att utvecklas och fortsätta lägga saker i mina egna händer.

Jag har alltid velat ha koll på mina grejer själv.

Är det självständigheten som är viktig?
– Ja, på sätt och vis, jag tycker det är viktigt att äga sin egen kunskap. Med det sagt betyder det inte att jag måste göra allt själv. Jag har ett jättebra team kring mig med allt från bokare, management, till förlag och skivbolag. Jag har haft turen att jobba med människor som tror på mig och som låtit mig vara den jag är.

Vi jobbar mot samma mål. Men om du har ett företag så måste du vara aktiv. Du kan inte ta saker på flyern och bara göra det som är kul. Man måste vara aktiv för att få det att gå ihop. Det är det som är att driva ett företag. Sen älskar jag mitt jobb ... vilket också motiverar mig till att jobba hårt ... och göra musik.

Personligen älskar jag dina lite vemodigare låtar, 'Ingen kommer sörja när du dör' är en favvo ...
– Det var faktiskt en av de första svenska låtarna jag skrev. Jag satt på ett hotellrum i Stockholm och kom på pianoslingan som hela låten bygger på. Kort därpå fick jag en förfrågan om att göra ett gig helt på svens-ka och jag gick in i studion och slutförde den direkt ... det var som att alla bitar bara föll på plats.

Är 'Allting som vi sa' Ida Redig-vemodig eller Ida Redig-peppig?
– Just den här låten hamnar nog på pepp-skalan. Tänk dig känslan du får när du lyssnar på 'Du är bäst'! Det är en glad låt med mycket känslor, mycket driv och värme. Jag är säker på att ni kommer bli glada ...

Både av låten och av framträdandet. Det är en låt som handlar om kärlek och den kom av kärlek.

Hur var det att skriva med Yvonne Dahlbom och Jesper Welander?
– Det har fungerat bra och smidigt, vi alla är fantastiska låtskrivare.

Gillar självförtroendet. Tar du in rollen som förebild i skrivandet?
– Nej, det enda som betyder något är musiken. Däremot är det viktigt att ha musik med känslan som man gör annars kan man lika gärna lägga ner, det är ändå ett arbete som bygger på kultur och kreativitet.

Så vad händer efter detta, om vi även ser på Mello som ett sätt att synas inför nästa släpp ...
– Efter Melodifestivalen kommer det en vår med mycket ny musik. I sommar ska jag vara med på Diggiloo-turnén och det ser jag fram emot. Vi får se vad som händer sen, men en egen turné ska jag försöka hinna med också. Jag vill alltid ut och spela. Det är det bästa som finns.

Men just nu är mitt fokus bara på mitt framträdande på lördag.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com